Η γενικότερη αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει όλη την αγορά αυτή την περίοδο λόγω της πολιτικής αστάθειας επηρεάζει και τον τουρισμό, τον κλάδο- πρωταθλητή για το περασμένο έτος, με τους τουριστικούς φορείς να προσπαθούν να εντοπίσουν τα θετικά και τα αρνητικά για την πορεία της τουριστικής κίνησης εφέτος.
Ακριβώς σε αυτούς τους παράγοντες αναφέρθηκε χθες και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΕΟΤ για την αποτύπωση της στρατηγικής για την τουριστική αναγέννηση της Αθήνας.
«Το 2015 είναι αβέβαιο και για τον τουρισμό τη δεδομένη συγκυρία. Στους αρνητικούς παράγοντες, περιλαμβάνονται η γενικότερη πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα, η αρνητική δημοσιογραφία και οι συνεχείς αναφορές περί ενδεχομένου GREXIT».
Στους εξωγενείς παράγοντες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης, επιπλέον ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις στη Ρωσία, οι οποίες έχουν ανακόψει την τουριστική κίνηση προς τις άλλες χώρες- μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- κι έχουν κάνει πιο ακριβά τα τουριστικά πακέτα λόγω της πτώσης της ισοτιμίας του ρουβλίου. Κι όλα αυτά συμβαίνουν, την ίδια στιγμή που η Αίγυπτος φαίνεται να πραγματοποιεί… ολική επαναφορά εφέτος, με ένα ποσοστό ανάκαμψης των κρατήσεων «στο 80%, εφέτος, οπότε είναι ευνόητο ότι θα αποσπάσει μερίδιο από τη συνολική πίτα των τουριστικών αγορών της Μεσογείου».
Ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε επιπλέον, ότι μία από τις βασικές αγορές για την Ελλάδα, αυτή της Γερμανίας, δείχνει να επιβραδύνει το ρυθμό ως προς τις κρατήσεις για την τουριστική σεζόν του 2015, ενώ δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα ως προς τον προγραμματισμό των πτήσεων των αεροπορικών εταιρειών για τα θερινά τους δρομολόγια.
Τα τρία θετικά
Στον αντίποδα, η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ συμφέρει αυτή την στιγμή το «κλείσιμο» για τουριστικά πακέτα από επισκέπτες που έρχονται εκτός Ε.Ε., όπως επεσήμανε χθες ο κ. Ανδρεάδης, την ίδια στιγμή που το φθηνό πετρέλαιο επιτρέπει περισσότερες πτήσεις από πλευράς αεροπορικών εταιρειών αλλά και φθηνότερα τουριστικά πακέτα λόγω χαμηλότερου κόστους. Μία ακόμη παράμετρος, που δημιουργούν τα πρόσφατα γεγονότα στη Γαλλία, αποτελεί, σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς και το προβάδισμα που ενδέχεται να αποκτήσουν οι «ασφαλείς» χώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.