Το σύνολο των κρατικών ενεργειακών εταιριών της χώρας εκπροσωπείται στην ελληνική αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη όπου στη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να επιβεβαιωθεί η συμφωνία Ελλάδας- Ρωσίας για τη διέλευση του αγωγού Turkish Stream, από το ελληνικό έδαφος.
Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το διεθνές οικονομικό φόρουμ και φωτογραφήθηκε στο περίπτερο της Gazprom, ενώ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της εταιρίας Αλεξέι Μίλερ συνοδευόμενος από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Μ. Παναγιωτάκης της ΔΕΗ, Σπ. Παλαιογιάννης της ΔΕΠΑ, και Γρ. Στεργιούλης των ΕΛΠΕ, αλλά και εκπρόσωποι πολλών ιδιωτικών εταιριών. Μεταξύ άλλων στην Αγία Πετρούπολη βρίσκονται ελληνικές επιχειρήσεις όπως οι Aldemar, ΑΚΤΩΡ, Κοπελούζος, Ελληνικά Καλώδια, Βιοχάλκο, Laskaridis Group, Lamda Development, International Group του Ιβάν Σαββίδη, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών – ΕΒΙΔΙΤΕ, Intracom, Δωδώνη, Temes SA, ΣΕΠΕ, Φάρμες Ζούρας, Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ κ.λπ.
Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα στις συζητήσεις που γίνονται στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, καθώς εκτιμά ότι μπορούν να προκύψουν σημαντικές συνεργασίες με εταιρείες χωρών των Brics.
Οι εκπρόσωποι των ελληνικών επιχειρήσεων λοιπόν έχουν συναντήσεις τόσο με τη ρωσική πλευρά όσο και με αντιπροσωπείες άλλων χωρών, όπως Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική.
Ας ελπίσουμε ότι οι συναντήσεις αυτές θα αποδώσουν καρπούς.
ΥΓ: Για το πώς ονομάζεται η πόλη που φιλοξενεί το Φόρουμ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απαντά με απόλυτη βεβαιότητα: Λένινγκραντ! Το είπε για πρώτη φορά στο Ρωσία 24 και το επανέλαβε στην ελληνική Βουλή, προκαλώντας τα σχόλια των βουλευτών της αντιπολίτευσης.
«Πετρούπολη, Λένινγκραντ, πείτε το όπως θέλετε» απάντησε ο κ. Λαφαζάνης για να προσθέσει πως «καμιά φορά οι λαοί διαμορφώνουν τοπωνύμια τα οποία παραμένουν ανεξάρτητα από τις ονομασίες που δίνει η κυβέρνηση».
Για την ιστορία πάντως να σημειωθεί ότι το όνομα της σημερινής Αγίας Πετροπύλος αλλάζει συνεχώς από την ίδρυση της και αυτό δεν είναι απόφαση του λαού ή των κατοίκων της, αλλά αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών.
Έτσι η Πετρούπολη ή Πόλη του Αγίου Πέτρου, ιδρύθηκε ως Πετερμπούργκ (Πετρούπολη) το 1703 από τον Τσάρο Πέτρο Α΄. Το 1914 μετονομάστηκε σε Πετρογκράντ, διότι το Πετερμπούργκ θύμιζε γερμανικά και οι Γερμανοί ήταν αντίπαλοι των Ρώσων στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά το θάνατο του Βλαντιμίρ Λένιν μετονομάστηκε προς τιμήν του σε Λένινγκραντ και έπαψε να ονομάζεται έτσι μετά το 1991 μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Έκτοτε αποκαλείται Αγία Πετρούπολη, ή Πόλη του Αγίου Πέτρου.