Μολονότι ο Μάρτιος ήταν μήνας διόρθωσης για το μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό, ασχέτως αν αυτό δεν είχε μεγάλη αντανάκλαση στο Γενικό Δείκτη ο οποίος βρήκε στηρίξεις από επιλεγμένα blue chips, εντούτοις υπήρξε μια ομάδα μετοχών που έδωσε σημαντικές αποδόσεις, οι οποίες έφτασαν έως και 59,60%.
Οι μετοχές του κλάδου της πληροφορικής και ευρύτερα της τεχνολογίας κυριάρχησαν τον μήνα, καθώς μετά το deal εξαγοράς της Entersoft από τη Unity Holding άρχισαν να φουντώνουν σενάρια που ενέπλεκαν και άλλες εταιρείες του χώρου.
Η οικογένεια του εφοπλιστή Ηλία Γκότση απέκτησε μέσω της Marbella Investments INC ποσοστό 5,01% στην εταιρεία Quality & Reliability, μέσω της αγοράς 1,37 εκατ. μετοχών, ενώ σενάρια υπήρξαν και για άλλες εταιρείες, οι μετοχές των οποίων επίσης «έτρεξαν» τις τελευταίες ημέρες όπως η CPI.
Στον χώρο του Large Cap δύο μετοχές, οι ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης βρέθηκαν μέσα στις κορυφαίες των αποδόσεων το μήνα που φεύγει, καθώς ενισχύθηκαν κατά 18,50% και 28% αντίστοιχα, κλείνοντας σε νέα πολυετή υψηλά.
Οι μετοχές με διψήφια απόδοση τον Μάρτιο:
Σαράντης: Ξεχώρισε με έμφαση τον Μάρτιο, κλείνοντας στην τελευταία συνεδρίαση στα 11,74 ευρώ που είναι νέα υψηλά τουλάχιστον έξι ετών. Πρόσφατα, η Eurobank Equities σε ανάλυσή της, ανέβασε την τιμή στόχο από τα 10,60 στα 14,50 ευρώ συστήνοντας αγορά. Πλέον έχει ανέβει και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας που διαμορφώνεται στα 784,8 εκατ. ευρώ και έχει πάρει κεφάλι έναντι των ElvalHalcor, Autohellas, ΕΥΔΑΠ και Quest Holdings. Τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2023 ήταν εξαιρετικά και έδειξαν ότι ο όμιλος έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Από την αρχή του 2024 η Σαράντης κερδίζει 40,1%, αποτελώντας την κορυφαία μετοχή του FTSE 25.
ΓΕΚ Τέρνα: Χθες υπογράφηκε και το τεράστιο έργο της Εγνατίας Οδού, με τον όμιλο πλέον να έχει υπό την αιγίδα του τα κορυφαία projects που μέλλουν να υλοποιηθούν στη χώρα μας, όπως είναι το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το καζίνο στην Αθήνα, την Αττική Οδό (στις παραχωρήσεις) και πολλά άλλα. Η μετοχή το μήνα Μάρτιο έκανε την έκπληξη με άνοδο 18,50% βγάζοντας το μήνα στα 16,88 ευρώ, που είναι νέα υψηλά 24 ετών. Ώθηση λαμβάνει και από την κινητικότητα που φαίνεται να υπάρχει για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής σε αραβικά κεφάλαια, κάτι που αν γίνει θα δώσει σημαντικές ανάσες από πλευράς μείωσης δανεισμού στο μητρικό όμιλο. Από την αρχή του χρόνου η ΓΕΚ Τέρνα είναι στο +28,30%.
ΟΛΠ: Άλλη μια μετοχή που ξεκόλλησε από τη μετριότητα και έδωσε άνοδο 11,40% το Μάρτιο, ανεβάζοντας την απόδοση το πρώτο τρίμηνο στο +24,10%. Η μετοχή στην τελευταία συνεδρίαση έκλεισε στα 28,80 ευρώ, που είναι νέα υψηλά 16 ετών περίπου, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τον Ιανουάριο του 2008. Πλέον, έχει περάσει στη δεύτερη θέση των αποτιμήσεων στον Mid Cap με 720 εκατ. ευρώ, έχοντας υποσκελίσει την Intralot, ενώ πλέον βρίσκεται μόνο πίσω από την Intrakat που προηγείται με 863 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο θα δοθεί η μάχη για την είσοδο στον Large Cap. Χθες ανακοίνωσε αποτελέσματα χρήσης 2023 και ήταν τα καλύτερα που πέτυχε ποτέ, με κύκλο εργασιών 219,8 εκατ. (+12,9%), καθαρά κέρδη 66,8 εκατ. ευρώ (+26,3%) και μέρισμα 1,34 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 29% σε σχέση με το 2022 όπου ήταν 1,04 ευρώ.
Quality & Reliability: Με άνοδο 59,60% βρέθηκε στην πρώτη θέση των κερδών σε όλο το χρηματιστήριο, πατώντας πάνω στα σενάρια αλλά και το momentum έργων του κλάδου, αν και ως εταιρεία, παραμένει ζημιογόνα. Έφτασε τα 1,62 ευρώ, που είναι νέο υψηλό 20ετίας, ενώ από την αρχή του χρόνου κερδίζει 117,90%, έχοντας επίσης στην κορυφαία επίδοση. Η εταιρεία εισήλθε στο Χ.Α. στις 11 Αυγούστου 2000, υπό την ευρύτερη επιρροή του ομίλου Πουλιάδης & Συνεργάτες που τότε είχε την τακτική να αγοράζει μερίδια σε μικρές εταιρείες και να τις οδηγεί στο Χ.Α. αποκομίζοντας υπεραξίες. Το Φεβρουάριο η κα Σωτηράκου Σοφία Τριάντη εξαγόρασε το 31,99% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ προ ημερών η οικογένεια Γκότση πήρε επιπλέον 5,01%.
CPI: Έκλεισε με άνοδο 45,60% το Μάρτιο, κάτι που βεβαίως οφείλεται στο +41,21% που έκανε στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις, εν μέσω σεναρίων περί μετοχικών ανακατατάξεων. Την περασμένη Τρίτη 27/3 έκλεισε στο +27,91% εν μέσω διαρροών ότι η ομάδα των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου θα εξαγοράσει, κατόπιν την Τετάρτη ήρθαν διαψεύσεις και ο τίτλος βούτηξε στο -8,41%, ενώ την Πέμπτη έκλεισε εκ νέου στο +15,63%.
Ίλυδα: Έβγαλε το μήνα με άνοδο 37,70% επηρεασμένη από το γενικότερο κλίμα αυτής της συνομοταξίας μετοχές, ενώ γενικώς είχε μείνει πίσω όλα τα προηγούμενα χρόνια, μένοντας στο περιθώριο. Μετά το +14,16% της περασμένης Τρίτης, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις διόρθωσε 4,56% και 2,12% αντίστοιχα.
Κυριακούλης: Κατέγραψε (από το… πουθενά) άνοδο 36,30% το Μάρτιο, κυρίως λόγω του ράλι του τελευταίου 6ημέρου, ανεβάζοντας την απόδοση το τρίμηνο στο +59,50%. Η Ambrosia Capital του Τάσου Αστυφίδη ελέγχει από το 2019 ποσοστό περίπου 8,50%.
Real Consulting: Με άνοδο 30,20% το μήνα Μάρτιο και 62,40% το πρώτο τρίμηνο, ενώ σε επίπεδο πενταμήνου, έχει διπλασιάσει την τιμή της. Καλή εταιρεία πληροφορικής, από αυτές της νέας… γενιάς, συμφερόντων Νίκου Βαρδινογιάννη, ανήκει στην Εναλλακτική Αγορά και ετοιμάζεται να κάνει μετάταξη για την Κύρια, οπότε φαίνεται πως υπάρχει συντονισμένη… φροντίδα. Με μικρές, μαζεμένες, συνετές κινήσεις κάθε ημέρα, την οδηγούν υψηλότερα. Έβγαλε το μήνα στα 4,27 ευρώ, ελάχιστα κάτω από το ιστορικό υψηλό των 4,30 ευρώ που έκλεισε την περασμένη Τρίτη, ενώ αισίως η αποτίμησή της ανήλθε στα 91,8 εκατ. ευρώ.
Moda Bagno: Εδώ μιλάμε για την επιστροφή της… αδρεναλίνης, καθώς έχει όλα τα στοιχεία της… (τυφλής) κούρσας άλλων εποχών. Μετά το ράλι +193% του 2023, ο τίτλος κερδίζει 73,80% το 2024, βγάζοντας το Μάρτιο στο +27,70%. Πλέον βρίσκεται σε νέα υψηλά περίπου 24 ετών. Βεβαίως, έχει πολύ «σφικτό» free float, οπότε είναι πολύ εύκολα… ελεγχόμενη, αλλά παρουσιάζει και βελτίωση μεγεθών.
Λεβεντέρης: Στο +17,50% το Μάρτιο, επηρεασμένη καθαρά από το κλίμα αφύπνισης των μικρών, άλλωστε είναι… σεσημασμένη της παλιάς φρουράς, με προϊστορία στο Χ.Α.
Centric: Έκλεισε με άνοδο 13,80%, αν και τις μισές συνεδριάσεις του μήνα έκλεισε με πτώση. Διόρθωσε 5% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.
Ελινόιλ: Κατέγραψε άνοδο 13,70% έχοντας γενικά αδιάφορη κίνηση με μικρή εμπορευσιμότητα και αδύναμο «στίγμα» στο ταμπλό, από την αρχή που εισήλθε στο Χ.Α., ήτοι από τις 10 Μαρτίου 2004. Ως εταιρεία, αξίζει καλύτερο αποτύπωμα στο ταμπλό, καθώς έχει αρκετά ποιοτικά στοιχεία και μαζεμένο management.
Ευρωσύμβουλοι: Με άνοδο 11,40% το Μάρτιο ανέβασε όγκους τις τελευταίες ημέρες. Εισηγμένη από τις 7 Ιανουαρίου 2002, αποτελεί μια από τις πλέον… αθόρυβες μετοχές – και εταιρείες – του Χ.Α., όμως το management κάνει αξιοπρόσεκτες κινήσεις, παρουσιάζοντας κατακόρυφη βελτίωση μεγεθών στο 6μηνο του 2023 που είναι το τελευταίο που έχει ανακοινωθεί. Στα 19,2 εκατ. ευρώ η αποτίμηση.
ΠΗΓΗ: businessdaily.gr