Την ίδια ώρα που στις ΗΠΑ πληθαίνουν τα σενάρια και οι εκτιμήσεις για έκπτωση του Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμα του προέδρου, αυτός συνεχίζει ακάθεκτος την εφαρμογή των αποφάσεών του.
Από τη μια επιμένει για το χτίσιμο του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, και από την άλλη δηλώνει με κάθε επισημότητα ότι οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον ο χωροφύλακας του κόσμου. Λίγες ημέρες μετά την απόφασή του να αποσυρθούν σταδιακά τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, η δήλωση αυτή έρχεται από το Ιράκ όπου το ζεύγος Τραμπ πραγματοποίησε αιφνίδια επίσκεψη.
Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, ειδικά για την περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει υπάρξει μια θεαματική μεταστροφή στις τεταμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία και εκτιμάται ότι έχει επέλθει πλήρης συμφωνία Τραμπ Ερντογάν, με άγνωστες συνέπειες για τους Κούρδους πολεμιστές που υπερασπίζονταν οι ΗΠΑ και θέλει να «εξαφανίσει» η Τουρκία.
Τραμπ: Ο δικός μου τρόπος σκέψης
«Νομίζω ότι πολύς κόσμος θα αρχίσει να έρχεται προς τον δικό μου τρόπο σκέψης. Είναι καιρός για εμάς να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το κεφάλι μας», δήλωσε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους στην Αεροπορική Βάση Αλ Άσαντ, δυτικά της Βαγδάτης, όπου μαζί με την πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ πέρασαν τρεις ώρες στο έδαφος με στρατιώτες των ΗΠΑ.
Η βάση, που βρίσκεται στην επαρχία Άνμπαρ, έγινε μία από τις πιο σημαντικές βάσεις για τους Πεζοναύτες των ΗΠΑ μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Αφότου οι δυνάμεις των ΗΠΑ επέστρεψαν στο Ιράκ το 2014, η βάση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος λόγω της θέσης της.
Ο Τραμπ είπε ακόμη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν στο Ιράκ και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα θα το χρησιμοποιήσουμε ως βάση αν θελήσουμε να κάνουμε κάτι στη Συρία».
Ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα βιαστεί να διορίσει αντικαταστάτη του Μάτις, του πρώτου υπουργού Άμυνας εδώ και δεκαετίες ο οποίος παραιτείται λόγω διαφορών πολιτικής με τον πρόεδρο.
Ο Τραμπ είπε πως ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν, τον οποίο διόρισε την Κυριακή προσωρινό αντικαταστάτη του Μάτις από την 1η Ιανουαρίου, «μπορεί να είναι εκεί για πολύ καιρό».
Ο Τραμπ αντιμετωπίζει επικρίσεις τόσο από ομοϊδεάτες Ρεπουμπλικανούς, όσο και από Δημοκρατικούς και διεθνείς συμμάχους του για την απόφασή του να αποχωρήσει από τη Συρία επειδή πιστεύει πως οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν νικηθεί.
Οι επικριτές της απόφασής του λένε πως η απόφαση μπορεί να υπονομεύσει την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή και τις διπλωματικές προσπάθειες για τερματισμό του συριακού εμφυλίου πολέμου, που διανύει τον όγδοο χρόνο του.
Η Άγκυρα απειλεί με μια νέα επίθεση στη Συρία. Μέχρι τώρα οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία θεωρούνταν σταθεροποιητικός παράγοντας και έχουν περιορίσει κάπως τις ενέργειες της Τουρκίας εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας.
Την Κυριακή, ο Τραμπ ανέφερε σε ένα τουίτ πως μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια «αργή και πολύ συντονισμένη» αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία μετά το μπαράζ των επικρίσεων.
Μια πλήρης αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη Συρία θα άφηνε μια αξιοσημείωτη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των 5.200 στρατιωτών στο Ιράκ. Το μεγαλύτερο μέρος της εκστρατείας των ΗΠΑ στη Συρία πραγματοποιήθηκε από πολεμικά αεροσκάφη που απογειώνονταν από το Κατάρ και άλλες περιοχές στη Μέση Ανατολή.
Ο αγώνας για την έκπτωση
Σχεδόν όλοι οι ειδικοί ήταν σύμφωνοι ότι ο Τραμπ δεν είχε πιθανότητα εκλογής το 2016. Ο Άλαν Λίχτμαν είχε ωστόσο διαφορετική άποψη. Για το νέο χρόνο ο ειδικός προβλέπει πρόταση μομφής καθώς και καθαίρεση του προέδρου.
Θα αλλάξει συμπεριφορά ο Ντόναλντ Τραμπ το 2019; Μάλλον όχι. Θα διαφοροποιήσει την πολιτική του; Το ενδεχόμενο αυτό μοιάζει απίθανο. Μήπως η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται πλέον από τους Δημοκρατικούς στηριζόμενη σε στοιχεία του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μίλερ, ο οποίος διερευνά την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δρομολογήσει πρόταση μομφής εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ; «Θεωρώ πολύ πιθανό ένα τέτοιο σενάριο», εκτιμά ο Άλαν Λίχτμαν πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στη Ουάσιγκτον.
Ο αμερικανός ειδικός, ο οποίος προέβλεψε την έκβαση όλων των προεδρικών εκλογών τα τελευταία 30 χρόνια έγινε διάσημος όταν το 2016, νωρίτερα από κάθε άλλο, προέβλεψε τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές. Ο Άλαν Λίχτμαν είναι πεπεισμένος ότι από το νέο έτος και μέχρι το τέλος της θητείας του ο πρόεδρος Τραμπ θα δίνει μάχη για να παραμείνει στην εξουσία. Εν τέλει όμως το πιθανότερο είναι ότι θα χάσει αυτό τον αγώνα.
Μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Τραμπ είχε τη στήριξη του Αμερικανικού Κογκρέσου, στο οποίο οι Ρεπουμπλικανοί διέθεταν πλειοψηφία. Οι Δημοκρατικοί κατάφεραν ωστόσο να αποσπάσουν 30 έδρες από τους Ρεπουμπλικανούς στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Ας σημειωθεί ότι για την έναρξη της διαδικασίας για πρόταση μομφής απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (το ήμισυ του συνόλου των μελών του Κονγκρέσου συν μια ψήφος). Για μεγάλο χρονικό διάστημα το σενάριο καθαίρεσης του προέδρου ήταν απλά θεωρητικό. Αυτό ωστόσο δεν αποκλείεται να γίνει πράξη μέσα στο επόμενο διάστημα.
«Οι Ρεπουμπλικανοί δεν είναι αφοσιωμένοι στον Τραμπ»
Ο Άλαν Λίχτμαν είναι σίγουρος ότι ο ειδικός εισαγγελέας έχει πλήθος πληροφοριών στη διάθεσή του που αποδεικνύουν τη σχέση στενότατων συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία. Γεγονός που σημαίνει με άλλα λόγια ότι οι προεδρικές εκλογές του 2016 χειραγωγήθηκαν και ότι η δημοκρατία στις ΗΠΑ δέχθηκε σημαντικό πλήγμα. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Ρόμπερτ Μίλερ καταβάλλει τόσο σημαντική προσπάθεια χωρίς να προκύψει κάτι. Αντίθετα αναμένω σημαντικά αποτελέσματα σε σχέση με την στήριξη του Κρεμλίνου υπέρ της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο αμερικανός ειδικός είναι πεπεισμένος ότι μέσα στο 2019 δεν θα ξεκινήσει μόνο διαδικασία πρότασης μομφής σε βάρος του προέδρου. Θεωρεί πολύ πιθανή ακόμα και μια καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις πολλών ειδικών. Για να φθάσουμε ωστόσο εκεί απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στην Γερουσία, η οποία παρά τις απώλειες βρίσκεται ακόμη σήμερα υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο.
«Το σενάριο δεν είναι τόσο απίθανο όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Για να μην υποστούν καθίζηση στις εκλογές για την προεδρία και το Κογκρέσο πολλοί Ρεπουμπλικανοί θα γυρίσουν την πλάτη στον Τραμπ», δηλώνει ο Άλεν Λίχτμαν και υπογραμμίζει: «Οι Ρεπουμπλικανοί δεν είναι αφοσιωμένοι στον πρόεδρο Τραμπ. Μπροστά στο φόβο μιας σημαντικής απώλειας ψήφων είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τον Ντόναλντ Τραμπ αν θεωρούν ότι ευθύνεται για τις κακές εξελίξεις».