Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management
Αύριο Παρασκευή πρόκειται να μεταβεί στις ΗΠΑ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο προγραμματισμένων επαφών με στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα αλλά και των αμερικανικών υπηρεσιών Ασφάλειας και Πληροφοριών. Η εβδομαδιαία παραμονή του κ. Κικίλια στις ΗΠΑ έρχεται έπειτα από πρόσκληση του παραιτηθέντος αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ και ουσιαστικός στόχος είναι η παροχή βοήθειας και η συνεργασία με τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες στο μείζον θέμα της τρομοκρατίας αλλά και της παράνομης μετανάστευσης. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν βρίσκεται το ζήτημα της εισροής-εκροής μαχητών του ISIS από τη χώρα μας, οι τελευταίες εξελίξεις σε θέματα εγχώριας τρομοκρατίας, καθώς και το μόνιμο ζήτημα της ανεξέλεγκτης εισροής παράνομων μεταναστών στο Αιγαίο.
Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη η πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι η εξασφάλιση βοήθειας σε υλικοτεχνικό επίπεδο και η βελτίωση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και διαχείρισης ανάλογων κρίσεων. Παράλληλα, η επίσκεψη του υπουργού στις ΗΠΑ λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς ενισχύεται η θέση ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα ως «πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας» στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Αναλυτικά και με βάση τα όσα μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν επιβεβαιωθεί, ο υπουργός θα έχει συναντήσεις με την κ. Λίζα Μονάκο, σύμβουλο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας και Τρομοκρατίας και στη συνέχεια με τους επικεφαλής της CIA John O. Brennonκ, του FBI James B. Comey, καθώς και τον επικεφαλής του National Intelligence James R. Clapper. Ιδιαίτερη σημασία προσλαμβάνει και η συνάντηση του κ. Κικίλια και με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Οι συγκεκριμένες επαφές που πρόκειται να έχει ο κ. Κικίλιας σαφώς και έχουν ιδιαίτερη σημασία και αντανακλούν δύο σημαντικές πτυχές. Σε πρώτη φάση, ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας – είτε εγχώριας είτε με τη μορφή εξωτερικών απειλών – βρίσκεται ψηλά στην πολιτική agenda, τουλάχιστον του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για τη δημιουργία μιας ενιαίας και αποτελεσματικής στρατηγικής αντιμετώπισής της. Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει δικαιολογημένα ότι δεν υπήρχε περιθώριο επιλογών, ιδιαίτερα μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις και τις αποκαλύψεις περί στοχοποίησης συγκεκριμένων Ελλήνων επιχειρηματιών, εφοπλιστών και αξιωματούχων σε τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και το γεγονός ότι κάποιοι καταζητούμενοι τρομοκράτες κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας ότι η τρομοκρατία στην Ελλάδα δεν μονοπωλείται από ισχυρές τρομοκρατικές οργανώσεις. Κάθε άλλο, καθώς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να ενισχύεται ο ρόλος των μικρών ομάδων με πυρήνα την αναρχική ιδεολογία αλλά και μεμονωμένοι περιπτώσεις, οι λεγόμενοι τρομοκράτες-μοναχικοί λύκοι (lone wolf terrorists), οι οποίοι και ορισμένες φορές αντιμετωπίζονται δυσκολότερα. Παράλληλα, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ισχυρισμοί των αξιωματούχων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε σχέση με τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για την ευρύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή είναι δικαιολογημένοι και μια συνεργασία, τουλάχιστον σε υλικοτεχνικό επίπεδο είναι σήμερα ίσως πιο σημαντική από ποτέ.
Πηγές
ΑΠΕ ΜΠΕ
http://www.mopocp.gov.gr/main.php
Καθημερινή