Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Ο Τσίπρας από την Αγ. Πετρούπολη πέταξε το μπαλάκι στους δανειστές

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ενώ τις τελευταίες μέρες δηλώσεις από την πλευρά των δανειστών επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας» ο πρωθυπουργός έκανε ακριβώς το αντίστροφο από την ομιλία του στην Αγία Πετρούπολη στα πλαίσια της συνάντησής του με τον Πούτιν και το κλείσιμο της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα περνά μέσα από την Ελλάδα.

«Το ζήτημα είναι αν η ευρωζώνη θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη και στην αλληλεγγύη» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ είχε πρώτα εξηγήσει ότι βρίσκεται εκεί και όχι στις Βρυξέλλες, γιατί θεωρεί ότι πρέπει να έχουμε πολυδιάστατη πολιτική και πρόσθεσε πως «η φτώχεια, η ανεργία, η κοινωνική περιθωριοποίηση είναι παλιές κοινωνικές προκλήσεις, που παραμένουν».

«Βρισκόμαστε στη μέση μιας φουρτούνας, αλλά ο ελληνικός λαός είναι λαός της θάλασσας, δεν φοβάται και θα φτάσει σε νέα λιμάνια» ανέφερε με νόημα ο πρωθυπουργός εννοώντας πως αν η φουρτούνα στην θάλασσα της ευρωπαϊκής οικογένειας δεν κοπάσει, η επόμενη κίνηση είναι η Ελλάδα να αναζητήσει λιμάνια στα ανατολικά της.

Έθεσε με διακριτικό τρόπο την γεωπολιτική σημασία της θέσης της Ελλάδας, ειδικά σε μια περίοδο που η αποσταθεροποίηση έχει εξαπλωθεί στις γύρω περιοχές και επεσήμανε ότι η Ελλάδα διατηρεί τον ρόλο της ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας και επιδιώκει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και κόμβος εμπορίου πολιτιστικών και οικονομικών ανταλλαγών στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων.

Δεν δίστασε να πει ότι «θα επιδιώξουμε να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας με παραδοσιακούς φίλους όπως η Ρωσία αλλά και να αναπτύξουμε την συνεργασία με νέους».

Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια θα μπορούσε να είναι ένας τίτλος της χθεσινής ομιλία του πρωθυπουργού ο οποίος προφανώς δεν επέλεξε τυχαία την ημέρα αυτή για την επίσκεψή του στην Αγ. Πετρούπολη και το κλείσιμο της συμφωνία για τον «Νέο Ευρωπαϊκό Αγωγό».

Είναι ξεκάθαρη η σύναψη των νέων γεωστρατηγικών επιλογών της χώρας με της Ρωσία ακριβώς στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους αλλά και δύο μόλις μέρες πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής όπου φαίνεται πως θα είναι μία τελευταία ευκαιρία για πολιτική συμφωνία με τους εταίρους. Το χαρτί των συνεπειών ενός Grexit για όλη την Ευρώπη και εκείνο της γεωπολιτικής σημασίας του ελλαδικού χώρου είναι πλέον τα δύο δυνατά χαρτιά της ελληνικής πλευράς για συμφωνία χωρίς ολοκληρωτική υποταγή.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων