Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

OCCRP: H Mastercard κινδυνεύει με πρόστιμο “μαμούθ” στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω υψηλών τελών συναλλαγής

Η Mastercard θα κληθεί να πληρώσει 14 δις λίρες σε 46 εκ. Βρετανούς πελάτες της αν χάσει την δικαστική υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ην. Βασιλείου. Η Mastercard βρίσκεται προ των πυλών στο να «αναγκαστεί» να πληρώσει συνολικά 14 δισεκατομμύρια λίρες σε περισσότερους από 46 εκατομμύρια πελάτες της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πάροχος πιστωτικών καρτών των ΗΠΑ έχασε μια νομική μάχη με τον πρώην οικονομικό διαμεσολαβητή Walter Merricks, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι καταναλωτές είχαν πληρώσει υψηλότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς τους, για το χρονικό διάστημα 1992-2007, λόγω των υψηλότερων τελών συναλλαγής καρτών που αργότερα κηρύχθηκαν παράνομες.

Η υπόθεσή, που θα εκδικαστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, το οποίο τάχθηκε υπέρ της συνέχειας της εξέτασης της αγωγής μετά από διήμερη ακρόαση τον Μάιο, είχε αρχικά απορριφθεί αλλά εγκρίθηκε από το Εφετείο το 2019.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας διαπίστωσε ότι η αρχική απόφαση του δικαστηρίου το 2017 έκανε πέντε νομικά λάθη και ότι έπρεπε να επανεξετάσει την υπόθεση του κ. Merricks. Επίσης συμπέρανε πως το συγκεκριμένο πόσο επιστροφής είναι εφικτό να πληρωθεί από την εταιρεία.

Αυτό σημαίνει ότι το δικαστήριο θα πρέπει τώρα να καθορίσει εάν η Mastercard οφείλει να επιστρέψει από 300 λίρες σε 46,2 εκατομμύρια πελάτες της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Walter Merricks σχολιάζοντας τις εξελίξεις της υπόθεσης δήλωσε την ικανοποίησή του και υπογράμμισε πως έχει ακόμα δρόμο μπροστά του, ωστόσο η Mastercard βρίσκεται τώρα σε δύσκολη θέση.

Σύμφωνα με την dailymail, από την μεριά της η Mastercard δήλωσε ότι κανένας Βρετανός πελάτης της δεν κινήθηκε νομικά έχοντας το συγκεκριμένο αίτημα και πως όλη αυτή η υπόθεση κρύβει πίσω της Αμερικάνους δικηγόρους και οργανισμούς που θέλουν να βγάλουν λεφτά για τους εαυτούς τους.

OCCRP: Mastercard Faces US$18B Collective Lawsuit in the U.K.

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων