Επιστήμονες ανακάλυψαν τον πιο μακρινό Γαλαξία που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο σύμπαν, ο οποίος απέχει 13,1 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.
Ο γαλαξίας εντοπίστηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και ένα από τα μεγαλύτερα επίγεια τηλεσκόπια στον κόσμο, μήκους δέκα μέτρων στο Παρατηρητήριο Κέκ στο Μάουνα Κέα της Χαβάης.
Tο σύστημα βρίσκεται στο νυχτερινό ουρανό ακριβώς πάνω από τη Μεγάλη Άρκτο.
Η ανακάλυψη, αναμένεται να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τη λεγόμενη εποχή του επαναϊονισμού, όταν δηλαδή τα νεογέννητα καυτά μεγάλα αστέρια και οι γαλαξίες τους μεταμόρφωναν το σύννεφο αδιαφανούς υδρογόνου στο διαφανές διαγαλαξιακό χώρο που βλέπουμε σήμερα.
«Το φως από αυτό το γαλαξία άρχισε το ταξίδι του, όταν το σύμπαν ήταν περίπου 700 εκατομμυρίων ετών και μόλις βγήκε από την κοσμική ομίχλη που έχει απομείνει από τη γέννησή του», εξηγεί ο Κάσι Πάποβιτς, ένας από τους επικεφαλής συντάκτες της μελέτης και αστρονόμος του Πανεπιστημίου του Τέξας.
«Θέλαμε να κατανοήσουμε την εξέλιξη των γαλαξιών. Ένας τρόπος για το πετύχουμε αυτό ήταν να εισχωρήσουμε όσο γίνεται βαθύτερα στην ιστορία του σύμπαντος», πρόσθεσε.