Ερευνητές του ΟΗΕ κάλεσαν σήμερα, Πέμπτη, τις χώρες να επαναπατρίσουν τα παιδιά των ξένων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται στη Συρία, περιλαμβανομένων των μητέρων τους.
Σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα η Ανεξάρτητη και Διεθνής Επιτροπής Έρευνας για τη Συρία, που συστάθηκε το 2011 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, εξηγεί ότι πολλά από αυτά τα παιδιά βρίσκονται «σε ιδιαίτερα επισφαλή θέση» διότι δεν διαθέτουν έγγραφα που να πιστοποιούν την ταυτότητά τους.
Γεννημένα σε περιοχές που ελέγχονταν από τη συριακή αντιπολίτευση, τα παιδιά αυτά δεν μπορούν να εγγραφούν στα ληξιαρχεία «καθώς τα έγγραφα που τους έχουν δώσει οι ένοπλες ομάδες δεν αναγνωρίζονται από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές», αναφέρεται στην έκθεση.
Οι ερευνητές του ΟΗΕ ζητούν από τις χώρες καταγωγής των ξένων μαχητών να λάβουν «αμέσως μέρα για να απλοποιήσουν την καταγραφή των πολιτών τους που έχουν γεννηθεί στη Συρία με απώτερο σκοπό να τους επαναπατρίσουν το συντομότερο δυνατό, όπως και τα πρόσωπα που τους φροντίζουν».
Μετά την πτώση πέρυσι τον Μάρτιο του χαλιφάτου του ΙΚ η διεθνής, κοινότητα είναι αντιμέτωπη με το δύσκολο ζήτημα του επαναπατρισμού των οικογενειών των ξένων τζιχαντιστών που έχουν σκοτωθεί ή κρατούνται στη Συρία και το Ιράκ.
Ο επαναπατρισμός τους στην Αυστρία, τη Γερμανία ή τη Γαλλία γίνεται με το σταγονόμετρο.
Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συρία ζητεί από τις χώρες να δώσουν «προτεραιότητα στον επαναπατρισμό των ασυνόδευτων παιδιών», προκειμένου αυτά να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.
Εφόσον υπάρχουν, «οι μητέρες θα πρέπει να επαναπατριστούν μαζί με τα παιδιά τους», τονίζεται στην έκθεση, η οποία καλεί τις χώρες να μην στερούν από τους γονείς την υπηκοότητά τους «με δεδομένες τις επιπτώσεις που έχει αυτό στα παιδιά».
Στις αρχές Νοεμβρίου η Μαρί- Ντομινίκ Παρέν, αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινων Δικαιώματα, είχε καταγράψει 700 με 750 παιδιά που έχουν γεννηθεί από γονείς πολίτες της ΕΕ και τα οποία κρατούνται σε επισφαλείς συνθήκες σε καταυλισμούς της βορειοανατολικής Συρίας.
Συνολικά περίπου 12.000 ξένοι –4.000 γυναίκες και 8.000 παιδιά—ζουν σε τρεις καταυλισμούς εκτοπισμένων στη βορειοανατολική Συρία, στην πλειονότητά τους στον καταυλισμό αλ Χολ, σύμφωνα με τα στοιχεία των κουρδικών αρχών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ