Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο Τραμπ ξηλώνει εκ βάθρων το «deep American state»

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Επιχείρηση «σκούπα» ξεκινά ο Πρόεδρος Τραμπ ως προς το εσωτερικό της διοίκησης του προκειμένου να ξεκαθαρίσει με το βαθύ αμερικανικό κράτος. Ο Τραμπ μετά από μία σωρεία απολύσεων και παραιτήσεων φαίνεται πως κατέληξε στον κατάλληλο άνθρωπο στον στρατηγό Τζον Κέλι, στον οποίο έχει δώσει και υπερεξουσίες.

Μετά από την παραίτηση του ελληνοαμερικάνου Ρέινς Πρίμπους και την ιστορικά μικρή θητεία του επικοινωνιολόγου του Λευκού Οίκου Σκαραμούτσι φαίνεται ότι κατέληξε στον στρατηγό Τζον Κέλι, ο οποίος βάσει πληροφοριών κατέχει με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ περισσότερες αρμοδιότητες από τον Πρίμπους καθώς όλα τα στελέχη που θέλουν να απευθυνθούν στον Πρόεδρο θα περνούν πρώτα από τον Κέλι.

Ο νέος «σερίφης» του Λευκού Οίκου

Μετά από έξι μήνες και αλλεπάλληλες αλλαγές στο προσωπικό της δεξιάς πτέρυγας του Λευκού Οίκου ο Τραμπ τοποθέτησε τον Κέλι προκειμένου να επιβάλλει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να υπάρξει το ιδανικό περιβάλλον για τις δύσκολες αποφάσεις που αναμένεται να πάρει ο Πρόεδρος στα εσωτερικά και εξωτερικά ζητήματα.

Οι πιο αισιόδοξοι εικάζουν ότι ο σκληροτράχηλος πρώην πεζοναύτης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να βάζει φρένο σε έναν ανερμάτιστο πρόεδρο και να συντονίσει τη δουλειά και την επικοινωνία στον Λευκό Οίκο, ο οποίος διακρίνεται μάλλον από ασυνεννοησία.

Οπως φαίνεται, ο Κέλι ήταν εκείνος που ζήτησε την απομάκρυνση του Σκαραμούτσι, κρίνοντάς τον ως υπερβολικά εκρηκτικό και απρόβλεπτο. Ο νέος προσωπάρχης θα προσπαθήσει να επιβάλλει μία πειθαρχία στρατιωτικού τύπου στην δεξιά πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

Οι πιο απαισιόδοξοι προβλέπουν ότι παρά την εκτίμηση που δείχνει να τρέφει ο Τραμπ για τους στρατιωτικούς, τελικά δεν θα μπορέσει ούτε ένας «σερίφης» να τον κουμαντάρει. Πρώτη δοκιμή αποτελεί η διαχείριση της αποκάλυψης της Washington Post, σύμφωνα με την οποία ο Τραμπ υπαγόρευσε μία δήλωση, η οποία αργότερα αποδείχτηκε παραπλανητική, σχετικά με τη συνάντηση του γιου του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ.

Στη δήλωση αυτή ο Τραμπ Τζούνιορ έλεγε ότι η περίφημη συνάντησή του με τη Ρωσίδα δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια τον Ιούνιο του 2016 δεν είχε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία του πατέρα του, αλλά με ένα πρόγραμμα διακρατικών υιοθεσιών.

Παρόλα αυτά ο Τραμπ τζούνιορ προχώρησε στη δημοσιοποίηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων μέσα στον Ιούλιο τα οποία έδειξαν ότι συμφώνησε να συναντηθεί με μία γυναίκα για την οποία του είχαν πει ότι ήταν δικηγόρος της ρωσικής κυβέρνησης και ότι ενδεχομένως είχε επιλήψιμες πληροφορίες για την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Νέος επικεφαλής στο FBI

Το Κογκρέσο πριν από λίγες μέρες άναψε το πράσινο φως για τον διορισμό του πρώην δικηγόρου του υπουργείου Δικαιοσύνης Κρίστοφερ Ρέι. ως διευθυντή του FBI, τρεις σχεδόν μήνες από την απόλυση του προηγούμενου διευθυντή, Τζέιμς Κόμεϊ, από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρέι, του οποίου ο διορισμός επικυρώθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (92-5), αναλαμβάνει την «καυτή» πατάτα της ανώτερης υπηρεσίας επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ, ενώ εξελίσσεται μια ομοσπονδιακή έρευνα πάνω στους ισχυρισμούς ότι υπήρξε συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ και των Ρώσων.

Μάλιστα ο ίδιος υποσχέθηκε να φέρει την «κάθαρση» στο FBI, αλλά και να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στον αμερικανικό λαό, ο οποίος εκφράζει φόβους ότι το σώμα χάνει την ανεξαρτησία του και ελέγχεται από τον Λευκό Οίκο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα εξασκήσει τα καθήκοντά του ανεξαρτήτως πολιτικών πιέσεων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων