Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Obama who?

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Εδώ και αρκετές ημέρες έχει ξεκινήσει μια πολύ καλά συντονισμένη επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην χώρα μας. Ο μέχρι και αυτήν την στιγμή Πλανητάρχης επέλεξε ως τελευταίο σταθμό των επισκέψεων του την Ελλάδα για πολλούς και διάφορους λόγους, που δεν είναι επί του παρόντος να αναλυθούν τώρα.

Αστακός η Αθήνα

Όπως είναι φυσικό, η Αθήνα και τα μέρη πέριξ των δημόσιων και μη εμφανίσεων του Ομπάμα αναμένεται να αποτελέσουν “φρούριο” με σκοπό την αποφυγή εκδηλώσεων βίας που θα δίνανε άλλη οπτική και νόημα στην επίσκεψη του Πλανητάρχη. Έτσι, όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, πάνω από 5.000 αστυνομικοί και μυστικοί πράκτορες των αμερικανικών υπηρεσιών αναμένεται να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια και την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων που θα παραστεί ο Ομπάμα.

Obama who?

Η “ωρολογιακή” βόμβα που ονομάζεται Ντόναλντ Τραμπ, και που μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, φαίνεται να άλλαξε τις ισορροπίες και τον πολιτικό χάρτη των εξελίξεων ή έστω την στρατηγική που φαίνεται να είχε στο πίσω μέρος του μυαλού της η ελληνική κυβέρνηση. Ο λόγος είναι πως πλέον η αμερικανική εξωτερική πολιτική, πάνω στο λεπτό ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, πλέον θα αντιμετωπίζεται υπό το πρίσμα και της απόψεις των Ρεπουμπλικανών. Το συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα φαίνεται να έχει την πρωτοκαθεδρία των κινήσεων τόσο σε Λευκό Οίκο όσο και σε Γερουσία και Κογκρέσο, όπερ και σημαίνει πως η “αναθεωρητική ατζέντα Ομπάμα” και γενικότερα οι πολιτικές επιδιώξεις των Δημοκρατικών, λογικά, θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα.

Έντονο το ελληνικό στοιχείο στον Τραμπ

Βαρύγδουπη έκφραση το ομολογώ, όμως τις τελευταίες ημέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας αρκετά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έντονο ελληνικό στοιχείο που φαίνεται να περιβάλλει τον νέο Πρόεδρο της Αμερικής. Αρκετοί επιτυχημένοι ομογενείς δείχνουν να βρίσκονται σε πολύ κοντινό σημείο με τον Τραμπ και να αποτελούν μέρος της πολιτικής του συμβουλευτικής ελίτ.

Υπό αυτό το πρίσμα, ενδιαφέροντα είναι τα όσα ακούγονται στα “πηγαδάκια” που κάνουν λόγω για καμία ταύτιση απόψεων του στενού περιβάλλοντος Τραμπ με την ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδιαφέρον κουίζ για το μέλλον που θα χρειαστεί απαιτητικούς και επίμονους λύτες. Οψόμεθα.

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσα να μην κάνω μία μικρή νύξη στην μέχρι τώρα πορεία του celebrity Obama, ο οποίος αν και master της πολιτικής επικοινωνίας, δυστυχώς δεν μπόρεσε να επιτύχει και να πραγματοποιήσει σε ρεαλιστικό βαθμό το νόημα που έκρυβαν οι βαρύγδουπες και όλο νόημα ομιλίες του κατά το παρελθόν. Θα αναφερθούμε πιο συγκεκριμένα στα “παιδιά” του Οbama, το Obama Care και άλλα αφηγήματα που δυστυχώς κατά την προσωπική μου άποψη δεν μπόρεσαν παρά μόνο να λύσουν έναν μέρος των εκάστοτε προβλημάτων που συνεχίζουν να ταλανίζουν μέχρι και σήμερα την πάλαι πότε ισχυρή Αμερική.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img