Με τον Dow Jones να κινείται περί τις 14.000 μονάδες μετά τη συμφωνία πώλησης της Dell έναντι 24,4 δισ. δολ. και τον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα να συνεχίζει τις εκκλήσεις προς το Κογκρέσο να αποφύγει τις απότομες περικοπές στις δαπάνες και να εγκρίνει ένα σχέδιο σταδιακής προσαρμογής, ο κόσμος μοιάζει να είναι…όμορφος και αγγελικά πλασμένος.
Οι αναλυτές των αγορών πάντως που το δρομολόγιο Παράδεισος-Κόλαση το έχουν κάνει πολλές φορές, δεν είναι και τόσο χαρούμενοι με τα επερχόμενα. Η προειδοποίηση των Financial Times ότι υπάρχει «κίνδυνος ατυχήματος» στις αγορές, δεν εντυπωσιάζει τους επενδυτές, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι πλέον με την αστάθεια (volatility), λειτουργούν χωρίς πλέον εμπιστοσύνη στο σύστημα, απλά έχουν διαμορφώσει την πεποίθηση ότι θα…προλάβουν να βγουν εγκαίρως. Γι΄αυτό και ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν, πως αν γίνει «ατύχημα» οι αντιδράσεις θα είναι ταχύτατες. Την εκτίμηση αυτή κάνουν παρακολουθώντας τις ασιατικές αγορές, όπου βλέπουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία, κυρίως στο χρηματιστήριο του Τόκυο.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο Bob Janjuah, chief strategist της Nomura, περιμένει πτώση της τάξεως του 25% με 50% στις μετοχές για τους επόμενους 18-24 μήνες, αρχίζοντας άμεσα με μια διόρθωση 5-10% του S&P 500. Το ζήτημα για τον Bob και άλλους αναλυτές είναι ότι η οι προοπτικές τόσο για το αμερικάνικο χρέος, όσο και το ευρωπαϊκό παραμένουν αρνητικές και ότι το τύπωμα (άμεσα ή έμμεσα) χρήματος σταθεροποιεί μόνο το τραπεζικό σύστημα, ενώ η πραγματική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διαρθρωτικές αδυναμίες που εντείνονται από την πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη.
Μέσα στο κλίμα αυτό, η Ουάσιγκτον που έχει μάθει καλά το μάθημά της, πρώτον προειδοποίησε δια του αντιπροέδρου της, Τζον Μπάιντεν, τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ ότι η Ε.Ε. πρέπει να προλάβει την κοινωνική έκρηξη στον Νότο και δεύτερον, ετοιμάζεται να ανακοινώσει μείωση του ελλείμματος στα 845 δισεκ. δολάρια το 2013, δηλαδή, έλλειμμα για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια κάτω από το 1 τρισεκ. δολάρια.
Στις Βρυξέλλες και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι εμπιστευτικές εκθέσεις εντοπίζουν σοβαρές εστίες κινδύνου στον άξονα Ελλάδα-Ισπανία-Ιταλία, χωρίς να αφήνουν εκτός τις επιπτώσεις στον πλεονασματικό Βορρά. Η Fitch μόλις προχθές αναθεώρησε το outlook της Ολλανδίας από σταθερό σε αρνητικό. Δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος της Goldman Sachs, Gary Cohn, τόνισε πρόσφατα ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει θεμελιώδη προβλήματα καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν επαρκούν και ότι δεν υπάρχει σχέδιο για δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης στα νότια κράτη της ευρωζώνης.
Διαφαίνεται λοιπόν πως η λύση θα είναι νομισματική. Οι κυβερνήσεις, βλέποντας το παράδειγμα της Ιαπωνία που πλήρωσε ακριβά το ισχυρό γεν, θέλουν να αποφύγουν το εγκλωβισμό τους και ήδη πολλές απεργάζονται υποτιμήσεις. Η Ελβετίας μπλόκαρε σχετικά πρόσφατα την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου πάνω από το 1,20 έναντι του ευρώ, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία με την λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση για να αντιμετωπίσουν την ύφεση, αποδυναμώνουν τα εθνικά τους νομίσματα έναντι ευρώ, γεγονός που τρομάζει τον Ολάντ και όχι μόνο.