Του Κωνσταντίνου Παντελή
Με βάση σχετικό δημοσίευμα των New York Times στις ακόλουθες γραμμές παραθέτουμε συνοπτικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ISIS στο Ιράκ και τη Συρία τους τελευταίους μήνες.
Οργάνωση
Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία έχει μια λεπτομερή δομή που περιλαμβάνει πολλές λειτουργίες και δικαιοδοσίες, σύμφωνα με έγγραφα του ISIS που κατασχέθηκαν από τις ιρακινές δυνάμεις και ελέγχθηκαν από τους Αμερικανούς αξιωματούχους και τον Hashim Alhashimi, έναν Ιρακινό ερευνητή. Πολλοί από τους ηγέτες του είναι πρώην αξιωματικοί από τον διαλυμένο πλέον στρατό του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος βελτίωσε τη στρατιωτική τους εκπαίδευση με τρομοκρατικές μεθόδους κατά τη διάρκεια της περιόδου που μαχόταν τα αμερικανικά στρατεύματα.
Εδαφική εξάπλωση
Ο ISIS επεξέτεινε γρήγορα τον έλεγχο του πάνω στο Ιράκ και τη Συρία με την κατάληψη πόλεων κοντά στις μεγάλες οδικές αρτηρίες εφοδιασμού, στις υποδομές ζωτικής σημασίας και στη διέλευση των συνόρων.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ομάδα εισχώρησε βαθύτερα στη Συρία, ανακτώντας κάποια εδάφη που είχε χάσει από άλλες ομάδες ανταρτών, ενώ κατέλαβε αρκετές στρατιωτικές βάσεις της κυβέρνησης. Βέβαια, ακόμη προσπαθεί να εδραιώσει τον έλεγχό της κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας.
Παράλληλα, οι μαχητές του ISIS γνώρισαν κάποιες αποτυχίες στο Ιράκ, όπου οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές βοήθησαν τις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις να διεκδικήσουν εκ νέου το φράγμα της Μοσούλης και την πόλη Amerli του Τουρκμενιστάν.
Χρηματοδότηση
Εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από το πετρέλαιο έχουν κάνει τον ISIS μία από τις πλουσιότερες τρομοκρατικές ομάδες στην ιστορία. Οι ειδικοί εκτιμούν την αξία των πετρελαιοπηγών και των διυλιστηρίων υπό τον έλεγχό του στο Ιράκ και τη Συρία μεταξύ ενός και δύο εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα.
Η οργάνωση ελέγχει πολλές από τις πετρελαιοπηγές ανατολικά της Συρίας. Τον Ιούλιο, οι μαχητές του ISIS πήραν τον έλεγχο του μεγαλύτερου κοιτάσματος πετρελαίου της χώρας, του Ομάρ, το οποίο παράγει περίπου 30.000 βαρέλια την ημέρα, όταν είναι πλήρως λειτουργικό.
Ο ISIS επεξέτεινε τις επιθέσεις του σε πετρελαιοπαραγωγές περιοχές του Ιράκ, τον Ιούνιο, και μια επιδρομή τον Αύγουστο στην κουρδική περιοχή του έδωσε πρόσβαση σε περισσότερες πηγές πετρελαίου στη χώρα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ιρακινές πετρελαιοπηγές υπό τον έλεγχο του ISIS μπορεί να παράγουν 25.000 με 40.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα με αξία τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια δολάρια.
Διοίκηση
Όταν κυριεύει μια πόλη, ο ISIS επιλεκτικά διατηρεί λειτουργικές ορισμένες υπηρεσίες παράλληλα με τη χρήση ωμής βίας για να επιβάλει το όραμά του για ένα φονταμενταλιστικό ισλαμικό κράτος. Η θρησκευτική αστυνομία βεβαιώνει ότι τα καταστήματα κλείνουν κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής και ότι οι γυναίκες καλύπτουν τα μαλλιά και τα πρόσωπά τους δημοσίως. Οι δημόσιοι χώροι καλύπτονται με βαριές μεταλλικές περιφράξεις όπου τοποθετούνται οι μαύρες σημαίες του ISIS. Οι άνθρωποι που κατηγορούνται για ανυπακοή προς το νόμο τιμωρούνται με δημόσιες εκτελέσεις και ακρωτηριασμούς.
Στρατιωτικές δυνάμεις
Η CIA πιστεύει ότι οι δυνάμεις του ISIS κυμαίνονται μεταξύ 20.000 και 31.500 μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία και εκτιμά ότι 15.000 από τους τζιχαντιστές έχουν έρθει από το εξωτερικό, αρκετοί δε από αυτούς από ευρωπαϊκά κράτη.
Οι μεγαλύτεροι συνασπισμοί των ξένων μαχητών προέρχονται βέβαια από κοντινές μουσουλμανικές χώρες, όπως η Τυνησία και η Σαουδική Αραβία. Μικρότερες δυνάμεις προέρχονται από χώρες μακρινές, όπως το Βέλγιο, την Κίνα, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Βρετανία.
Όπλα
Ο ISIS έχει αποσπάσει όπλα και εξοπλισμό αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε όπλα και εξοπλισμό από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ και τη Συρία. Έχει επίσης υποκλέψει προμήθειες ξένων κυβερνήσεων προς τις ομάδες των ανταρτών της Συρίας. H Conflict Armament Research, μια ιδιωτική εταιρεία που ερευνά διακίνηση όπλων, έχει εντοπίσει φορητά όπλα και πυραύλους που χρησιμοποιούνται από τον ISIS που φαίνεται να έχουν παρασχεθεί σε άλλους μαχητές από τη Σαουδική Αραβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγές