Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι η κρίση του μεταναστευτικού τεστάρει τα όρια και τις αντοχές της Ευρώπης, ενώ εξήρε την προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών στα νησιά για την οποία έχουν λάβει και υποψηφιότητα για Νόμπελ Ειρήνης. Ο κ. Τουσκ τόνισε ότι ένας πιθανός αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δε θα σημάνει τη λύση στο πρόβλημα, αφού για τη διεθνή και ευρωπαϊκή αυτή πρόκληση απαιτείται μία κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της ΕΕ, στην αλληλεγγύη και στην ανάγκη για δίκαιο επιμερισμό των βαρών από όλα τα κράτη-μέλη.
Στην Ευρώπη υποστήριξε ότι κυριαρχούν δύο αντιλήψεις για το μέλλον της, μια φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση (στην οποία ανήκει και η Ελλάδα) και μια αντιευρωπαϊκή προσέγγιση, που θεωρεί ότι τα προβλήματα μπορεί να τα λύνει ο καθένας μόνος του, κάνοντας λόγο για μια σειρά από χώρες που τάσσονται υπέρ του κλεισίματος των συνόρων και των τειχών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Ο κ. Τουσκ τοποθετήθηκε και ως προς τη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αφού έχει ως κεντρικό σκοπό τη βοήθεια προς τις τουρκικές αρχές για τον εντοπισμό των διακινητών στις ακτές της Τουρκίας και τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Ως προς το ζήτημα των σχέσεων της ΕΕ με το Ηνωμένου Βασίλειο αναφέρθηκε ότι δεν είναι περίοδος για εξόδους, για exits, είναι περίοδος για να ενώσουμε δυνάμεις και να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταλήγει στο ότι το προσφυγικό έχει φέρει την ΕΕ στα όριά της και αναγνωρίζει ότι την κρίση αυτή δεν την έχει προκαλέσει η Ελλάδα, απαντώντας, έτσι, στα περί αποκλεισμού της Ελλάδας από την Σένγκεν και τονίζοντας την ανάγκη να επιτευχθεί ειρήνευση στην Συρία. Ο Τουσκ υπογράμμισε, πάντως, και την ανάγκη να προστατεύονται καλύτερα τα σύνορα στο Αιγαίο και από την Ελλάδα και από τους εταίρους, με έμφαση στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί.