Τον ελλιμενισμό οπουδήποτε στον κόσμο τεσσάρων βορειοκορεατικών πλοίων που υπάρχουν υποψίες ότι μετέφεραν – από ή προς τη Β. Κορέα – εμπορεύματα, απαγορευμένα βάσει των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Πιονγιάνγκ, απαγόρευσε την Πέμπτη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, ο ΟΗΕ δεν επέβαλε απαγόρευση σε άλλα έξι πλοία λόγω της αντίστασης που πρόβαλε το Πεκίνο.
Όπως διευκρίνισε ένας διπλωμάτης μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, υποβλήθηκε ένας κατάλογος με δέκα πλοία, την απαγόρευση του ελλιμενισμού των οποίων ζητούσαν οι ΗΠΑ. Ωστόσο, η Κίνα συναίνεσε «μόνο για τα τέσσερα». Η ίδια πηγή σημείωσε πάντως πως «η διαδικασία παραμένει ανοικτή» για τα υπόλοιπα έξι.
Επιβεβαιώνοντας ότι τα τέσσερα πλοία τα οποία στοχοθετούνται πλέουν υπό σημαία Βόρειας Κορέας, αρκετές διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι το Πεκίνο αντιτάχθηκε στην εγγραφή των υπολοίπων έξι πλοίων στη μαύρη λίστα. «Η Κίνα εμπόδισε (την προσθήκη) έξι πλοίων και δεν επέτρεψε (να επιβληθεί) η απαγόρευση παρά μόνο στα τέσσερα, που ανήκουν στους Βορειοκορεάτες», είπε ένας διπλωμάτης.
Τα τέσσερα πλοία που στοχοθετήθηκαν την Πέμπτη είναι τα φορτηγά Ul Ji Bong 6, Rung Ra 2, Sam Jong 2 και Rye Song Gang 1, διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Λίγο πριν ληφθεί η απόφαση αυτή του ΟΗΕ, στις 22:00 (ώρα Ελλάδας), ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε τη συμπεριφορά του Πεκίνου σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Πιονγιάνγκ.
« Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το γεγονός, όπως υποστήριξε, ότι η Κίνα «επιτρέπει την μεταφορά πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρξει ποτέ φιλική διευθέτηση στο πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα εάν αυτό συνεχιστεί».
Σημειώνεται πως το Πεκίνο είναι ο βασικός εμπορικός εταίρος της Πιονγιάνγκ.