Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Ο Τραμπ απειλεί το Χάρβαρντ και ζητά πίσω την κρατική βοήθεια που έλαβε το πανεπιστήμιο

ο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αρνήθηκε ότι υπέβαλε αίτηση ή έλαβε χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος προστασίας για τις μικρές επιχειρήσεις (Paycheck Protection Program) για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου ότι σκοπεύει να εξαναγκάσει το πανεπιστήμιο να επιστρέψει την ομοσπονδιακή βοήθεια.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δίκιο ότι δεν θα ήταν πρέπον για το ίδρυμά μας να λάβει χρήματα που προορίζονται για μικρές επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το πανεπιστήμιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε την Τρίτη ότι το πρόγραμμα δεν προορίζοταν για εταιρείες που έχουν άλλους τρόπους πρόσβασης σε χρηματοδότηση και ότι το υπουργείο του θα εκδώσει σύντομα οδηγίες σε μια προσπάθεια να ωθήσει αυτές τις εταιρείες να επιστρέψουν τα δάνεια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η αλυσίδα burger Shake Shack Inc. ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να επιστρέψει ένα δάνειο 10 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε μέσω του προγράμματος, εν μέσω δημόσιας οργής ότι το πακέτο στήριξης ωφέλησε τελικά αλυσίδες εστιατορίων και ξενοδοχείων και όχι τις τοπικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο καθώς ο Μνούτσιν δήλωνε τα παραπάνω, ο Τραμπ παρενέβη λέγοντας ότι το Χάρβαρντ θα «επιστρέψει επίσης τα χρήματα».

«Δεν θα έπρεπε να τα πάρουν», είπε ο Τραμπ. «Όταν είδα το Χάρβαρντ – που δέχεται τις μεγαλύτερες δωρεές στην χώρα, ίσως και παγκοσμίως…, και πρόκειται να επιστρέψουν αυτά τα χρήματα.»

Το πανεπιστήμιο – το οποίο είχε λάβει δωρεές συνολικού ύψους 40,9 δισ. δολαρίων από τον Ιούνιο – δήλωσε ότι είχε λάβει χρηματοδότηση στο πλαίσιο ενός ξεχωριστού προγράμματος 14 δισ. δολαρίων που απευθύνεται σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εντάσσεται στο πακέτο βοήθειας ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων που πέρασε από το Κογκρέσο στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Το πρόγραμμα αυτό παρέχει βοήθεια στα πανεπιστήμια με βάση τις συνολικές εγγραφές και τον αριθμό των φοιτητών που λαμβάνουν ομοσπονδιακή οικονομική βοήθεια, και τουλάχιστον το ήμισυ της χρηματοδότησης πρέπει να παρέχεται απευθείας σε φοιτητές που επηρεάζονται από τον κορωνοϊό.

«Όπως στα περισσότερα κολέγια και πανεπιστήμια, στο Χάρβαρντ έχουν παρασχεθεί κεφάλαια στο πλαίσιο του Ταμείου Έκτακτης Αρωγής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης CARES Act», αναφέρει το Χάρβαρντ στην ανακοίνωσή του. «Το Χάρβαρντ έχει δεσμευτεί ότι το 100% αυτού του ποσού θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή άμεσης βοήθειας σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν επείγουσες οικονομικές ανάγκες λόγω της πανδημίας Covid-19».

Το Χάρβαρντ ανακοίνωσε ότι θα δώσει το σύνολο των 8,6 εκατ. δολαρίων που έλαβε απευθείας σε φοιτητές, παρά το γεγονός ότι έχει τη δυνατότητα να διαθέσει το μισό του ποσού σε έξοδα του ιδρύματος που σχετίζονται με τον ιό. Και άλλα πανεπιστήμια υψηλού κύρους που λαμβάνουν μεγάλες δωρεές έλαβαν επίσης χρηματοδότηση βάσει του προγράμματος. Στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ διατέθηκαν 6,8 εκατ. δολάρια, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου 6,2 εκατ. δολάρια και στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ σχεδόν 7,4 εκατ. δολάρια από το ίδιο πρόγραμμα ομοσπονδιακής βοήθειας.

Σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), ο Τραμπ ανάρτησε μήνυμα στο Twitter ότι το Χάρβαρντ «πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα τώρα», χωρίς να διευκρινίζει εάν εννοούσε τα 8,6 εκατ. δολάρια του προγράμματος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων