Η μείωση των καταθέσεων που διατηρούν οι επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από στοιχεία των τραπεζών, χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για αποπληρωμές υφιστάμενων οφειλών προκειμένου να περιορίσουν τον δανεισμό τους.
Την τάση αυτή επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΤΤE για την εξέλιξη της χρηματοδότησης τον Φεβρουάριο, με βάση τα οποία οι αποπληρωμές δανείων από επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα ξεπέρασαν τις νέες εκταμιεύσεις, οδηγώντας σε αρνητική ροή χρηματοδότησης κατά 90 εκατ. ευρώ.
Η τάση αυτή που ξεκίνησε τον Ιανουάριο με αρνητική ροή χρηματοδότησης κατά 1,4 δισ. ευρώ και τον Φεβρουάριο με 90 εκατ. ευρώ, συνεχίστηκε και τον Μάρτιο και αποτελεί την άμυνα των επιχειρήσεων στην άνοδο του κόστους δανεισμού.
Αρνητική ροή κατά 103 εκατ. ευρώ καταγράφηκε και στον δανεισμό των νοικοκυριών, καθώς οι αποπληρωμές τόσο στη στεγαστική όσο και στην καταναλωτική πίστη ξεπέρασαν τις νέες εκταμιεύσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤΤΕ, μετά τη μείωση κατά 1,2 δισ. ευρώ των καταθέσεων από τις επιχειρήσεις, τα υπόλοιπα διαμορφώθηκαν στα 43,1 δισ. ευρώ, περίπου, ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 202 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 139,7 δισ. ευρώ.
Η άνοδος των επιτοκίων, μέρος της οποίας πέρασε και στα επιτόκια καταθέσεων, οδήγησε σε αύξηση στα υπόλοιπα των προθεσμιακών λογαριασμών που ενισχύθηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ στα 27,1 δισ. ευρώ, τραβώντας ρευστότητα από τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, που υποχώρησαν σχεδόν ισόποσα.
Μετά τις πρόσφατες αναπροσαρμογές των επιτοκίων στους προθεσμιακούς λογαριασμούς, οι τράπεζες εκτιμούν ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις θα αυξηθούν περαιτέρω τους προσεχείς μήνες και θα αποτελούν το 30% των καταθέσεων των νοικοκυριών από περίπου 18% σήμερα.