Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Πρώτη συνεδρίαση της επιτροπή λογιστικού ελέγχου εχθές και λογικό να ειπώθηκαν πολλά στη Βουλή. Αυτό που εμείς κρατήσαμε είναι ότι ο Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά το στόχο και τον χαρακτήρα της επιτροπής.
Εξήγησε ότι δεν πρόκειται να αναζητηθούν αίτια για τη δημιουργία του χρέους στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που προηγήθησαν. Θα διερευνηθούν τα τυχόν κίνητρα εκείνα που ήταν μη ιδεολογικά και που εξυπηρετούσαν άλλους σκοπούς.
Σε διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης το παίζουν κινέζοι ωστόσο. Όταν μίλησε ο κ. Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε ια άλλη μια φορά ότι δεν έφεραν τα μνημόνια την κρίση αλλά η κρίση τα μνημόνια. Ας μας αφήσει να έχουμε τις επιφυλάξεις μας για το κατά πόσο τα μνημόνια βάθυναν περισσότερο την κρίση παρά την θεράπευσαν. Με μια ματιά στην κατάσταση στην κοινωνία δημιουργούνται έντονες αμφιβολίες για την άποψη αυτή του κου Λοβέρδου. Αλλά ακόμη και οβυλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι δεν έχει νόημα να «κάνουμε δίκες του καπιταλισμού», πρέπει να συγκρουστούμε με αυτόν και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή.
Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι οι διαφορετικές πολιτικές και οικονομικές αναλύσεις. Αυτό είναι νόμιμο και δημοκρατικό. Το πρόβλημα είναι αυτό ακριβώς που ο Τσίπρας θέλει να διερευνήσει. Το οποίο ούτε νόμιμο είναι, ούτε ηθικό, ούτε πατριωτικό.
Και πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή λογιστικού ελέγχου σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πρόκειται να διερευνήσει ζητήματα όπως στη διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος, στην απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να προχωρήσει στη αύξηση του χρόνου για τον διακανονισμό των ελληνικών ομολόγων από τις τρεις στις δέκα ημέρες, (για την οποία είχαν καταθέσει επίκαιρες ερωτήσεις τότε, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς και η Βάσω Παπανδρέου), στην “αλλαγή μνημονιακής φρουράς στον φοβερό Νοέμβριο του 2011”, στο πώς και με ποιες διαδικασίες στις Κάννες “ανατράπηκε Έλληνας Πρωθυπουργός μετά από 37 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας”, στο τι έγινε με το περίφημο PSI όπου “ξαλάφρωσαν οι γερμανικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα και τα φορτώθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα”, στο πώς κρίθηκε η Αγροτική Τράπεζα ως ανεπίδεκτη σωτηρίας, στο πώς έγινε η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών “με προϋπόθεση την ανάληψη του κόστους απ’ το Δημόσιο”, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ.
Ο Τσίπρας έβαλε το πλαίσιο. Ακόμη από το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΚΚΕ κάνουν τους κινέζους.