«Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μπορεί να είναι, είτε ευλογία, είτε κατάρα». Την κοινή αυτή παραδοχή υπενθύμισε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, μετά τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με αφορμή τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η τουρκική προκλητικότητα είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Αναστασιάδης, να αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιάννης Κασουλίδης υπέγραψαν διμερή διακρατική συμφωνία για έρευνα και διάσωση στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος.
Μέσω της συμφωνίας αυτής, ενοποιείται και υπάγεται στην δικαιοδοσία των δύο χωρών αλλά και του διεθνούς δικαίου, και ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου κατά τα πρότυπα της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας του εναέριου χώρου μεταξύ των FIR Αθηνών και Λευκωσίας. Οι κ.κ Βενιζέλος και Κασουλίδης δήλωσαν ότι η συμφωνία «θωρακίζει» την Ελλάδα και την Κύπρο από ενέργειες επιθετικές, όπως αυτή που εκδηλώθηκε στην ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία, ενώ ανακοίνωσαν ότι στις 9 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των ηγετών της Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.
Ο κ. Βενιζέλος είπε, επίσης, ότι στο Κάιρο στο περιθώριο της συνόδου για την Παλαιστίνη έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο στον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζο Κέρι και στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Από την πλευρά του ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε το παράπονο ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει αντιδράσει «όπως αναμέναμε» σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας, ενώ σε μια προσπάθεια να δώσει μια εξήγηση είπε ότι ενδέχεται η Τουρκία να αποσκοπεί σε ωφελήματα για την αναμενόμενη διάθεση των βάσεών της στην διεθνή επιχείρηση κατά του ISIS και ότι ένα από αυτά να είναι και η ανεκτικότητα της διεθνούς κοινότητας στις ενέργειες της στην Κύπρο.
Αν η κατάσταση έχει όπως την περιγράφει ο κ. Κασουλίδης τότε η σύσταση του Έσπεν Μπαρθ Άιντε, για την ανάγκη καλής διαχείρισης στην υπόθεση του φυσικού αερίου ώστε να αποτελέσει όφελος για όλους τους Κύπριους και όχι πηγή έντασης, μάλλον αλλού θα έπρεπε να απευθυνθεί.