Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022

Οι 13 καλές ειδήσεις του 2020

Το 2020 θα μνημονεύεται ως έτος των δεινών. Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός, τα lockdown και η απομόνωση. Είδαμε και θανάτους τεράστιων προσωπικοτήτων (Κόμπι Μπράιαντ, Ντιέγκο Μαραντόνα), πρωτοφανή εγκλήματα εναντίον Αφροαμερικανών που προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ (δολοφονίες Τζορτζ Φλόιντ και Μπριάνα Τέιλορ), πολύνεκρα συμβάντα (έκρηξη στο Λίβανο) και φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, σεισμός στην Σάμο). Δεν παύει, όμως, να αποτελεί και ένα ακόμη έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου σημειώθηκαν αξιοσημείωτα γεγονότα κι επιτεύγματα.

Από την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας στην Αφρική μέχρι την δίκη της Χρυσής Αυγής και από τις προσπάθειες θεραπείας του καρκίνου μέχρι την εκλογική ήττα του Τραμπ, η HuffPost Greece παρουσιάζει μερικές φωτεινές σελίδες του φετινού ημερολογίου.

Σημειώνεται, ότι το παρόν κείμενο είναι covid-free, που σημαίνει ότι οι καλές ειδήσεις γύρω από τον κορωνοϊό (για παράδειγμα παρασκευή εμβολίου, μείωση της ρύπανσης) δεν συγκαταλέγονται.

Το τέλος της πολιομυελίτιδας στην Αφρική

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε ότι ”ο ιός της πολιομυελίτιδας εξαλείφθηκε” από την αφρικανική ήπειρο, τέσσερα χρόνια μετά την εμφάνιση των τελευταίων κρουσμάτων στη βορειοανατολική Νιγηρία, μια περιοχή όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ.

Πριν από 25 χρόνια η ασθένεια οδηγούσε στην παράλυση περισσότερα από 75.000 παιδιά σε ολόκληρη την ήπειρο κάθε χρόνο. Έκτοτε, έχουν δοθεί δισεκατομμύρια στοματικά εμβόλια, αποτρέποντας 1,8 εκατομμύρια εκδηλώσεις της ασθένειας. Είναι μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας υγειονομικής περίθαλψης όλων των εποχών και ένα εξαιρετικό ανθρώπινο επίτευγμα.

Νέα ανακάλυψη για τον καρκίνο

Τον Ιούλιο, επιστήμονες στην Αυστραλία ανέφεραν προκλινικές εργαστηριακές μελέτες για ένα νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου που έχει δείξει πολλά υποσχόμενα σημάδια.

«Ελπίζουμε ότι αυτό το εμβόλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία καρκίνων αίματος, αλλά και άλλες κακοήθειες, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, των πνευμόνων, των νεφρών, των ωοθηκών, του παγκρέατος και του γλοιοβλαστώματος», δήλωσε η επικεφαλής αναπληρώτρια καθηγήτρια, Κρίστερν Ράντφορντ

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από ερευνητές που εδρεύουν στο Ινστιτούτο Μεταφραστικής Έρευνας της Αυστραλίας , σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Queensland. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από επιχορηγήσεις από το φιλανθρωπικό ίδρυμα έρευνας για τον καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, το Worldwide Cancer Research και το Mater Foundation , έναν οργανισμό συγκέντρωσης χρημάτων που βασίζεται στην κοινότητα.

Τον Σεπτέμβριο, η συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας για το 2020 παρουσίασε πολλές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου ενός βήματος προόδου στη θεραπεία ασθενών με πρόσφατα διαγνωσμένο προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών. μια καινοτόμο έρευνα για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού και μια επιτυχημένη δοκιμή για καρκίνο του προστάτη χρησιμοποιώντας ένα υπάρχον φάρμακο για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Η Ηπατίτιδα Β εξαφανίζεται από τα παιδιά

Την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας τον Ιούλιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι τα περιστατικά ηπατίτιδας Β σε παιδιά κάτω των πέντε ετών μειώθηκαν κάτω από το 1% το 2019.

Η ιογενής λοίμωξη του ήπατος, που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος, στερεί περίπου 900.000 ζωές το χρόνο. Περισσότεροι από 250 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα Β.

«Κανένα βρέφος δεν πρέπει να μεγαλώνει για να πεθάνει από ηπατίτιδα Β επειδή δεν εμβολιάστηκε. Καταφέραμε να μειώσουμε δραματικά τον αριθμό των περιπτώσεων ηπατικής βλάβης και καρκίνου του ήπατος στις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Διευθυντής του ΠΟΥ Γενικός.

Το πρώτο τρισδιάστατο μάτι στον κόσμο

Η αποκάλυψη τον Ιούνιο του πρώτου 3D τεχνητού ματιού στον κόσμο με τρισδιάστατο αμφιβληστροειδή έδωσετη δυνατότητα να φέρει όραση σε ανθρωποειδή ρομπότ και νέα ελπίδα σε ασθενείς με προβλήματα όρασης.

Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ (HKUST) ανέπτυξε το μάτι και λέει ότι οι δυνατότητές του είναι καλύτερες από τα υπάρχοντα βιονικά μάτια και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν ακόμη και αυτές του ανθρώπινου ματιού.

Μείωση θυμάτων τρομοκρατίας

Οι θάνατοι από την τρομοκρατία μειώθηκαν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε 103 χώρες – ο υψηλότερος αριθμός χωρών που σημείωσαν ετήσια βελτίωση από τότε που ξεκίνησε η σχετική μέτρηση.

Απαγορεύονται οι γάμοι παιδιών

Η Σαουδική Αραβία και η Παλαιστίνη απαγόρευσαν τους γάμους παιδιών με τα 18 έτη να γίνεται το ελάχιστο όριο ηλικίας ενώ και το Μπαγκλαντές σημείωσε μεγάλη πρόοδο. Το ποσοστό των κοριτσιών που παντρεύτηκαν εκεί πριν από την ηλικία των 18 έχει μειωθεί από 64% το 2010 σε λίγο πάνω από 50% σήμερα, 10 εκατομμύρια κορίτσια απέφυγαν τον παιδικό γάμο την τελευταία δεκαετία.

Τελείωσε το δεύτερο μεγαλύτερο ξέσπασμα του Έμπολα

Στις 25 Ιουνίου, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε το τέλος του δεύτερου μεγαλύτερου κρούσματος Έμπολα , το οποίο μόλυνε πάνω από 3.480 άτομα και σκότωσε σχεδόν 2.300 .

Γνωστό και ως ξέσπασμα Κίβου, ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 με ένα σύνολο υποθέσεων κοντά στο Κίβου, στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Ο Έμπολα είναι ένας αιμορραγικός πυρετός που χαρακτηρίζεται από πλήθος συμπτωμάτων – συμπεριλαμβανομένων αιμορραγίας, πυρετού, πόνου στο στομάχι, αδυναμίας και εξανθημάτων – και εξαπλώνεται μέσω άμεσης επαφήςμε μολυσμένο άτομο ή αίμα ζώου ή σωματικά υγρά.

Οπλισμένοι με ένα νέο εμβόλιο, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, με επικεφαλής τον Μάικλ Γιάο της ΠΟΥ, ξεκίνησαν μια εκστρατεία για τον εμβολιασμό όσων ενδέχεται να είχαν εκτεθεί. Αυτή η προσπάθεια οδήγησε στον εμβολιασμό περισσότερων από 300.000 ατόμων.

Ανακαλύφθηκε νερό στη Σελήνη

Νερό στη φωτεινή (ορατή) πλευρά της Σελήνης ανίχνευσαν πέραν κάθε αμφιβολίας, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) και επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν επίσης ότι στη Σελήνη υπάρχουν πολλές μικρές και μεγάλες και μόνιμες «παγίδες νερού», δηλαδή περιοχές όπου το νερό μπορεί να παγιδευτεί σταθερά, και οι οποίες καλύπτουν μια συνολική έκταση έως 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν σε δύο επιστημονικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy» και σε σχετική συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η NASA.

Η ανακάλυψη αναμένεται να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις για τις μελλοντικές αποστολές στο φεγγάρι. Η NASA έχει ως στόχο την επιστροφή των αστροναυτών της στη Σελήνη το 2024 στο πλαίσιο του προγράμματος «’Αρτεμις», διαδόχου του ιστορικού προγράμματος «Απόλλων» των δεκαετιών 1960 και 1970.

Ιστορική εκτόξευση του SpaceX

Μετά από μια δραματική αναβολή, η πολυαναμενόμενη εκτόξευση του SpaceX Crew Dragon επιτέλους συνέβη στις 30 Μαΐου. Είναι η πρώτη φορά που εμπορικό διαστημόπλοιο έχει στείλει αστροναύτες σε τροχιά, δημιουργώντας δυνατότητες για τον ιδιωτικό τομέα στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η μεγαλύτερη δίκη φασιστών από τη Νυρεμβέργη

Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτωβρίου. Τα ξένα μέσα έκαναν λόγο για μία απόφαση – σταθμό, επισημαίνοντας ότι το ναζιστικό μόρφωμα που κάποτε κέρδισε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών και μπήκε ως τρίτο κόμμα στη Βουλή, κρίθηκε επισήμως από τη Δικαιοσύνη ότι αποτελεί εγκληματική οργάνωση.

Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση, που ήρθε ύστερα από μαραθώνια δίκη. Σημειώνει ότι περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο, ενώ μόνο 11 από τους 68 κατηγορουμένους εμφανίστηκαν στο δικαστήριο. Κανείς από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν εμφανίστηκε.

«Οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής, του τρίτου δημοφιλέστερου κόμματος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης» μετέδωσε το Reuters. To ειδησεογραφικό πρακτορείο τόνισε ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013 ήταν το τραγικό γεγονός που οδήγησε τελικά στη σύλληψη στελεχών της ακροδεξιάς οργάνωσης και τη διερεύνηση της εγκληματικής δράσης της.

Ήττα του Ντόναλντ Τραμπ – Πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος η Καμάλα Χάρις

Οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη στον Ντόναλντ Τραμπ μετά από τέσσερα ανατρεπτικά χρόνια και έχουν πια νέο πρόεδρο. Έπειτα από μια εκλογική κούρσα που ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου, οΤζο Μπάιντεν κατέκτησε τη νίκη, συγκεντρώνοντας περισσότερους από τους 270 εκλέκτορες που απαιτούνταν. Την ίδια ώρα, η Κάμαλα Χάρις γίνεται η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τελευταία στιγμή προσπάθησε να προσβάλλει το αποτέλεσμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατόρθωσε να το κάνει πράξη.

Φυλάκιση Χάρβεϊ Γουάινσταϊν

Σε ποινή κάθειρξης 23 ετών για τα αδικήματα του βιασμού και των σεξουαλικών επιθέσεων καταδικάστηκε στις 11 Μαρτίου του 2020 ο άλλοτε κραταιός άνδρας του Χόλιγουντ Χάρβι Γουάινστιν.

Ο παραγωγός ταινιών καταδικάστηκε για σεξουαλική επίθεση στην πρώην βοηθό παραγωγής Mimi Haleyi και για βιασμό της πρώην ανερχόμενη ηθοποιού Jessica Mann.

Και οι δύο γυναίκες χειροκροτήθηκαν, από τον κόσμο που είχε σπεύσει να παρακολουθήσει τη δική, όταν φθασαν στο δικαστήριο.

Τα «Παράσιτα» σάρωσαν τα Όσκαρ

Σε μια από τις μεγαλύτερες νίκες για την κινηματογραφική βιομηχανία της Νότιας Κορέας και σε ένα highlight της ασιατικής εκπροσώπησης, τα Παράσιτα του Bong Joon-ho κέρδισαν σημαντικά βραβεία, ανάμεσα τους το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, στα 92α Όσκαρ τον Φεβρουάριο. Επίσης, κέρδισαν τα Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ολοκληρώνοντας μια χρονιά αναγνωρίσεων για τον σκηνοθέτη και το cast.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων