Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Μετά την πληθώρα σχολίων που έχει προκαλέσει η επιλογή του Τσίπρα να τοποθετήσει υπερυπουργό Παιδείας τον Νίκο Φίλη, τη στιγμή μάλιστα που συζητούνταν κάποια πολύ δυνατά ονόματα για αυτό το πόστο, έρχονται στη δημοσιότητα παλαιότερες απόψεις του κ. Φίλη για πολύ ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν τα εθνικά αλλά και τα θέματα παιδείας.
Ο Φίλης σε άρθρο του στην Αυγή με τίτλο «Παλαιοκομματισμός και γενοκτονία», τον Αύγουστο του 2014, είχε αφήσει να εννοηθεί πως όσοι εκφράζουν τέτοιες απόψεις, είναι εθνικιστές. «Τα περί Γενοκτονίας ήταν μια απόφαση εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας και όχι διεθνούς σημασίας. Γι’ αυτό και το ελληνικό κράτος ποτέ δεν προέβαλε στα διεθνή φόρα θέμα αναγνώρισης αυτής της «Γενοκτονίας», σε αντίθεση με τους Αρμένιους, οι οποίοι επιχείρησαν και πέτυχαν για τη δική τους περίπτωση απόφαση της γαλλικής Γερουσίας», ανέφερε στο κείμενό του χαρακτηριστικά.
Τίθεται μείζων ζήτημα, αν ο υπουργός παιδείας που θα είναι υπεύθυνος εν μέρει για το ανθρώπινο δυναμικό που θα εγκρίνει τη σχολική ύλη, τάσσεται ενάντια στο πάγιο αίτημα του ποντιακού ελληνισμού για αναγνώριση της γενοκτονίας του. Η ιστορία αυτή στην Ελλάδα είναι πολύ πικρή και ευαίσθητη αφού αν δεν ήταν το κίνημα των αρμενίων που συστρατεύονται με τους πόντιους στο αίτημα αναγνώρισης της γενοκτονίας τους, το εν λόγω ζήτημα δεν θα είχε ακουστεί σχεδόν καθόλου.
Απαιτείται ο υπουργός να δηλώσει επίσημα τη θέση του για το εν λόγω ζήτημα και αν αυτή είναι αρνητική απέναντι σε αυτό το ευαίσθητο και διαχρονικό αίτημα, τότε να μετακινηθεί πάραυτα.