Δέσμη οκτώ νέων μέτρων στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων και των μισθωτών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τη Δευτέρα ο υπ. Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τρεις, και συγκεκριμένα, κατά πρώτον, η επέκταση της ισχύος του μηχανισμού της “Συν-Εργασίας” έως τις 31 Δεκεμβρίου (αντί της 15ης Οκτωβρίου που είναι η μέχρι τώρα προθεσμία). Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στον εν λόγω μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι προσλήφθηκαν μετά τις 10 Αυγούστου και όχι μόνο όσοι προσελήφθησαν έως την παραπάνω ημερομηνία, όπως ισχύει μέχρι τώρα. Αρμόδια στελέχη εξέφρασαν στο Capital.gr την άποψη πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή μισθωτών στη “Συν-Εργασία” σε σχέση με εκείνη που σημειώθηκε στο διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου.
Παράλληλα, κατά δεύτερον, θα προβλέπεται, στις ίδιες διατάξεις, η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας σε όλους τους πληττόμενους κλάδους και για το διάστημα μεταξύ 1ης και 31ης Οκτωβρίου (και όχι μόνο για τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο). Δεδομένου ότι θα συνεχίσει να ισχύει η “ρήτρα” μη απόλυσης κανενός εργαζομένου από όσες επιχειρήσεις βγάλουν μισθωτό τους σε αναστολή για έναν μήνα μετά τη λήξη της, διαμορφώνεται μια “ασπίδα” προστασίας κατά των απολύσεων έως τέλη Νοεμβρίου.
Επίσης, κατά τρίτον, προβλέπεται ειδική οικονομική στήριξη (έως 534 ευρώ) για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο για τους καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και τους ξεναγούς και τους τουριστικούς συνοδούς.
Άλλα μέτρα
Παράλληλα, το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει επιπλέον και τις ακόλουθες πέντε παρεμβάσεις:
– Παράταση του χρόνου τηλεργασίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
– Αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζομένου λόγω καραντίνας (σε περίπτωση που δεν συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου τηλεργασία).
– Νέα ειδική άδεια των γονέων λόγω νόσησης των παιδιών τους από τον κορονοϊό.
– Δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν κατά τους θερινούς μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο).
– Μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης (από 100 σε 50), με στόχο τη διευκόλυνση της χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας στους εποχικά εργαζομένους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.
Οι διατάξεις αυτές αναμένεται να ψηφιστούν εντός του τρέχοντος μηνός και στόχο έχουν να αποτελέσουν μια “γέφυρα” συνέχισης της στήριξης προς τους επιχειρηματίες και τους μισθωτούς των πληττόμενων κλάδων έπειτα από σχετική χαλάρωση των μέτρων τον Ιούνιο-Ιούλιο.
Στα “σκαριά” ρύθμιση οφειλών
Την ίδια ώρα, παράλληλα με τα παραπάνω μέτρα στήριξης του μισθολογικού – μη μισθολογικού κόστους, αλλά και των ανέργων, η κυβέρνηση προωθεί “πάγωμα” για επιπλέον 6 μήνες και έκτακτη ρύθμιση έως 24 δόσεων για τις υπό αναστολή εισφορές των πληττόμενων εργοδοτών, αλλά και των ελευθέρων επαγγελματιών.
Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός προβλέπει “πάγωμα” των εισφορών της περιόδου Φεβρουαρίου-Μαΐου 2020 έως την 1η Απριλίου 2021 και τη δυνατότητα ρύθμισής τους είτε σε έως 12 άτοκες δόσεις είτε σε 13 έως 24 δόσεις.
Αναφορικά με τη συμβολή του κράτους στο Δώρο Χριστουγέννων των υπό αναστολή μισθωτών, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr, θα υπολογιστεί με βάση την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ (για όσους μήνες διαρκεί η αναστολή) και όχι επί του ονομαστικού μισθού, όπως συνέβη με το Δώρο Πάσχα. Στόχος είναι η μείωση της επιβάρυνσης του κρατικού Προϋπολογισμού, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Όλες οι κρίσιμες προθεσμίες
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προωθεί νέα μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρηματιών και μισθωτών “τρέχουν” κρίσιμες προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων με τις οποίες διασφαλίζεται το προβλεπόμενο όφελος:
– Στις 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.
– Έως τις 30 Σεπτεμβρίου μπορούν να υποβληθούν υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων ειδικών κατηγοριών για τον μήνα Αύγουστο.
Επίσης έως 18 Σεπτεμβρίου (αντί της 31ης Αυγούστου) μπορεί να γίνει:
α) Ηλεκτρονική υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) Ιουνίου και Ιουλίου 2020 και καταβολή των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών για τους:
– Εργαζομένους που έχουν ενταχθεί τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2020 στον μηχανισμό “Συν-Εργασία”.
– Εποχικά εργαζομένους με δικαίωμα επαναπρόσληψης, για τους οποίους ανεστάλησαν οι συμβάσεις εργασίας τους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2020.
– Εποχικά εργαζομένους –χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης– που επαναπροσλήφθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2020 από εργοδότες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου.
β) Ηλεκτρονική υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) Ιουλίου 2020 και καταβολή των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους επιχειρήσεων-εργοδοτών που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα, υποκείμενων σε ΦΠΑ, που έλαβαν άνω του 50% των ακαθάριστων εσόδων τους κατά το γ’ τρίμηνο του έτους 2019, και στους κλάδους των αεροπορικών μεταφορών, χωρίς την επιβολή των προβλεπόμενων πρόσθετων επιβαρύνσεων, προσθέτων τελών και λοιπών προσαυξήσεων.
Πηγή: capital.gr