Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Επί τέλους είχαμε εχθές δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.
«Από θέση αρχής πιστεύουμε πως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να βρίσκονται εκτός της εσωτερικής αντιπαράθεσης» ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος υποστήριξε ανοιχτά τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας τονίζοντας πως η απόσυρση του πλοίου Barbaros από την περιοχή όπου βρίσκεται ακόμη είναι προϋπόθεση για τη συνέχεια του διακοινοτικού διαλόγου.
Η σύγκρουση Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής πλευράς εντοπίζεται ακριβώς σε αυτό το ζήτημα, στο οποίο η δεύτερη εκφράζει τη θέση ότι πρέπει να μπει στο τραπέζι του διαλόγου η από κοινού εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του νησιού ενώ η πρώτη επισημαίνει πως ο φυσικός πλούτος ανήκει σε όλους τους κατοίκους πλην όμως θα πρέπει να προχωρήσουν οι συζητήσεις για το κυπριακό πρώτα, ενώ μέχρι τότε έχει κάθε δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης της ΑΟΖ της.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ταύτιση θέσεων με τον Ευάγγελο Βενιζέλο με τον οποίο μάλιστα η συνάντησή τους κράτησε μιάμιση ώρα, με τον πρώτο να ξεκαθαρίζει ότι αυτό συνέβη λόγω της πολυπλοκότητας των ζητημάτων που συζητήθηκαν και όχι επειδή τέθηκαν επί τάπητος άλλα πολιτικά ζητήματα. Άλλωστε και ο Βενιζέλος όταν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για αυτό, απάντησε χαρακτηριστικά «Ας μείνουμε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής». Ο δε Τσίπρας προκειμένου να μη γίνει η παραμικρή παρανόηση σε σχέση με το θέμα της συναίνεσης που συζητιέται έντονα αυτό τον καιρό σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης σε θέματα εκτός εξωτερικής πολιτικής.
Ο ίδιος εξέφρασε προβληματισμό με τη στάση της κυβέρνησης να μη μεταθέσει τη συνάντηση κορυφής παρά τις τουρκικές προκλήσεις. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι πρέπει με νηφαλιότητα να διασφαλιστεί ότι η διεθνής κοινότητα, θα ταχθεί ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις.
Σε μία φάση έντονης πολιτικής κρίσης που αποτελεί πάντα την ‘αναμπουμπούλα στην οποία χαίρεται ο λύκος’ όσον αφορά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, κυβέρνησης και αντιπολίτευση στέκονται, προς το παρόν τουλάχιστον στο ύψος των περιστάσεων διατηρώντας κλίμα συνεργασίας και νηφαλιότητας. Ίσως ακόμη περισσότερο και μια διάθεση κοινής γραμμής ως προς τα εθνικά ζητήματα η οποία δεν ήταν πάντοτε δεδομένη. Σίγουρα αυτό αποτελεί και ένα θαρραλέο βήμα για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο, στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς θα υπάρξουν μειοψηφίες που θα του κάνουν πολιτική κριτική για προσχώρηση σε ‘ιμπεριαλιστικές αντιλήψεις’ εξωτερικής πολιτικής. Κριτική εμφανώς περιθωριακή που βέβαια δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συσπείρωση των υποστηρικτών του.