Πενήντα πρέσβεις -συμπεριλαμβανομένου από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία- και διπλωματικές αντιπροσωπείες ενημέρωσε την Τετάρτη ο Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο των υδρογοναθράκων.
Οι προκηρύξεις για τους δύο διεθνείς διαγωνισμούς, ένας για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο-Ν.Κρήτη, και ένας για τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, θα δημοσιευθούν εντός Οκτωβρίου στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο υπουργός, κάλεσε τους πρέσβεις να ενημερώσουν σχετικά τις πετρελαϊκές εταιρείες των χωρών τους.
Σημειώνεται ότι ήδη η αμερικανική ExxonMobil φέρεται να έχει αγοράσει σεισμικά δεδομένα, που αποκαλύπτει το ενδιαφέρον της, ενώ και η γαλλική Total έχει αγοράσει. Παράλληλα, στο διαγωνισμό για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στην Κρήτη και Ιόνιο θα συμμετέχει η ιταλική Edison, η οποία ήδη έχει σημαντική παρουσία στην Ελλάδα μέσω της Elpedison
Ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι η Ελλάδα αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική της θέση, καθίσταται πλέον ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, προσφέρει ασφάλεια, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και δρομολογεί έργα που θωρακίζουν ενεργειακά την ίδια αλλά και την Ε.Ε., μέσω της διασφάλισης εναλλακτικών πηγών και οδεύσεων μεταφοράς.
Ειδική μνεία έκανε ο υπουργός στα συνολικά 12 έργα ελληνικού ενδιαφέροντος στους τομείς του Φυσικού Αερίου και του Ηλεκτρισμού, που ενέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον κατάλογο των έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs). Χαρακτήρισε τον υπό κατασκευή αγωγό TAP ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα που θα πραγματοποιηθούν διεθνώς τα επόμενα χρόνια, αναφέρθηκε στη σημασία του διασυνδετήριου Ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, αλλά και στις προοπτικές για τον EastMed που μέσω Ελλάδας θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με τα κοιτάσματα από Ισραήλ και Κύπρο.
“Είμαστε αισιόδοξοι ότι αμέσως μετά τη δημοσίευση των δυο διεθνών διαγωνισμών στην εφημερίδα της Ε.Ε., εντός του Οκτωβρίου, θα εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον, από μεγάλες και μεσαίες εταιρίες του πετρελαϊκού κλάδου”, υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης.