Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Ο Τζορτζ και η Αμάλ Κλούνεϊ στη δίκη για τρομοκρατία του Ρουσεσαμπαγκίνα

Ένοχος για συμμετοχή σε οργάνωση υπεύθυνη για τρομοκρατικές επιθέσεις κρίθηκε από δικαστήριο της Ρουάντα ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, άλλοτε διευθυντής ξενοδοχείου που εμφανίζεται ως ήρωας στη χολιγουντιανή ταινία «Hotel Rwanda» για τη γενοκτονία του 1994.

Σύμφωνα με τη δικαστή Μπεατρίς Μουκαμουρένζι, ο Ρουσεσαμπαγκίνα ίδρυσε μια τρομοκρατική οργάνωση που πραγματοποίησε επιθέσεις στη Ρουάντα και συνέβαλε οικονομικά σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Η εν λόγω οργάνωση MRCD-FLN κατηγορείται για θανατηφόρες επιθέσεις με όπλα, χειροβομβίδες και εμπρησμούς στη Ρουάντα το 2018 και το 2019.

Ο Τζορτζ και η Αμάλ Κλούνεϊ δεσμεύθηκαν να παρακολουθήσουν τη δίκη του ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τη Ρουάντα, Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα κατά τη διάρκεια της επερχόμενης δίκης του.

Ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας της ταινίας του 2004 «Hotel Rwanda» είναι βασισμένος στον Ρουσεσαμπαγκίνα και το ανθρωπιστικό του έργο, τη διάσωση ανθρώπων κατά τη γενοκτονία της Ρουάντα.

Ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα είναι σφοδρός επικριτής του κυβερνώντος κόμματος στη Ρουάντα και έχει κατηγορήσει αξιωματούχους ότι διαπράττουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό το διάστημα είναι υπό κράτηση, περιμένοντας να δικαστεί για κατηγορίες για σχηματισμό ένοπλης ομάδας, χρηματοδότηση τρομοκρατίας, συνενοχή σε απαγωγές και άλλα αδικήματα.

«Οι συμμετέχοντες στην TrialWatch θα είναι πρόθυμοι να διασφαλίσουν ότι οι διαδικασίες θα είναι εναρμονισμένες με τα διεθνή πρότυπα και ότι ο κ. Ρουσεσαμπαγκίνα θα έχει δίκαιη και διαφανή δίκη» δήλωσαν οι Τζορτζ και Αμάλ μέσω του ιδρύματος Κλούνεϊ για Δικαιοσύνη και της πρωτοβουλίας TrialWatch.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων