Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Ο υπουργός Αθανασίου, οι δηλώσεις περί ομοφυλοφίλων και η διεθνής κατακραυγή περί ακροδεξιού φλερτ της κυβέρνησης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Η έγκριτη βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσιεύει σήμερα άρθρο της αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης για το πόσο αδιανόητο είναι για τη σημερινή κυβέρνηση να δώσει άδεια σε ζευγάρια ομοφυλοφίλων να παντρευτούν αφού όπως ο ίδιος συμπλήρωσε πρόκειται για κάτι που είναι ενάντια «στη Φύση του Ανθρώπου».

Δεν θα προσπαθήσω να αναλύσω την έννοια της «φύσεως του ανθρώπου» που δεν συμπίπτει με κάποιον φιλοσοφικό όρο που να έχω εγώ υπόψιν μου. Άλλωστε εδώ το ζήτημα είναι πολιτικό και έχει και διαστάσεις που αποτελούν συνέπιες για την χώρα τις οποίες δεν είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες ομοφυλόφιλοι και ετεροφυλόφιλοι, να ανέχονται, για να καταθέτουν τα στελέχη της κυβέρνησης τα ηθικοπλαστικά τους μανιφέστο.

Η ανταποκρίτρια της Guardian στην Αθήνα, Helena Smith, χαρακτηρίζει τον υπουργό Δικαιοσύνης ομοφοβικό, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι ο ίδιος υιοθετεί απόψεις της Χρυσής Αυγής και προκαλεί τρόμο στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Φυσικά από το δημοσίευμα δεν λείπει αναφορά στις καταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επειδή στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης αποκλείονται τα ζευγάρια που δεν αποτελούνται από άτομα του αντίθετου φύλλου.

Η αρθογράφος συμπληρώνει: “Αμέσως μετά την απόφαση, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, θέλησε να κάνει μια κίνηση, αλλά στη συνέχεια την “πάγωσε” όταν δέχθηκε τα πυρά της εκκλησίας και των πιο σκληρών δεξιών μελών του κόμματος του. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα και η Λιθουανία είναι οι μοναδικές χώρες που δεν έχουν συμμορφωθεί στο θέμα του συμφώνου συμβίωσης”.

Το ενδιαφέρον στην όλη ιστορία δεν είναι απλώς οι political incorrect (πολιτικά αθέμιτες θα λέγαμε στα ελληνικά) δηλώσεις του υπουργού αλλά η έμμεση στροφή του σε ένα θέμα (αυτό του γάμου των ομοφυλοφίλων) το οποίο δεν έχει ακόμη καν τεθεί στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει το πραγματικό ζήτημα που αφορά στην απόκλιση μέρους των πολιτών από έναν νόμο (αυτό του σύμφωνου συμβίωσης) με βάση τη σεξουαλική του ταυτότητα.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που διεθνώς όλα τα συντηρητικά κόμματα έχουν δεχθεί τα αντίστοιχα νομικά πλαίσια για τους ομοφυλοφίλους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Κάμερον της Βρετανίας που έχει πλέον μια πολύ ανοιχτή ρητορική προς αυτούς τους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση αν στην κυβέρνηση θέλουν να κάνουν φιγούρα σε συντηρητικούς ψηφοφόρους να φροντίσουν να πληρώσουν τα πρόστιμα που θα χρεωθούν στην Ελλάδα, αν ξανακαταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, από τον προεκλογικό προϋπολογισμό των κομμάτων τους και όχι από το ταμείο του κράτος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων