Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Ο  Τζεφ Μπέζος ακολουθεί το «Διαφωνώ αλλά Δεσμεύομαι»

Ο  Τζεφ Μπέζος ακολουθεί το «Διαφωνώ αλλά δεσμεύομαι» για να ξεπεράσει τις δυσκολίες σε μια ομαδική δουλειά και τα καταφέρνει

Τι σημαίνει «Διαφωνώ αλλά Δεσμεύομαι» και πως αυτή η φράση δεν αφήνει περιθώρια για συναντήσεις μετά το meeting του γραφείου;

Πως μπορεί κάποιος ενώ δεν του αρέσει η δουλειά, που του αναθέτουν να δώσει το 100% της προσπάθειάς του;

Ο Τζεφ Μπέζος, ίσως ο πλουσιότερος άνθρωπος αυτή τη στιγμή στον κόσμο, εξομολογείται στιγμιότυπα από την πορεία του και δίνει χρυσές συμβουλές για τους ανθρώπους που δουλεύουν σε ομαδικές εργασίες.

Στο κολλέγιο δούλευα σε μια αποθήκη  χονδρικής που εκτελούσε παραγγελίες για καταστήματα με δομικά υλικά. Υπήρχαν περίπου 300 μονάδες αποθήκευσης με κάθε ράφι να έχει την ίδια χωρητικότητα προϊόντων.

Μερικά σχέδια ήταν εξαιρετικά δημοφιλή και έπρεπε να ανανεώνονται συνεχώς. ‘Άλλα σχέδια που δεν ήταν και τόσο δημοφιλή  συγκέντρωσαν ακόμη και σκόνη  πάνω τους  ενώ υπήρχε το ενδεχόμενο  να μην παραγγελθούν εκ νέου από το εργοστάσιο για εβδομάδες ή μήνες.

 

Με τα προϊόντα παραταγμένα σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η αποθήκη είχε γεμίσει και δεν ήταν εύκολη η διαχείρισή της.

Ο διευθυντής επιχειρήσεων τότε πήρε  μια γρήγορη απόφαση λέγοντας: «Έχετε άφθονο χώρο. Τουλάχιστον τα μισά ράφια έχουν περιθώριο αποθήκευσης.

Και αυτό που θα κάνετε είναι να φέρετε στα μπροστινά ράφια τα δημοφιλή προϊόντα που εξαντλούνται πολύ γρήγορα και τα στοκ στα πίσω ράφια».

Ο διευθυντής αποφάσισε ότι πρέπει να τακτοποιήσουμε εκ νέου όλα αυτά τα τετραγωνικά.

Ο συνάδελφός μου Donnie και εγώ μισούσαμε την ιδέα γιατί θα ήμασταν αυτοί που θα έπρεπε να μετακινήσουμε πάνω από 8.000 κουτιά.

Δεν θα σας κρύψω ότι και το αφεντικό μας, ο διευθυντής λειτουργιών μισούσε την ιδέα γιατί ήταν αυτός που αρχικά είχε σχεδιάσει την διάταξη της αποθήκης.

Ο διευθυντής των επιχειρήσεων όμως ήταν αποφασισμένος λέγοντας: «Κοίτα αυτό θέλω να κάνεις. Τέλος συζήτησης»

Αμέσως γύρισα στον Donniee και του είπα ότι, δεν θέλω να το κάνω και μου απάντησε πως και εκείνος ήταν απρόθυμος ενώ χάζευε τον τεράστιο όγκο προϊόντων αλλά πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να είναι  και κάτι διασκεδαστικό!

Κρατήστε αυτή τη σκέψη.

 

Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που βιάζονται να πραγματοποιήσουν τη «συνάντηση» μετά τo meeting. Κατά τη διάρκεια της αρχικής συνάντησης τίθενται θέματα. Οι ανησυχίες κοινοποιούνται. Οι αποφάσεις λαμβάνονται. Όλοι οι συμμετέχοντες ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν αυτές τις αποφάσεις.

Στη συνέχεια, αργότερα, κάποιος πραγματοποιεί τη “συνάντηση μετά τη συνάντηση”. Εκεί  θέτουν θέματα που δεν μοιράστηκαν νωρίτερα με την ομάδα. Εκεί   διαφωνούν με τις αποφάσεις που λαμβάνονται. (Μερικές φορές λένε ακόμη και στις ομάδες τους, “Αυτή είναι μια φρικτή  ιδέα, αλλά δεν έχουμε επιλογή. Έτσι, υποθέτω ότι τουλάχιστον πρέπει να προσποιούμαστε ότι προσπαθούμε.”)

Και ό, τι έπρεπε να συμβεί συχνά δεν συμβαίνει.

Μια συνάντηση μετά τη συνάντηση είναι ιδιαίτερα πιθανό να συμβεί όταν μια απόφαση πρέπει να ληφθεί γρήγορα, χωρίς όλες τις πληροφορίες που κάθε άτομο μπορεί να χρειαστεί να αισθανθεί άνετα με αυτήν την απόφαση.

Πώς αντιμετωπίζει ο Jeff Bezos τέτοιες καταστάσεις; Με τον εξής απλό μότο: “Διαφωνώ αλλά δεσμεύομαι.”

Σύμφωνα με τονΜπέζο:

Πολλές αποφάσεις είναι αναστρέψιμες, αμφίδρομες και έχουν δύο όψεις. Αυτές οι αποφάσεις μπορούν να ακολουθούν μια ελαφριά διαδικασία. Οι περισσότερες αποφάσεις πρέπει πιθανόν να λαμβάνονται με το 70 τοις εκατό των πληροφοριών που επιθυμείτε να είχατε.

Αν χρησιμοποιήσετε τη φράση «Διαφωνώ αλλά δεσμεύομαι» όλα θα είναι πιο εύκολα!

Αυτή η φράση θα διαφυλάξει πολύτιμο χρόνο. Αν όλοι διαφωνούν με την απόφαση που έχει παρθεί τότε μπορείτε απλά να πείτε: «Κοιτάξτε ξέρω ότι διαφωνούμε ως προς αυτή την απόφαση αλλά θα στοιχηματίζατε μαζί μου για να ακολουθήσετε διαφορετικό δρόμο;»  Η δύσκολη απόφαση πάρθηκε για το καλό της ομάδας και όσον αφορά  εμένα ξέρετε ότι διαφωνώ αλλά δεσμεύομαι να κάνω ό,τι καλύτερο.

Ο συνάδελφός μου Donnie διαφώνησε αλλά δεσμεύτηκε τότε στην αποθήκη και αυτό το έκανε πραγματικά διασκεδαστικό απέναντί μου. Μεταφέραμε τα προϊόντα  και κάναμε πραγματικά καλή δουλειά στη μεταφορά τους.

 

Αν στη δουλειά σας προκύψει μια απόφαση που είναι δυσάρεστη αλλά πρέπει να παρθεί γρήγορα αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να δείτε τις προοπτικές και να ζητήσετε από την ομάδα σας να διαφωνήσει αλλά να δεσμευτεί.

 

 

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων