Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο να διατηρηθούν οι ισορροπίες σε έναν εργασιακό χώρο αφού καθένας από εμάς έχει μια εντελώς ξεχωριστή προσωπικότητα.
Διακριτικότητα, ευγένεια, συνέπεια, εχεμύθεια: ακόμα κι αν έχεις εντυπωσιακά προσόντα στο βιογραφικό σου, το επαγγελματικό σου προφίλ θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αυτές τις αξίες αν θέλεις να συνεχίσεις και να προστατέψεις τη θέση σου.
Υπάρχουν πράγματα που καλό θα ήταν να μην ξεστομίζεις ούτε μπροστά στον προϊστάμενό σου ή στους συναδέλφους σου. Όχι μόνο μπορεί να παρεξηγηθείς για αυτά αλλά είναι ικανά να θέσουν σε κίνδυνο τη θέση σου.
1) «Δεν φταίω εγώ- Δεν είναι δικό μου λάθος»: Ευθυνοφοβία: δείγμα αντιεπαγγελματισμού και μια πολύ ενοχλητική -για τους άλλους- διάσταση της συμπεριφοράς σου. Είσαι μέλος μιας ομάδας και οι ευθύνες είναι μοιρασμένες σε όλους. Όταν αρνείσαι μέρος της ευθύνης είναι σαν να κατηγορείς τους συναδέλφους σου, κάτι που σίγουρα δεν σε κάνει συμπαθή και διαταράσσει τις ισορροπίες στη σχέση σου μαζί τους.
2) Μην καυγαδίζεις- Μην εξαπολύεις απρεπείς χαρακτηρισμούς προς τους συναδέλφους σου: Χρυσός κανόνας: όταν χάνεις την ψυχραιμία σου, χάνεις και το δίκιο σου. Οταν καυγαδίζεις χρησιμοποιώντας υβριστική φρασεολογία, το μόνο που καταφέρνεις είναι να εκτίθεσαι. Η εκτίμηση των συναδέλφων σου προς το πρόσωπό σου, είναι λογικό να χαθεί.
3) Μην κουτσομπολεύεις- Μην μεταφέρεις λόγια που σου έχουν εμπιστευτεί: Η αναξιοπιστία σου θα είναι η αρχή του τέλους σου στο χώρο εργασίας σου. Το «θα σου πω, εμπιστευτικά, κάτι που μου είπε ο τάδε συνάδελφος, αλλά μην του πεις ότι σου το είπα» είναι η φράση που κάποια στιγμή θα σου κοστίσει ακριβά.
4) Μην κάνεις παράπονα για κάποιον συνάδελφό σου… σε άλλο συνάδελφό σου: Να είσαι ευθύς. Αν έχεις κάποιο παράπονο από κάποιον συνάδελφό σου, να έχεις το θάρρος της γνώμης σου και να του το εκφράσεις. Τα πισώπλατα μαχαιρώματα θα τα βρεις μπροστά σου.
5) «Δεν είναι δουλειά μου»: H προθυμία δεν είναι αφέλεια όταν ξέρεις να βάζεις όρια. Αν χρειαστεί να κάνεις κάτι πέρα από τις αρμοδιότητές σου, μην δυσανασχετείς. Το τελευταίο που θέλει μια επιχείρηση είναι να συνεργάζεται με άτομα που θέλουν μόνο το μισθό τους και δεν ενδιαφέρονται για τον στόχο της επιχείρησης.
6) «Bαριέμαι να το κάνω αυτό!»: Αυτή η φράση είναι κόκκινο πανί για τον προϊστάμενό σου. Ακόμα κι αν είσαι κουρασμένος, ακόμα κι αν δεν έχεις το παραμικρό ίχνος διάθεσης να φέρεις εις πέρας την αποστολή που σου έχει ανατεθεί, κράτα τη «βαρεμάρα» που νιώθεις για τον εαυτό σου.
7) Πολλές λεπτομέρειες για την προσωπική σου ζωή: Οταν εκθέτεις (πολύ) προσωπικά σου δεδομένα, τότε υπάρχει σοβαρή περίπτωση να παρεξηγηθείς. Δεν λέμε να είσαι αντικοινωνική αλλά πρέπει να προσέχεις τι λες και πού το λες.
8) «Θα πω κάτι που μπορεί να φανεί χαζό»: Να δείχνεις σιγουριά για τον εαυτό σου. Οταν δείχνεις ότι δεν εμπιστεύεσαι εσύ η ίδια την κρίση σου, πώς περιμένεις να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των άλλων. Ο φόβος και η ανασφάλεια δεν είναι καλοί σύμβουλοι στο χώρο εργασίας.
Πηγή:Bovary.gr