Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Οι αγρότες στα.. χωράφια της πλειοψηφίας

Γράφει η Έφη Αλικάκου

Σε ενίσχυση των μπλόκων ανά την επικράτεια, δίωρους αποκλεισμούς των εθνικών οδών και σε κλείσιμο των τελωνείων στη Βόρεια Ελλάδα προχωρούν οι αγρότες κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους. Σήμερα Δευτέρα οι εθνικές οδοί θα παραμείνουν κλειστές επί τετράωρο, 12 με 2 το μεσημέρι και 7 με 9 το βράδυ. Όλα αυτά στον απόηχο πολλών επιθέσεων σε πολιτικά πρόσωπα με πρώτη και κύρια τον προπηλακισμό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης από αγρότες της Κομοτηνής. Δίκαιη ή όχι η οργή, αυτό είναι διακύβευμα που καλούνται να λύσουν τόσο οι ίδιοι οι αγρότες όσο και οι δέκτες αυτής, οι αρμόδιοι πολιτικοί φορείς από τους οποίους ζητείται η απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Εμείς θα ενσκήψουμε σε άλλο ζήτημα..

Πιο αναλυτικά, το πνεύμα του νόμου και ιδιαίτερα των συνταγματικών διατάξεων αξιώνει πρωτίστως από τη πολιτεία αλλά και δευτερευόντως από τον πολίτη την εμπέδωση μία μεγάλης αλήθειας που άπτεται της άσκησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων: κανένα δικαίωμα δεν είναι πιο ισχυρό ή πιο βαρυσήμαντο από τα άλλα, επομένως σε περίπτωση σύγκρουσης δύο η περισσοτέρων εξ’ αυτών, κανείς δεν νομιμοποιείται να προβάλλει τη βαρύτητα του ενός έναντι του άλλου.

Επιπλέον σε μία χώρα που διέπεται από τις αρχές και τις αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος, οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να αντιδρούν με ανεκτικότητα όταν κάποιος συμπολίτης ασκεί ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ακόμα κι αν ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει να το πράξει παρακωλύει προσωρινώς και για μικρό χρονικό διάστημα την απόλαυση των δικών τους δικαιωμάτων, εν προκειμένω του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης στις εθνικές οδούς της επικράτειας. Αν και η λεγόμενη στάθμιση συμφερόντων είναι αρμοδιότητα της διοίκησης η οποία οφείλει να διευκολύνει την άσκηση όλων των δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις, και ο ίδιος ο πολίτης πρέπει να είναι σε θέση να θυσιάσει για λίγο τη δική του ελευθερία ώστε να ακουστεί η φωνή των διαμαρτυρόμενων, ιδιαίτερα όταν αυτοί οι τελευταίοι προσεγγίζουν το περιεχόμενο της λέξης λαοθάλασσα.

Έκλεισαν λοιπόν οι αγρότες τις εθνικές οδούς, για μία, για δύο ημέρες, για μία άντε δύο ώρες μέσα στην ημέρα αλλά ως εδώ και μη παρέκει. Από συνταγματικής σκοπιάς το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και διαμαρτύρεσθαι ειρηνικά και χωρίς όπλα ασκήθηκε. Στο εξής η στάση των αγροτών φλερτάρει με τον όρο παραβίαση και πλέον το κλείσιμο των εθνικών οδών δεν είναι αντιστασιακή πράξη ενώ εκφεύγει του δημοκρατικού κεκτημένου ακυρώνοντας τη θέληση της πλειοψηφίας. Όσο για την άσκηση βίας σε πολιτικά πρόσωπα, αυτή όχι μόνο δεν είναι αντιστασιακή πράξη ή «νομιμοποιημένη βία» όπως φαντασιώνονται οι δημοσιογράφοι του κίτρινου τύπου aka Αυγή, αλλά πρόκειται για ωμό φασισμό.

Οι αγρότες λοιπόν έχουν κάθε δικαίωμα να διαφωνούν καθ’ ολοκληρίαν με την ασκούμενη πολιτική, αλλά δεν έχουν το παραμικρό δικαίωμα να παραβιάσουν τα δικαιώματα αυτών που την ασκούν (πολλώ δε μάλλον όταν πολλοί εξ’ αυτών αποτελούν πρώην ένθερμους ψηφοφόρους της κυβέρνησης). Η μειοψηφία διαμαρτυρήθηκε ατάκτως και καταχρηστικά όπως συνήθως συμβαίνει σε χώρες που προσομοιάζουν πιο πολύ σε ξέφραγα αμπέλια παρά σε ευνομούμενα κράτη. Ας ελπίσουμε ότι θα επέλθει σύντομα μία σχετική ομαλότητα…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων