Η αγάπη των Βρετανών για την Ελλάδα είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Κάθε καλοκαίρι πλήθος τουριστών φτάνουν στη χώρα μας προκειμένου να απολαύσουν τα καταγάλανα νερά των νησιών της, να «γευτούν» τη φιλοξενία της και τις νοστιμιές της.
Όπως άλλωστε είχε δηλώσει τον Απρίλιο στο Ευρωκοινοβούλιο ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η Ελλάδα και η Βρετανία έχουν μια ιδιαίτερη και μακρά σχέση. «Μοιραζόμαστε μια ιστορία, όπως επίσης τον ήλιο και τις θάλασσες μας», είχε πει χαρακτηριστικά.
Οι ξένοι ανέκαθεν αγόραζαν σπίτια στην Ελλάδα, τα τελευταία όμως χρόνια φαίνεται να προτιμούν τη χώρα και για έναν ακόμα λόγο. Την ασφάλεια και το φιλικό κλίμα που παρέχει. Για παράδειγμα, πολλοί τουρίστες που κάποτε θα προτιμούσαν την Τουρκία πλέον στρέφονται στην Ελλάδα. Αυτό επισημαίνει στην Telegraph o Σπύρος Μάντζος από την «Α property in Greece». Οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Βέλγοι είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές μας, συμπληρώνει.
Το «κλειδί» για την αγορά ενός ακινήτου είναι η προσβασιμότητα των νησιών, κάτι που αναμένεται να βελτιωθεί από τη στιγμή που η Fraport ανέλαβε 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Ανάμεσα σε αυτά είναι τα αεροδρόμια της Κέρκυρας, της Κρήτης (Χανιά), της Ρόδου, της Μυκόνου, της Ζακύνθου και της Σαντορίνης.
Η Κρήτη θεωρείται η μεγαλύτερη αγορά, με το εντονότερο ενδιαφέρον να επικεντρώνεται γύρω από τα Χανιά, την χερσόνησο του Ακρωτηρίου και την περιοχή του Αγίου Νικολάου. Με 150.000 ευρώ συνήθως μπορείς να αγοράσεις μια σύγχρονη βίλα τριών υπνοδωματίων με πισίνα. Οι ενδιαφερόμενοι είτε αγοράζουν ακίνητα που πωλούνται, είτε βρίσκουν έναν τρόπο για να χτίσουν το δικό τους, εξηγεί ο Μάντζος.
Για να χτίσει κάποιος μια πολυτελή κατοικία κοντά στα Χανιά ή την Ελούντα χρειάζεται περίπου 750.000 ευρώ. Συμπληρώνει δε πως οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί αισθητά τα τελευταία δέκα χρόνια και γι’ αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για αγορά.
Τα νησιά του Ιονίου έχουν επίσης τεράστια απήχηση. Στο Ζαντέ της Ζακύνθου μια φημισμένη παραθαλάσσια κατοικία με δέκα δωμάτια κοντά στο Peligoni Club έχει μειωθεί στα 3,8 εκατομμύρια ευρώ από 5 που κυμαίνονταν αρχικά η τιμή της. Ο χαλαρός τρόπος ζωής και η απουσία τσιμέντου είναι τα στοιχεία που φαίνεται να προσελκύουν τους Βρετανούς τόσο σε Ζάκυνθο όσο και στην Κέρκυρα, τονίζει από την πλευρά του ο Andrew Langton, επικεφαλής της εταιρείας real estate, Aylesford International.
Η Μύκονος συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για την ελίτ. Η συνηθισμένη τιμή για ένα ακίνητο είναι 1,5- 2 εκατ. ευρώ, αναφέρει η Ρόη Δελδήμου του Beauchamp Estates. Οι περισσότεροι στο νησί θέλουν μεγάλα σπίτια σε προνομιακές περιοχές τα οποία θα είναι κοντά στη χώρα. Ανάμεσα στις προνομιακές περιοχές είναι και οι: Άγιος Λάζαρος, Αγία Σοφία, Τουρλός και Χουλάκια.
Για όσους αναζητούν πιο χαλαρούς ρυθμούς ζωής, υπάρχουν νησιά όπως η Τήνος και η Σύρος. Σύμφωνα με την «Engel & Völkers», στη Ρόδο η ζήτηση ξένων για ακίνητα στο νησί αυξήθηκε κατά 57% και οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται κυρίως από την κεντρική Ευρώπη. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε Λίνδο, Πεύκους, Βλυχά.