Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Οδηγίες από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για αποφυγή εξαπάτησης επιχειρήσεων με προπληρωμένες κάρτες

Την προσοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των ιδιοκτητών καταστημάτων και επιχειρήσεων που διαθέτουν τερματικά μηχανήματα έκδοσης προπληρωμένων καρτών και καρτών ανανέωσης χρόνου ομιλίας, για την αποφυγή εξαπάτησής τους, εφιστά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οπως ενημερώνει, τον τελευταίο καιρό άγνωστα άτομα επικοινωνούν τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες των καταστημάτων αυτών και, δηλώνοντας ότι φέρουν την ιδιότητα τεχνικού της εταιρείας που έχει εγκαταστήσει τα μηχανήματα, τους πείθουν να εκδώσουν κάρτες, με το πρόσχημα ότι ενεργούν έλεγχο για τη διακρίβωση της ορθής λειτουργίας των μηχανημάτων, ενώ τους διαβεβαιώνουν ότι στη συνέχεια οι κάρτες αυτές θα ακυρωθούν.

Οι ιδιοκτήτες, αφού εκδώσουν τις κάρτες, αποκαλύπτουν τον μυστικό κωδικό αριθμό (pin) στους άγνωστους δράστες, οι οποίοι ωστόσο τις χρησιμοποιούν για προσωπικό οικονομικό όφελός τους. Κατόπιν τηλεφωνικής τους επικοινωνίας με την πραγματική διαχειρίστρια εταιρία, οι καταστηματάρχες διαπιστώνουν τελικά τη σε βάρος τους απάτη, καθώς οι εν λόγω κάρτες ουδέποτε ακυρώνονται.

Με αφορμή το συγκεκριμένο είδος απάτης, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά στους ιδιοκτήτες καταστημάτων και επιχειρήσεων που εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες και κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας να διασταυρώνουν τα στοιχεία κάθε φερόμενου ως υπαλλήλου ή τεχνικού της διαχειρίστριας εταιρείας και να μην εμπιστεύονται όσους τους ζητούν την αποκάλυψη του μυστικού αριθμού (pin) τηλεφωνικά.

Για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τηλεφωνικά στο 210 6476464, με e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr και μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: Cyberalert.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων