Εν μέσω μειζόνων διεθνών κρίσεων τόσο στην Ανατολική Ευρώπη όσο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αρχίζουν σήμερα οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τα 28 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις σε θέματα ετοιμότητας της Συμμαχίας σχετικά με τις νέες και μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν πως πρόκειται για τη σημαντικότερη Σύνοδο των τελευταίων χρόνων.
Η agenda των πολυμερών διαπραγματεύσεων έχει ήδη διαμορφωθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο από την πλευρά του έχει ήδη ιεραρχήσει τις προτεραιότητές του στους πέντε ακόλουθους βασικούς άξονες.
1. Κρίση στην Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία
Μετά το πέρας ενός εξαμήνου από την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εκ μέρους της Ρωσίας είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για μακροπρόθεσμα μέτρα, με στόχο την εγρήγορση της Συμμαχίας σε ανάλογες μελλοντικές κινήσεις.
Σύμφωνα με τις Βρετανικές θέσεις, θα πρέπει επίσης να συμφωνηθεί πως μπορεί να διατηρηθεί μια ισχυρή παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με την Ιδρυτική Πράξη μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, για να καταστεί σαφές στη Ρωσία ότι ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε τα μέλη της θα πρέπει να φοβούνται.
Ειδικότερα προτείνονται οι ακόλουθες δράσεις:
Α) Ένα νέο πρόγραμμα άσκησης προσαρμοσμένο στο νέο περιβάλλον ασφαλείας
Β) Η οικοδόμηση της αναγκαίας υποδομής
Γ) Προ-τοποθέτηση εξοπλισμού και προμηθειών
Δ) Μια ενισχυμένη Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ
2. Το μέλλον του Αφγανιστάν
Στο Αφγανιστάν, μετά το πέρας της αποστολής του ΝΑΤΟ κατά το τέλος του 2014, πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο στήριξης της αφγανικής κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, εξασφαλίζοντας ότι διατηρείται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί ήδη και να προστατευθεί η χώρα από το να αποτελέσει άλλη μια φορά ένα ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες.
Θα πρέπει επίσης να επανεξεταστούν σχέδια για νέα αποστολή του ΝΑΤΟ με σκοπό να εκπαιδεύσει, να συμβουλεύσει και να βοηθήσει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας από την αρχή του 2015. Και θα πρέπει βεβαίως να συζητηθεί η μελλοντική οικονομική στήριξη των αφγανικών δυνάμεων καθώς ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι το Αφγανιστάν να είναι σε θέση να διατηρήσει τις δικές του δυνάμεις.
3. Αντιμετώπιση νέων απειλών
Θα πρέπει να συμφωνηθεί με ποιο τρόπο το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει τα μέλη του από τις νέες προκλήσεις, είτε η απειλή προέρχεται από εξτρεμιστές, από περιφερειακές συγκρούσεις ή επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το ΝΑΤΟ έχει τις ικανότητες να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες απειλές. Αυτό απαιτεί επενδύσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόνο ένα από τα 4 μέλη της συμμαχίας που είναι συνεπή στο στόχο της διάθεσης του 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα και θα παροτρύνει άλλους συμμάχους να δεσμευτούν στην αύξηση των αμυντικών τους δαπανών.
4. Ενίσχυση της στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ
Στόχος της Βρετανικής ηγεσίας είναι επίσης τα μέλη του ΝΑΤΟ να υπογραμμίσουν από κοινού τη δέσμευσή τους για την μεταχείριση των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των οικογενειών τους παρέχοντάς τους την απαραίτητη υποστήριξη και φροντίδα όταν συνταξιοδοτούνται ή σε περιπτώσεις τραυματισμών και θανάτων.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα, David Cameron, πρότεινε τη Διακήρυξη των Ενόπλων Δυνάμεων Βορειοατλαντικού Συμφώνου με στόχο τη σαφήνεια της κοινής αυτής δέσμευσης.
5. Ενισχύοντας τις συνεργασίες
Ως το ευρύτερο δίκτυο ασφάλειας στον κόσμο, συνεργαζόμενο με πάνω από 40 χώρες και οργανισμούς στις 5 ηπείρους, θα πρέπει ακόμα, σύμφωνα με τις Βρετανικές θέσεις, να καταστεί σαφής η δέσμευση της Συμμαχίας να συνεργαστεί και με άλλους διεθνείς δρώντες που μοιράζονται τις ίδιες αξίες.
Από την πλευρά μας μένει να δούμε τα επόμενα εικοσιτετράωρα που θα δοθεί το μεγαλύτερο βάρος στις συζητήσεις, καθώς και ποια θα είναι τα αποτελέσματα της Συνόδου.
Πηγή: www.gov.uk/government