Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

ΟΗΕ: Πάνω από 100 δολοφονίες ακτιβιστών στην Κολομβία

Πάνω από εκατό υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικοί ακτιβιστές δολοφονήθηκαν φέτος στην Κολομβία, παρά την υπογραφή στα τέλη του 2016 της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες της οργάνωσης FARC.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, οι ανθρωποκτονίες αυτές διαπράχθηκαν κυρίως «σε περιοχές από τις οποίες αποχώρησαν οι FARC ή όπου καταγράφεται απουσία κρατικής εξουσίας», ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κολομβία.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ επαλήθευσε «συνολικά 105 ανθρωποκτονίες» μέχρι την 20ή Δεκεμβρίου,ενώ άλλες 11 υποθέσεις βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία επαλήθευσης.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας όμως δεν αναγνωρίζει αυτόν τον αριθμό, ενώ διαψεύδει την ύπαρξη σχεδίου συστηματικής εξόντωσης αυτών των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ακτιβιστών, κάνοντας λόγο για μεμονωμένα περιστατικά.

Παράλληλα, στην  ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ εκφράζει την ανησυχία του για τη συνέχιση «των υποθέσεων δολοφονιών υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε όλη την επικράτεια και τον «στιγματισμό του έργου τους από ορισμένους δημόσιους λειτουργούς».

Ενώ από την άλλη πλευρά, ο  υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, ο Λουίς Κάρλος Βιγέγκας, δήλωσε την Κυριακή ότι «στην πλειονότητά τους», οι δολοφονίες αυτές οφείλονται σε συγκρούσεις «για τον έλεγχο περιοχών», σε υποθέσεις «αντιζηλιών» για γυναίκες ή «διενέξεις για τα έσοδα από αγαθά που διακινούνται παράνομα».

Αντιθέτως, ο ΟΗΕ θεωρεί ότι οι άνθρωποι αυτοί δολοφονούνται εξαιτίας «της δουλειάς τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων».

Το 2016, οι δολοφονίες υπερασπιστών των δικαιωμάτων και ηγετών κοινοτήτων είχαν φθάσει τις 127, το 2015 είχαν καταγραφεί 59 και το 2014 άλλες 45, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΗΕ.

Πηγή: AFP

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων