Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός
Η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και η συνάντησή του με τον πρόεδρό της κ. Γιάννη Στουρνάρα, από μόνη της δεν συνιστά καμία έκπληξη. Εντάσσεται στις μελετημένες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα που κρατούν «ζεστή την ένταση» και υπογραμμίζουν το προφίλ τού εν αναμονή πρωθυπουργού.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμιά δυσκολία να ξεχάσει την ψυχρότητα στις σχέσεις του με τον κ. Στουρνάρα από την περίοδο που ο δεύτερος ήταν υπουργός Οικονομικών, αλλά και τη «μάχη» που έδωσε για να μην γίνει η πράξη αντικατάστασης του κ. Προβόπουλου από τον κ. Στουρνάρα μονομερώς από την κυβέρνηση και χωρίς τη συναίνεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλα αυτά απορρέουν από θεσμικούς ρόλους και από συγκεκριμένες συγκυρίες – και αλλάζουν μαζί μ’ αυτές…
Από την πλευρά του, και ο κ. Στουρνάρας, που ως την τοποθέτησή του στη θέση του διοικητή της ΤτΕ ήταν «κλειδωμένος» σε μια σχέση «εξάρτησης» με τον κ. Σαμαρά, τώρα είναι απελευθερωμένος από τέτοιες εξαρτήσεις. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αντιλαμβάνεται -όπως όλοι πλέον οι σοβαροί παράγοντες σε Ελλάδα και Ευρώπη- ότι σε λίγους μήνες «θα έχει να κάνει» με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει λοιπόν κανένα λόγο για να μην ξεχάσει κι αυτός τις «παλιές έχθρες» με τον κ. Τσίπρα…
Μήπως όμως οι δύο άνδρες έχουν κάποια ουσιώδη διαφωνία στο βασικό ζήτημα που έθεσε με τις δηλώσεις του ύστερα από τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας; Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας έθεσε το ζήτημα ότι τα απομένοντα διαθέσιμα υπόλοιπα 11,3 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τον αρχικό σκοπό της κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, κι όχι σαν πιστωτική γραμμή στο πλαίσιο της «προληπτικής στήριξης» την οποία φαίνεται να έχει συμφωνήσει ο κ. Σαμαράς.
Για τον κ. Τσίπρα, αυτό έχει πολλαπλή σημασία: Πρώτο, ότι δεν αποδέχεται την επιτήρηση στο πλαίσιο της λεγόμενης προληπτικής στήριξης, ότι εννοεί δηλαδή αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε: τέλος τα μνημόνια. Δεύτερο, ότι θέλει να σταματήσει «ως εδώ» η πορεία επανιδιωτικοποίησης των τραπεζών με τη μέθοδο της διαρκούς υποτίμησης των κεφαλαιακών τους αναγκών, ώστε να πηγαίνουν σε διαρκείς «δόσεις» ανακεφαλαίωσης μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και έτσι να ιδιωτικοποιούνται σε δόσεις. Τρίτο, ότι θέλει να κάνει πολιτική με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με όπλο το «κούρεμα» των «κόκκινων» δανείων.
Κάτι μας λέει ότι ο κ. Στουρνάρας, ακόμη και αν διαφωνεί με κάποια απ’ όλα αυτά, δεν θα εναντιωθεί. Αν μη τι άλλο, παίζει και ο ίδιος ένα στοίχημα «υστεροφημίας» καθώς ολοκληρώνει την καριέρα του σε ένα ρόλο άκρως θεσμικό και εν πολλοίς απρόσβλητο από τις πολιτικές ανακατατάξεις.
Όμως, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μη μιλήσουμε για το εντυπωσιακότερο ίσως στοιχείο της συνάντησης: τη συμμετοχή στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ του ηγέτη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η σύνθεση της αντιπροσωπείας (Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Παναγιώτης Λαφαζάνης) σηματοδοτεί την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να γεφυρώσει τα ρήγματα στο κόμμα. Έτσι, με τη σειρά που αναφέρθηκαν, οι «τρεις σωματοφύλακες» αντιπροσωπεύουν τους «ρεάλος» και τους «fundis» της πλειοψηφίας και τον ηγέτη της αριστερής πτέρυγας. Η προσπάθεια αυτή του κ. Τσίπρα έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, ιδιαίτερα απέναντι στον Παναγιώτη Λαφαζάνη…
Ιδού λοιπόν γιατί η συνάντηση Αλέξη Τσίπρα – Γιάννη Στουρνάρα ήταν πολυσήμαντη…
Υ.Γ. 1 Θα θέσει ο κ. Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, ζήτημα παραίτησης του κ. Στουρνάρα; Το ερώτημα τίθεται σαν απόηχος της προ μηνών «μάχης» για να μην τοποθετηθεί στο θώκο του διοικητή της ΤτΕ χωρίς τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόβλεψή μας είναι κατηγορηματική: Όχι! Οι πληροφορίες μας μάλιστα λένε ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει να μη θέσει ζήτημα παραίτησης ούτε του Γ. Προβόπουλου στο ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου του 2012…
Υ.Γ.2 Έχοντας ήδη γράψει για τις βλέψεις του κ. Στουρνάρα, ομού μετά του κ. Καραμούζη, για αλλαγή διοίκησης στην Εθνική, «κάτι μας λέει» επίσης ότι ο. Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Στουρνάρας θα τα «βρουν» και σε αυτό το ζήτημα. Οι πληροφορίες μας λένε ότι οι διοικήσεις των τριών άλλων συστημικών τραπεζών έχουν ήδη στραφείς τον ΣΥΡΙΖΑ, και μόνο η διοίκηση του κ. Τουρκολιά ανθίσταται…