Οι Magnificent Seven είναι οι μετοχές που αγαπούν όλοι οι Αμερικανοί γιατί έχουν θεαματικές αποδόσεις, η αξία τους έχει σκαρφαλώσει σε απίστευτα ύψη και δεν υπάρχει επενδυτής που να μπορεί να τις εγκαταλείψει.
Εκτός από τις Magnificent Seven, υπάρχουν όμως και οι ευρωπαϊκές GRANOLAS που έχουν εξίσου εντυπωσιακές αποδόσεις.
Οι 11 κορυφαίες ευρωπαϊκές μετοχές
Κατά βάση μάλιστα στη Wall Street, εστιάζουν αυτή τη στιγμή σε μια ομάδα 11 ευρωπαϊκών μετοχών που οδηγούν ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και τις οποίες αποκαλούν από τα αρχικά των τίτλων τους GRANOLAS.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πίσω από τις μετοχές είναι η GSK, η Roche, η ASML, η Nestle, η Novartis, η Novo Nordisk. η L’ Oreal, η LVMH, η AstraZeneca, η SAP και η Sanofi.
Στα μέσα Φεβρουαρίου, η Goldman Sachs που άλλωστε δημιούργησε την ομάδα και το ακρωνύμιο το 2020 υπολόγισε ότι το 60% των κερδών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τα τελευταία δύο χρόνια προήλθε από τις GRANOLAS.
Υψηλότερες αποδόσεις από τις Magnificent Seven
Την τελευταία διετία μάλιστα, η ομάδα των ευρωπαϊκών μετοχών υπεραπέδωσε ακόμη και έναντι των λεγόμενων Magnificent Seven των ΗΠΑ — της ομάδας δηλαδή που περιλαμβάνει τις Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia και Tesla.
Οι εντυπωσιακές αποδόσεις των GRANOLAS κατά την τελευταία διετία σημαίνει πως έχουν να δώσουν κι άλλο και αποτελούν καλή επενδυτική επιλογή; Η ιστορία δεν θα το σύστηνε.
Καταρχήν το μόνο κοινό στοιχείο που έχουν αυτές οι μετοχές είναι ότι είχαν θεαματικές αποδόσεις για μια συγκεκριμένη περίοδο.
Υπερτιμημένες
Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές τους είναι σήμερα υψηλές, ενδεχομένως και υπερτιμημένες. Κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό τόσο με τις ευρωπαϊκές μετοχές GRANOLAS όσο και με τις Magnificent Seven.
Παρόλα αυτά η τιμή των συγκεκριμένων μετοχών μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο βραχυπρόθεσμα, αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι κατά μέσο όρο μακροπρόθεσμα θα έχουν χαμηλότερες αποδόσεις.
Ο νόμος της βαρύτητας τελικά κερδίζει, και όταν συμβεί αυτό, οι traders της Wall Street θα δημιουργήσουν απλώς μια νέα ομάδα κορυφαίων μετοχών και θα τους δώσουν έναν πιασάρικο τίτλο.
Έχουμε δει αυτό το έργο να παίζεται αρκετές φορές κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς οι μετοχές με κακή απόδοση αφαιρούνται από μια ομάδα και δημιουργείται μια νέα ομάδα εξαιρετικά αποδοτικών μετοχών.
Κάποτε είχαμε τις FANG που όλοι κυνηγούσαν. Στη συνέχεια η ομάδα μεταμορφώθηκε σε FAANG, μετά σε FAAMG και τώρα MAMAA — ή σε Magnificent Seven.
Δημιουργική καταστροφή
Αυτή η συνεχής διαδικασία αφαίρεσης των εταιρειών από την κατηγορία των μεγάλων νικητών στα χρηματιστήρια και η αντικατάστασή τους από νέες μετοχές που χαρίσουν υψηλές αποδόσεις είναι εγγενής στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο Joseph Schumpeter, ο αείμνηστος Αυστριακός οικονομολόγος, ονόμασε αυτή τη διαδικασία “δημιουργική καταστροφή”, επιμένοντας ότι είναι ένα ουσιαστικό υποπροϊόν της καινοτομίας που ωθεί μια οικονομία προς τα εμπρός.
Κι επειδή η δημιουργική καταστροφή θα είναι πάντα μαζί μας, κάποια στιγμή οι Magnificent Seven θα πάψουν να είναι τόσο υπέροχες και οι GRANOLAS θα ξεχαστούν. Θα αναδειχτούν άλλες μετοχές στις θέσεις τους και θα γίνουν εκείνες οι μετοχές με τις κορυφαίες αποδόσεις.
Πηγή capital.gr