Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Μόλις χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του ουσιαστικά κήρυξε το κράτος σε καραντίνα ζητώντας από τους πολίτες να ελαχιστοποιήσουν τις μετακινήσεις τους και να λάβουν έκτακτα μέτρα προστασίας για τον κορωναϊό.
Το προσχέδιο του άρθρου που ακολουθεί είχε γραφτεί λίγες ώρες πριν. Και αυτό το οποίο χθες φαινόταν απλά ανόητο, σήμερα με βάση τις εξελίξεις μπορεί να αποδειχθεί άλλη μία ευκαιρία. Όπως την Κυριακή στο άρθρο μου «Κορωναϊός και εκπαιδευτικό σύστημα: Η κρίση μας δίνει την ευκαιρία να τολμήσουμε» είχα προγνώσει την ανάγκη αξιοποίησης της τεχνολογίας στη μάθηση έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση προτείνω κάτι αντίστοιχο.
Προχθές μας έστειλαν από τον ΕΦΚΑ ειδοποίηση, με χρονικό περιθώριο τριών ημερών, για να προσδιορίσουμε την κλίμακα της ασφαλιστικής – συνταξιοδοτικής κατηγορίας που θέλουμε να ενταχθούμε ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Κάλεσα το λογιστή μου για να μου πει τι πρέπει να διαλέξω. Η απάντηση ήταν επί λέξη: «πρέπει να πας σε εργατολόγο, να του προσκομίσεις τα χαρτιά με ότι έχεις πληρώσει όλα αυτά τα χρόνια για να μελετήσει και να σου πει τι θα επιλέξεις για να μη χάσεις δικαιώματα που έχεις ήδη πληρώσει».
Δηλαδή, ο «αητός» που ακούει στο όνομα Βρούτσης σε συνεργασία με τον πολύ και βαρύ Πιερρακάκη μου δίνουν τρεις μέρες προθεσμία για κάτι που με τα σημερινά δεδομένα χρειάζεται εβδομάδες ή και μήνες.
Και ερωτώ: Έχουν άραγε καταλάβει ότι είναι υποχρέωση της δημόσιας διοίκησης, όπως σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου, αυτά τα στοιχεία να είναι περασμένα σε μια βάση δεδομένων. Να πατάς ένα κουμπί και να τα βλέπεις;
Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι δεν έχεις την τεχνογνωσία, μπορείς να πας μια βόλτα στην αμερικάνικη πρεσβεία να συζητήσεις με τους ανθρώπους του social security administration όπου αυτή στιγμή μπορείς να μπεις στην ιστοσελίδα να βάλεις τα στοιχεία σου να μάθεις πόσα σου λείπουν, τι σου λείπει και βάσει των εισφορών σου τι σύνταξη θα πάρεις στα 67 σου χρόνια.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Απλώς η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει μια κανονικότητα με βάση τη δική της αντίληψη δεν κάνει τα αυτονόητα.
Και αντί να αναλώνουν χρόνο και δυνάμεις μόνο στα «μεγάλα» με το πως θα φτιάξει drones (που δεν μπορούν, υπό τις παρούσες συνθήκες) και το πως θα αντικαταστήσει τις ταυτότητες, ας ασχοληθεί και με τα πραγματικά ζητήματα της καθημερινότητας.
Και αντί να στέλνουν ειδοποιήσεις τριών ημερών και να μας ζητάνε να ξοδέψουμε χρήματα και χρόνο, που δεν υπάρχουν ας αλλάξουν αντίληψη και ας κατανοήσουν τι ορίζεται ως κανονικότητα σήμερα σε ένα σύγχρονο κράτος που παράλληλα είναι και σε καραντίνα λόγω του κορωναϊού.
Άλλωστε και πολιτικά να το δούμε, οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτικής δύναμης της κυβέρνησης. Αν δεν μπορεί η κυβέρνηση να μας λύσει ούτε τα βασικά προβλήματα, τι ακριβώς κάνει για εμάς;
Προτείνω, λοιπόν, να ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου για όσο διαρκεί αυτό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και να αξιοποιηθεί ο χρόνος ούτως ώστε να διαμορφωθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λύνει το πρόβλημα.
Την πληροφόρηση του τι έχουμε πληρώσει την έχει η κυβέρνηση.
Ο κ. Βρούτσης από τη μια πλευρά πρέπει να αντιληφθεί ότι επειδή είναι υπουργός Εργασίας θα πρέπει να κάνει τη δουλειά του και όχι να βάλει εμάς για δουλειά.
Ο δε Πιερρακάκης, μετά από 8 μήνες να μας αποδείξει γιατί είναι σε αυτή τη θέση. Γιατί ακόμη περιμένω.