«Καρότο και μαστίγιο» για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής ετοιμάζει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αναγκάσει να πληρώσουν και όσους δεν πλήρωναν ποτέ ως τώρα τους φόρους που έπρεπε και μπορούσαν να πληρώνουν.
Για να αντιμετωπίσει την «μικρή» φοροδιαφυγή στην αγορά, σκοπεύει να διατηρήσει και να επεκτείνει την υποχρέωση της συλλογής αποδείξεων. Ετοιμάζει όμως και πλέγμα μέτρων για να πληρώσουν οι «έχοντες και κατέχοντες». Αν και δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα ελαφρύνει την φορολογία των ιδιοκτητών ακινήτων, έδειξε ότι το «μάρμαρο» θα πληρώσουν όσοι αποκτούν ή χρησιμοποιούν βίλες και πισίνες, ενώ δεν δικαιολογείται από αντίστοιχη αύξηση των εισοδημάτων τους.
Με τον τρόπο αυτό ευελπιστούν στην κυβέρνηση ότι θα εντοπιστούν και οι «έχοντες» που θα κληθούν να πληρώσουν, «αν χρειαστεί» όπως είπε ο κύριος Βαρουφάκης, έκτακτη εισφορά για τον ισοσκελισμό και την διάσωση του κρατικού προϋπολογισμού.
Τα μέτρα που επεξεργάζεται και σκοπεύει σύντομα να λάβει η κυβέρνηση για να αποκαλύψει τον «κρυφό πλούτο», περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΣΚΑΙ και στον Γιώργο Αυτιά. Συγκεκριμένα:
1. Αποδείξεις-επιβράβευση συνεπών φορολογουμένων: Το «κίνημα των αποδείξεων» επιστρέφει! «Οι αποδείξεις θα ισχύουν και θα βρούμε και άλλους τρόπους» είπε ο κύριος Βαρουφάκης, δείχνοντας ότι η υποχρέωση της συλλογής αποδείξεων από τους καταναλωτές που από φέτος καταργήθηκε, θα επανέλθει. Το μέτρο θα συνδυαστεί και με ένα πλαίσιο κινήτρων για τους συνεπείς φορολογούμενους. «Το ψάχνουμε αν θα υπάρξει και ένα μπόνους» είπε ο κύριος Βαρουφάκης για όσους συνεχίζουν να πληρώνουν με συνέπεια τους φόρους τους στην εφορία, παρά τις δυσκολίες των καιρών.
2. Επαναπατρισμός κεφαλαίων: Προσκλητήριο για όσους έβγαλαν κεφάλαια στο εξωτερικό ετοιμάζει η κυβέρνηση. «Θα δώσουμε την δυνατότητα να φέρουν τα λεφτά πίσω» τόνισε ο κύριος Βαρουφάκης. Δεν θα πρόκειται όμως, όπως διαφαίνεται, για μία οριζόντια ρύθμιση «μια και έξω», κατά την οποία θα πληρώνει κάποιος ένα μικρό ποσό φόρου για να επαναπατρίσει χρήματα που δεν είχαν φορολογηθεί στην χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr η δυνατότητα επιστροφής κεφαλαίων θα προσφέρεται μέσα στα περιθώρια που θα αφήνουν άλλες επιμέρους διατάξεις (πχ κίνητρα για ρυθμίσεις χρεών με 100 δόσεις, άρση ποινικών διώξεων και αυτοφώρου για την φοροδιαφυγή κλπ) ώστε να βάλουν αρκετά βαθιά το χέρι στην τσέπη οι ενδιαφερόμενοι.
3. Έλεγχοι σε μεγαλοφειλέτες: Η κυβέρνηση εμφανίζει τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις ως την τελευταία ευκαιρία για να πληρώσουν και μεγαλοφειλέτες που αποκλείονταν ως τώρα από το μέτρο. Όλοι μάλιστα όσοι χρωστούν είναι ήδη «σεσημασμένοι» και παρακολουθούνται από την Ειδική Μονάδα Είσπραξης (Ε.Μ.ΕΙΣ.) του υπουργείου Οικονομικών. «Θα τους βρούμε, τους ελέγχουμε, θα είμαστε ανελέητοι» προειδοποίησε ο κύριος Βαρουφάκης, αν δεν ανταποκριθούν μέχρι το Μάιο που λήγει η ρύθμιση.
4. Περιουσιολόγιο: Από την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας αλλά και των τραπεζικών καταθέσεων, θα αποκαλυφθούν αδήλωτα εισοδήματα. «Όχι άλλους φόρους στα ακίνητα, αλλά με το Περιουσιολόγιο θα συγκρίνουμε τα εισοδήματα με τα ακίνητα και τα εμβάσματα» είπε ο κύριος Βαρουφάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύνταξη του Περιουσιολογίου θα δοθεί και μια ακόμη ευκαιρία για να δηλώσουν την πλήρη περιουσία τους όσοι την έκρυβαν, προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα αν εντοπιστούν στο μέλλον.
5. Πισίνες και βίλες: Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να θέσουν ασφαλιστικές δικλείδες για να επωφεληθούν ώστε να γλιτώσουν φόρους, όσοι έχουν μεγάλα πολυτελή ακίνητα. Αυτό θα ληφθεί υπόψην και στις αλλαγές στη φορολογία των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης. «Το σχεδιάζουμε στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά όχι για να ζεσταίνουν κάποιοι τις πισίνες τους ή τα μεγάλα σπίτια» είπε ο κύριος Βαρουφάκης.
6. «Transfer Pricing»: Ο κύριος Βαρουφάκης είπε ότι θα ζητηθεί η συνεργασία από άλλες χώρες (της Ευρώπης και της Αμερικής) για να εντοπιστούν ύποπτες «τριγωνικές συναλλαγές» και να κλείσει το «παράθυρο» υπερτιμολόγησης του κόστους εισαγομένων προϊόντων, που οδηγεί σε απώλειες φόρων εισοδήματος από πολυεθνικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις στη χώρα μας.