Μια δημοφιλής κερδοσκοπική πρακτική γύρω από το ιαπωνικό γιεν, που “έσκασε” θεαματικά πριν από περίπου δύο εβδομάδες και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στο παγκόσμιο sell-off με το πλήγμα των 6,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις αγορές, δείχνει να επανέρχεται.
Ο όρος carry trade περιγράφει μια επενδυτική τακτική που συνίσταται σε δανεισμό σε μία ισοτιμία εντός περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων (όπως το γιεν, με το μηδενικό κόστος δανεισμού μέχρι πρότινος της Bank of Japan) και η μόχλευση των κεφαλαίων σε υψηλότερης απόδοσης assets, όπως ένα νόμισμα υψηλότερων επιτοκίων (πχ. το δολάριο ΗΠΑ με τα επιτόκια της Fed στο 5,25% – 5,5%), οι μετοχές των Big tech, τα κρυπτονομίσματα, ή και ακόμα παραπάνω ο συνδυασμός πολλών από τα προηγούμενα.
Με την BoJ να είναι η μοναδική κεντρική τράπεζα ανεπτυγμένης οικονομίας με μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια, όταν στον υπόλοιπο πλανήτη είχαν αυξηθεί σε υψηλά πολλών δεκαετιών, και την αξία του γιεν να υποχωρεί σε χαμηλό έως και 38 ετών το 2024 έναντι του δολαρίου, το carry trade στο ιαπωνικό νόμισμα είχε καταστεί μία από τις πλέον δημοφιλείς επενδυτικές τακτικές παγκοσμίως, προσελκύοντας κεφάλαια ύψους έως και 4 τρισ. δολαρίων.
Ο συνδυασμός ωστόσο μίας πιο επιθετικής πολιτικής από την BoJ, με τα αδύναμα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ και την αύξηση της ανεργίας, οδήγησαν σε κατακόρυφη ανατίμηση του γιεν μέσα σε ελάχιστες ημέρες και ώθησαν κατά συνέπεια τους traders να κλείσουν μαζικά θέσεις, πυροδοτώντας σε μεγάλο βαθμό το παγκόσμιο sell -off της Δευτέρας 5 Αυγούστου.
Έκτοτε όμως το γιεν έχει ενισχυθεί περισσότερο του 5% έναντι του δολαρίου με την Nomura, τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή της Ιαπωνίας, να δηλώνει ότι έχει δει ένα μεγάλο εύρος επενδυτών να δανείζονται εκ νέου στην ισοτιμία της χώρας για να τοποθετηθούν σε υψηλότερης απόδοσης assets. Κάτι που υποδηλώνει ότι οι θεσμικοί και τα hedge funds, που υπήρξαν θιασώτες του carry trade, επανέρχονται σε αυτή την πρακτική.
“Υπήρξε μια αξιοσημείωτη επιστροφή κεφαλαίων” στα carry trades μετά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ (χτες) που ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις, αναφέρει στο Bloomberg ο Άντονι Φόστερ επικεφαλής ισοτιμιών της Nomura στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί traders είχαν πουλήσει γιεν για να αγοράσουν το δολάριο Αυστραλίας και στερλίνα, αλλά οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ χτες κατεύνασαν κατά πολύ πλέον τις ανησυχίες για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων της Fed εντός του 2024.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η μαζική στροφή στο carry trade του γιεν είχε τροφοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις προσδοκίες ότι το ιαπωνικό νόμισμα θα συνεχίσει να διολισθαίνει με δεδομένο ότι η Bank of Japan θα διατηρούσε τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκιά της, όπως έκανε εδώ και δύο δεκαετίες. Κάτι που αποκάλυψε όμως και τα τρωτά σημεία της στρατηγικής αυτής, όταν σε τέσσερις περίπου μήνες η BoJ έκανε δύο διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, που ήταν επίσης οι δύο μοναδικές αυξήσεις της εδώ και 17 χρόνια.
Την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο, η ATFX Global Markets, διαδικτυακός broker συναλλάγματος στην Αυστραλία, καταγράφει νέα άνοδο κατά 30% με 40% στις θέσεις short στο γιεν, με ένα μεγάλο μέρος των τοποθετήσεων να προέρχεται από hedge funds και επενδυτές μεγάλης αξίας χαρτοφυλακίων.
“Οι άνθρωποι έχουν εξαιρετικά κοντή μνήμη”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ουίλιαμ Βάγκαν, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στη Brandywine Global Investment Management, σχετικά με τα carry trades και τους επενδυτές που επανέρχονται σε αυτά.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα για τους επενδυτές που μένουν ακόμα εκτός carry trade, είναι αν η Bank of Japan θα αυξήσει ξανά τα επιτόκιά της φέτος. Ο υποδιοικητής της BOJ Σινίτσι Ουτσίντα έχει επισημάνει πρόσφατα ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζες δεν κάνουν άλλες κινήσεις, εάν οι αγορές είναι ασταθείς.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, εφόσον η BOJ διατηρήσει όντως τη στάση αυτή, η επιστροφή στο carry trade αναμένεται να κλιμακωθεί. Οι traders θα αποκτήσουν καλύτερη εικόνα επ’ αυτού τις επόμενες ημέρες όταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Καζούο Ουέντα θα ενημερώσει το κοινοβούλιο της χώρας στις 23 Αυγούστου. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη και η ομιλία του διοικητή της Fed Τζέι Πάουελ, στο ετήσιο συμπόσιο της τράπεζας στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ, όπου ίσως αποσαφηνίσει και τις προθέσεις των Αμερικανών αξιωματούχων.
Αν ο Ουέντα υιοθετήσει έναν ήπιο (dovish) τόνο και ο Πάουελ ένα πιο επιθετικό (hawkish) αυτό θα διατηρήσει τις προσδοκίες για αυξημένες διαφορές επιτοκίων μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνία, προσκαλώντας περισσότερους επενδυτές στο carry trade.
Η αναλύτρια Μέρι Νίκολα σχολιάζει στο Bloomberg ότι “οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως στρέφονται πλέον προς τη χαλάρωση πολιτικής, εκτός της BOJ που θα εξακολουθεί να διατηρεί τα επιτόκια πιο χαμηλά σε σχέση τις υπόλοιπες. Αυτό σημαίνει ότι το carry trade είναι έτοιμο να επιστρέψει, υπό την προϋπόθεση ότι οι αγορές μετοχών και το κινεζικό νόμισμα θα παραμένει σε σταθερότητα”.
Σημειώνεται ότι το γεν έχει διολισθήσει πλέον στο περίπου 149 του αμερικανικού δολαρίου, μετά την εκτίναξη στα 141,70 στις 5 Αυγούστου, αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν προς ώρας να παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το ιαπωνικό νόμισμα, δεδομένης της ξαφνικής ανατίμησης που είχε εμφανίσει στις αρχές του μήνα. Όπως σημειώνει ο Φόστερ της Nomura, “η μαζικά short θέση στο γιεν δεν υπάρχει πλέον, αλλά η αγορά είναι εξαιρετικά εύθραυστη”.
capital.gr