Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Πολιτική Κουζίνα: Οι 180 βουλευτές και το γεύμα Σαμαρά-Καραμανλή

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ακούς εσύ 180 βουλευτές, φίλε αναγνώστη, και σκέφτεσαι-και με το δίκιο σου-πως είναι μεγάλο νούμερο.

Φυσικά είναι. Μεγάλο και δυσεπίτευκτο. Αν η κυβέρνηση βρει 180 βουλευτές, φίνα, θα ζήσουμε ακόμα πιο μεγάλες στιγμές με το ντούο Αντώνη-Βαγγέλη που μας κυβερνά, ενώ ο συμπαθής και πολύ θεσμικός τώρα τελευταία Αλέξης, θα δει τον Παναγιώτη τον Λαφαζάνη όπως ο γαμπρός την πεθερά, άμα έχει κάνει την κουτσουκέλα και έχει κερατώσει τη νύφη. Κοινώς, θα τον δει μαινόμενο. Αν δεν τους βρει, πάμε σε εκλογές, όπου θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι. Γιατί, αν πιστέψω τις δημοσκοπήσεις, τότε το ντουέτο του κυβερνητικού μπελκάντο βλέπω να κρεμάει πλερέζες και τον θεσμικό Αλέξιο (έτσι θα τον λέω εφεξής, μου κάνει πιο μεγαλοπρεπές) να ιδρώνει μήπως και βγει αυτοδύναμος. Ναι, καλά διαβάσατε, διότι, αν ο Αλέξιος βρεθεί αυτοδύναμος, τότε μαύρο φίδι που τον έφαγε (μα τι λέω ο κακόβουλος τώρα).

Πολλοί σκέφτηκαν πως αυτό ήταν και το κυρίως πιάτο στο γεύμα του Προέδρου Αντώνη με τον Πρόεδρο Κώστα. Για τον Πρόεδρο Κώστα Καραμανλή μπορεί να έχει κανείς όποια άποψη θέλει, ένα όμως είναι αδιαμφισβήτητο: για τη ΝΔ είναι κεφάλαιο και στο χώρο της δεξιάς πολυκατοικίας έχει απήχηση σε ένα πολύ ευρύ ακροατήριο, το οποίο εκτείνεται σε όλους τους ορόφους του κτιρίου. Να σας το δώσω να το καταλάβετε με δύο παραδείγματα: στα γενέθλια της ΝΔ, στεκόμουν στα σκαλιά και ακριβώς δίπλα στο διάδρομο, απ’ όπου περνούσαν οι επίσημοι. Μόλις έφτασε ο Καραμανλής, δέχθηκα επίθεση από παππούδες, φίλους του κόμματος και λοιπά στελέχη, ώστε να καταλάβουν τη στρατηγική σημασίας θέση μου στα δεξιά του συγκεκριμένου διαδρόμου. Πώς δεν έχασα κανένα χέρι, κανένα πόδι από την εφόρμηση μιας δεξιάς γιαγιάς, είναι απορίας άξιον.

Δεύτερο παράδειγμα, οι επισκέψεις του Καραμανλή στη Βουλή.  Όποτε συμβαίνει αυτό και πέφτει σύρμα πως πάει στο γραφείο του και θα δεχθεί κόσμο, πλακώνει σύσσωμη η ΚΟ της ΝΔ, οι μισοί Ανεξάρτητοι Έλληνες (όσοι έχουν απομείνει δηλαδή) και μερικοί ξέμπαρκοι μεν, καλοφαγάδες δε, από άλλα κόμματα. Ένα σφίξιμο χεριού με τον Πρόεδρο, μια αναφορά στις παραπολιτικές στήλες, θεωρούνται για ορισμένους βουλευτές διαβατήριο για την επανεκλογή.

Σου λένε λοιπόν ορισμένοι «ο Καραμανλής μιλάει με όλους, άρα κάτι θα του ζήτησε και ο Σαμαράς». Με αυτή τη λογική, αδέρφια, τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, έξι το λαδόξυδο. Στην πραγματικότητα, δεν ζητήθηκε ενεργοποίηση του Καραμανλή για την εξεύρεση των 180 και ας πλάθουν ορισμένοι σενάρια. Ο Πρόεδρος Αντώνης γνωρίζει πως θεσμικά κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει και επίσης, σε καμία περίπτωση δεν θα έμπαινε τη διαδικασία να ζητήσει από τον Καραμανλή να κάνει κάτι, το οποίο μπορούν να κάνουν και δικοί του άνθρωποι. Άλλωστε, υπάρχει ήδη μια ομάδα κρούσης στο Μαξίμου, η οποία έχει αναλάβει τις ζυμώσεις αυτές. Κάποιοι θέλησαν λοιπόν να αποδώσουν στον Πρόεδρο Κώστα ρόλο που ποτέ δεν του προτάθηκε. Και επ’ αυτού, θέλω να παρατηρήσω πως ορισμένοι εξακολουθούν να κάνουν την επιθυμία τους ρεπορτάζ/πληροφορία. Δεν θα σας βγει σε καλό, ατιμούτσικα, σας το λέω.

Ποια είναι τα δεδομένα; Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση αυτή την ώρα δεν τους έχει τους 180. Μαθαίνω πως ο Πρόεδρος (Αντώνης) λέει σε συνομιλητές του πως «το προσπαθούμε» αλλά είναι και αισιόδοξος παράλληλα. Άλλοι στο Μαξίμου, είναι ακόμα πιο αισιόδοξοι και λένε «είμαστε κοντά». Εγώ τώρα τι να σας πω; Κάποιοι πασόκοι λένε πως «είμαστε στους 170 και ανεβαίνουμε». Ένας φτωχός και μόνος cowboy είμαι και το μόνο που ξέρω είναι ότι αυτή την ώρα οι 180 δεν υπάρχουν, έστω και αν φίλος, βουλευτής της ΝΔ επιμένει πως μπορεί να μου τους απαριθμήσει.

Ξέρετε, βέβαια, ασχολούμαστε με τους 180 και ξεχνάμε τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία για το χρέος και την προληπτική γραμμή στήριξης. Ας θυμόμαστε, γενικώς, πως, αν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν οι 180, αυτό θα γίνει μόνο με ένα ισχυρό διακύβευμα-bingo δηλαδή!

Κατά τα άλλα, από μικροπολιτική, καλά πάμε…

Επιδόρπια:

1) Κάποιος μου είπε πως ο Πρόεδρος Αντώνης είπε στον Καραμανλή το όνομα του ανθρώπου που σκέφτεται να προτείνει για ΠτΔ και αυτός συμφώνησε. Αν είναι αυτό που ακούω και εγώ από ορισμένους «μυημένους», καταλαβαίνω γιατί ο Καραμανλής θα μπορούσε να συμφωνήσει. Καμία από τις δυο πλευρές όμως δεν επιβεβαιώνει πως έγινε κουβέντα για το όνομα-παρά μόνο για τη διαμόρφωση των συνθηκών που θα επιτρέψουν να μας απασχολεί μετά μόνο η ονοματολογία.

2) Ο έτερος Πρόεδρος Βαγγέλης μίλησε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε σε δείπνο με πρώην (κυρίως) αλλά και νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη Δημοκρατική Παράταξη και τα λοιπά σοσιαλδημοκρατικά. Είπε πολλά για την ενότητα της παράταξης, για πολλούς παλιούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν πρόβλημα να εμφανίζονται ως ΠΑΣΟΚ (ουπς, καρφάρα) και άλλα πολλά. Δεν μπορώ να πω, συγκινήθηκα από την πασοκική πανστρατιά και από την παρουσία έντιμων ανθρώπων, τους οποίους σέβομαι βαθιά (όπως ο Γιώργος Δασκαλάκης αλλά και ο Φοίβος Ιωαννίδης) αλλά δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω την αντίστιξη της παρουσίας ενός Δασκαλάκη, ενός Ιωαννίδη ή ενός Γιάννη Καψή με την παρουσία του Χρήστου Βερελή, του Γιώργου Δρυ ή του Γιώργου Πασχαλίδη. Αλλά, τι να κάνω και εγώ; Ομνύω στην πασοκική ενότητα!

3) Στον Κάρολο Παπούλια και ο Αλέξιος και ο Πρόεδρος Αντώνης σήμερα. Πιένες για το Προεδρικό Μέγαρο, θα βγάλει και το καλό σερβίτσιο ο σεπτός Κάρολος. Ο Αλέξιος θα ζητήσει εκλογές αλλά θεσμικά πάντα και ο Πρόεδρος Αντώνης θα «στείλει μήνυμα εντός και εκτός», όπως μου είπε δικός του. Και όλα αυτά, την ώρα που υπάρχουν φήμες για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Πηγή μου στο γειτονικό Μαξίμου πάντως μου το ξέκοψε. «Το έκαψαν από τον ΣΥΡΙΖΑ» μου είπε και προετοιμάζομαι για ακόμα ένα hot session κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων