Kριτική προς την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ. Γκάγκα, ασκεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, με αφορμή εγκύκλιο που αναρτήθηκε την Παρασκευή 28/4/23 στη «Διαύγεια».
Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ η εγκύκλιος:
«1. Ομολογεί τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και την καταιγίδα παραιτήσεων μόνιμων ειδικευμένων γιατρών.
2. Αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αποψίλωση των δημόσιων μονάδων υγείας από γιατρούς (μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από όλες τις μνημονιακές περικοπές, εξασφάλιση ανθρώπινων ωραρίων και συνθηκών εργασίας και όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων για να προσφέρουμε σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς μας), επικαλείται τα αποτελέσματα της πολιτικής της για να εφαρμόσει καθεστώς εφημερία τομέα. Η «εφημερία τομέα» (δηλαδή γιατρός μιας ειδικότητας του Παθολογικού τομέα – π.χ. Παθολόγος – να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων του τομέα – π.χ. ασθενείς καρδιολογικούς, πνευμονολογικούς κλπ. και αντίστοιχα γιατρός μιας ειδικότητας του Χειρουργικού τομέα – π.χ. Γενικός Χειρουργός – να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων του τομέα – π.χ. ασθενείς ορθοπαιδικούς, ΩΡΛ, γυναικολογικούς κλπ.) εκθέτει την υγεία των ασθενών σε ανυπολόγιστους κινδύνους και γυρίζει την ιατρική έναν αιώνα πίσω.
3. Αυτό το καθεστώς (για την καθιέρωση του οποίου η κ. Γκάγκα επικαλείται την καταιγίδα παραιτήσεων μόνιμων ειδικευμένων γιατρών) θα οδηγήσει άμεσα σε νέα καταιγίδα παραιτήσεων έτσι ώστε να πέσει σαν ώριμο φρούτο και να παρουσιαστεί σαν μοναδική διέξοδος στα αδιέξοδα της συνειδητής, διαχρονικής κρατικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας, η περαιτέρω συρρίκνωση, υποβάθμιση και το κλείσιμο νοσοκομείων. «Αφού δεν έχουν γιατρούς, ας τα κλείσουμε επιτέλους να τελειώνουμε». Αυτή η επιλογή εντάσσεται στο σχέδιο να απομείνει σε κάθε ευρύτερη περιοχή (π.χ. Κρήτη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη κλπ.) μόνο ένα νοσοκομείο («κόμβος» όπως το αποκαλούν), στη συνολικότερη πολιτική της ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Της πολιτικής που θεωρεί την υγεία και τη ζωή μας κόστος από τη μία και πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες από την άλλη.
4. Αναφέρει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ότι «το ιατρικό προσωπικό της χώρας οφείλει να προσδιορίζει, να εκτελεί και να επιβλέπει όλες τις νόμιμες και επιστημονικά τεκμηριωμένες ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πάθησης του ασθενούς κατά το δυνατό και ασφαλέστερο τρόπο». Μόνο αυτό που μας ζητάει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας είναι το ακριβώς αντίθετο. Γιατί δεν είναι ούτε ο καλύτερος ούτε ο πιο ασφαλής τρόπος ένας ειδικευόμενος Ωτορινολαρυγγολόγος ή ειδικευμένος Ορθοπαιδικός να έχει στην ευθύνη του χειρουργημένους ασθενείς άλλων ειδικοτήτων. Οι αόριστες επικλήσεις στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και το ΠΔ 87/86 που ρυθμίζει τα οργανογράμματα των Νοσοκομείων, χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένο άρθρο, υπηρετούν ένα και μοναδικό σκοπό. Τη συνειδητή μετακύλιση κάθε σχετικής ευθύνης στο υγειονομικό προσωπικό και την απεμπόληση των δικών τους ευθυνών.
Tέλος η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει πως: «Η πλήρης και αποκλειστική ευθύνη για τα παραπάνω ανήκει στην κυβέρνηση και στους διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ που η κυβέρνηση διορίζει. Δε θα επιτρέψουμε την προκλητική προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών για σωματικές βλάβες ή και θανάτους ασθενών στο υγειονομικό προσωπικό.
Δεν πρόκειται να γίνουμε σταθμάρχες, ούτε θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν κοιλάδες Τεμπών.
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου. Καλούμε όλες τις Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών σε αγωνιστικό ξεσηκωμό.
Καλούμε τους προέδρους και τα μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων όλων των νοσοκομείων της χώρας να αρνούνται την προέγκριση προγραμμάτων «εφημερίας τομέα».
Προειδοποιούμε κάθε διοικητή νοσοκομείου που θα τολμήσει να δώσει εντολή για «εφημερία τομέα», πως θα είναι προσωπικά υπόλογος για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο και για παραβίαση του νόμου περί αντιποίηση ειδικότητας.
Η ΟΕΝΓΕ θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες εναντίον της συγκεκριμένης εγκυκλίου».
Διακομιδές ασθενών
Με δεύτερη ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ αναφέρεται στις διακομιδές ασθενών τονίζοντας πως «Για όποια σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στις διανοσοκομειακές διακομιδές ασθενών, την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη την έχει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (και κατ’ επέκταση οι διοικητές νοσοκομείων, ΥΠΕ και ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ που η πολιτική ηγεσία διορίζει) και καθόλου οι γιατροί νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και ΕΚΑΒ».
Η Ομοσπονδία τονίζει πως: «Συγκεκριμένα:
1. Επισημαίνουμε εδώ και χρόνια πως η διακομιδή ασθενούς – ιδιαίτερα του βαρέως πάσχοντος – είναι σοβαρή και απαιτητική ιατρική πράξη που απαιτεί αναγκαία εμπειρία (επείγουσα καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, προστασία αεραγωγού, επείγουσα διασωλήνωση πχ αν τυχόν μετακινηθεί ο τραχειοσωλήνας κατά τη μεταφορά, ρύθμιση παραμέτρων μηχανικού αερισμού κλπ.) που πρέπει να διεξάγεται από γιατρούς του ΕΚΑΒ με τη σχετική εκπαίδευση και εμπειρία. Δυστυχώς επιλογή όλων των κυβερνήσεων είναι να αφήνουν το ΕΚΑΒ υποστελεχωμένο, χωρίς προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού και να μετακυλούν το έργο της διακομιδής στους γιατρούς των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.
2. Την 1/11/2021 σε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη (που είχε τότε πρόσφατα αναλάβει καθήκοντα) επισημάναμε πως η τότε νέα διάταξη περί διακομιδών που ήταν στο στάδιο της «διαβούλευσης», ήταν όχι απλά απαράδεκτα επικίνδυνη για τους ασθενείς αλλά και κυριολεκτικά θανατηφόρα: προέβλεπε ότι ο οποιοσδήποτε γιατρός, οποιασδήποτε ειδικότητας ακόμα και νέος ειδικευόμενος οποιασδήποτε ειδικότητας που είχε συμπληρώσει μόλις 6 μήνες θητείας ως νέος ειδικευόμενος, θα μπορούσε να παίρνει εντολή να εκτελεί διακομιδή βαρέως πάσχοντος μόνος του/της. Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τις επισημάνσεις μας και νομοθέτησε κανονικά αυτή τη διάταξη.
3. Το αποτέλεσμα ήταν μέσα σε αυτούς τους 18 μήνες να έχουμε πολλαπλά τραγικά συμβάντα σε διακομιζόμενους ασθενείς και ταυτόχρονα ένα πρωτοφανές λειτουργικό μπάχαλο σε βάρος του ιατρικού προσωπικού σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας. Έτσι και μετά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των Ενώσεων μελών της ΟΕΝΓΕ με τις οποίες αναγκάστηκαν τελικά να συνταχθούν ακόμα και διευθυντές Ιατρικών Υπηρεσιών νοσοκομείων, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα αναγκάστηκε πρόσφατα να ακυρώσει τη διάταξη χωρίς όμως να την αντικαταστήσει με κάποια νέα προβλεπόμενη διαδικασία, αλλά αντίθετα αφήνοντας ένα τεράστιο κενό ασάφειας προφανώς σκόπιμα ώστε να εξακολουθούν να μετακυλίονται οι σχετικές ευθύνες στους νοσοκομειακούς γιατρούς (τόσο στους νεότερους που συνήθως αναγκάζονται να κάνουν τις διακομιδές, όσο και στους επιστημονικά υπεύθυνους – τμημάτων, τομέων, ιατρικών υπηρεσιών).
4. Με βάση όλα τα παραπάνω, καλούμε τις Ενώσεις μέλη μας και όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς να αποφεύγουν την ανάληψη κάθε ευθύνης που δεν μας αναλογεί και που εντελώς ανεύθυνα οι υπουργοί και οι διοικητές προσπαθούν να μας μετακυλήσουν. Όταν προκύπτει ανάγκη συνοδείας για διακομιδή ασθενούς, όλη την ευθύνη την έχει ο διοικητής, που θα την αναλαμβάνει επώνυμα και ενυπόγραφα και θα κρίνεται εάν η εντολή του είναι σύννομη και ασφαλής για τον ασθενή ή όχι. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση οι τραγικές κυβερνητικές ευθύνες (λόγω υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ, λόγω νομοθέτησης επικίνδυνων διατάξεων παρά τις επισημάνσεις μας, λόγω εσπευσμένης ακύρωσης αυτών των διατάξεων χωρίς αντικατάστασή τους από νέες κλπ. κλπ.) να μεταφερθούν στους νοσοκομειακούς γιατρούς».
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr