Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Ο Τραμπ συνέχισε να διοχετεύει χιλιάδες δολάρια προεκλογικών δωρεών σε εταιρείες του μετά την ήττα του

Του Dan Alexander
Το επιτελείο της εκστρατείας επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, που σημειωτέον δεν έλαβε ποτέ ούτε σεντ από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, διοχέτευσε περίπου 2,8 εκατ. δολάρια από δωρεές στον Οργανισμό Τραμπ – μάλιστα τουλάχιστον 81.000 δολάρια μεταφέρθηκαν μετά την ήττα του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020.
Επιπλέοσθετα, μία από τις κοινές επιτροπές συγκέντρωσης κεφαλαίων της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, η οποία συγκεντρώνει χρήματα σε συνεργασία με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, μετέφερε περίπου 4,3 εκατ. δολάρια που προήλθαν από χρήματα δωρητών σε επιχειρήσεις του Τραμπ κατά το χρονικό διάστημα από τις 20 Ιανουαρίου 2017 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020 – εκ των οποίων τουλάχιστον 331.000 δολάρια μετά τις εκλογές.
Τα χρήματα κάλυπταν δαπάνες ενοικίων, αεροπορικών εισιτηρίων, διαμονής και άλλα έξοδα. Όλες οι πληρωμές καταγράφονται σε έγγραφα που κατατέθηκαν στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή των ΗΠΑ.
Εκπρόσωποι του Οργανισμού Τραμπ, της προεκλογική του εκστρατείας αλλά και της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν απάντησαν άμεσα στο αίτημα του Forbes για σχολιασμό του θέματος.
Δύο ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές, και συγκεκριμένα στις 5 Νοεμβρίου, η κοινή επιτροπή συγκέντρωσης χρημάτων της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου κατέβαλε το ποσό των 11.000 δολαρίων στην ξενοδοχειακή αυτοκρατορία του Τραμπ. Μία εβδομάδα αργότερα -και αυτού το Associated Press, το Fox News και άλλα μεγάλα μέσα ενημέρωσης είχαν ήδη ανακηρύξει νικητή των εκλογών τον Τζο Μπάιντεν- η ίδια επιτροπή κατέβαλε επιπλέον 294.000 δολάρια στην ξενοδοχειακή επιχείρηση του Τραμπ για ενοικίαση χώρου, υπηρεσίες catering και διαμονή.
Επιπλέον, στις 19 Νοεμβρίου 2020, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ πλήρωσε 31.000 δολάρια για αεροπορικά έξοδα σε μια εταιρεία με την επωνυμία DT Endeavour LLC. Πέντε ημέρες αργότερα, η κοινή επιτροπή συγκέντρωσης δωρεών κατέβαλε στην ίδια οντότητα 39.000 δολάρια.
Το Forbes δεν συμπεριλαμβάνει αυτές τις πληρωμές στο συνολικό ποσό που διοχετεύθηκε στην αυτοκρατορία του Τραμπ, καθώς δεν είναι 100% ξεκάθαρο εάν η DT Endeavour LLC ανήκει στον πρώην πρόεδρο. Παρότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είναι δική του.
Το ομοσπονδιακά έγγραφα αναφέρουν ως διεύθυνσεις της DT Endeavour LLC τον ουρανοξύστη Trump Tower σε ένα σημείο και το θέρετρο Mar-a-Lago σε άλλο. Ο δε Τραμπ κατέχει επίσης μια αεροπορική εταιρεία με σχεδόν πανομοιότυπο όνομα, DT Endeavour I LLC.
Σε κάθε περίπτωση, είτε ο Τραμπ είναι ιδιοκτήτης της DT Endeavour LLC είτε όχι, ελέγχει σίγουρα πολλές άλλες εταιρείες που που λαμβάνουν χρήματα από την προεκλογική του εκστρατεία. Στις 20 Νοεμβρίου 2020, μία από τις κοινές επιτροπές συγκέντρωσης χρημάτων του Τραμπ κατέβαλε 20.000 δολάρια στην ξενοδοχειακή του αλυσίδα.
Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά, η εκστρατεία πλήρωσε 3.000 δολάρια ενοίκιο στην Trump Restaurants LLC, η οποία ανήκει εξολοκλήρου στον πρώην πρόεδρο. Αυτή η εταιρεία μάλιστα φαίνεται να συνδέεται με ένα περίπτερο πώλησης αναμνηστικών που βρίσκεται στο υπόγειο του Trump Tower.
Την 1η Δεκεμβρίου 2020, σχεδόν έναν μήνα μετά τις εκλογές, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ κατέβαλε 38.000 δολάρια ως ενοίκιο στην Trump Tower Commercial LLC, την εταιρεία μέσω της οποίας ο Τραμπ κατέχει το ποσοστό στον περίφημο ουρανοξύστη της Fifth Avenue. Δεκαπέντε ημέρες αργότερα, η προεκλογική εκστρατεία μετέφερε επιπλέον 3.000 δολάρια στην Trump Restaurants LLC καθώς και άλλα 38.000 δολάρια στην Trump Tower Commercial LLC.
Συνολικά, οι πληρωμές μετά την εκλογική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου 2020 από την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ και από την κοινή επιτροπή συγκέντρωσης χρημάτων προς εταιρείες του πρώην προέδρου ανέρχονται στο ποσό των 413.000 δολαρίων – ή 484.000 δολαρίων, εάν συνυπολογιστούν και τα χρήματα που καταβλήθηκαν στην DT Endeavour LLC, σύμφωνα με τα στοιχεία των καταχωρηθέντων εγγράφων.
Σίγουρα το ανωτέρω χρηματικό ποσό δεν είναι αξιοσημείωτο για τον Τραμπ, η συνολική περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε 2,5 δισ. δολάρια. Αλλά αποτελεί σημαντικό ποσό για τους περισσότερους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολλών εκ των δωρητών που στήριξαν οικονομικά την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων