Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Οι ακρίτες πάνε Τουρκία για ιατρικές εξετάσεις

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως πολλοί κάτοικοι της Βορείου Ελλάδας πήγαιναν στα Σκόπια ή στη Βουλγαρία για οδοντοτεχνικές υπηρεσίες λόγω του ασύλληπτα χαμηλότερου κόστους από το αντίστοιχο στην Ελλάδα. Τα πράγματα όμως δείχνουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο καθώς στο παιχνίδι των ιατρικών υπηρεσιών έχει μπει δυναμικά και η Τουρκία.

Την ώρα λοιπόν που τα Κέντρα Υγείας στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου υπολειτουργούν και οι ιδιώτες γιατροί είναι πανάκριβοι (λόγω και της υπερφορολόγησης που επιβάλλει το ελληνικό κράτος) οι γείτονες το έχουν ρίξει στη διαφήμιση και προσελκύουν πελάτες από τα ακριτικά νησιά μας.

Υπολογίζεται πως πάνω από 100 κάτοικοι της Λέσβου έχουν επιβιβαστεί μέχρι τώρα στα φέρι μποτ που συνδέουν το νησί με το λιμάνι του Αϊβαλιού και από εκεί στα ιδιωτικά λεωφορεία που διαθέτει για δωρεάν μεταφορά στο Κέντρο Προληπτικού Ελέγχου «Εδρεμίτ Κιορφέζ», περίπου 46 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Αϊβαλιού.

Το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών φαίνεται εξαιρετικά ανταγωνιστικό σε σχέση με τις αντίστοιχες εγχώριες υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα και στο ελληνικό Υπουργείο Υγείας υπάρχει πανικός, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Με δεδομένο ότι η λεγόμενη ιατρική διαφήμιση, δηλαδή η προβολή είτε γιατρών είτε κλινικών είτε ιατρικών πράξεων και μεθόδων, απαγορεύεται στην Ελλάδα, ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου κατήγγειλε τη διαδικασία που ακολουθεί η τουρκική κλινική στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο καθώς και στο υπουργείο Υγείας, αναφέροντας ότι εγείρεται ζήτημα παράβασης της νομοθεσίας περί ιατρικής διαφήμισης αλλά και της ιατρικής δεοντολογίας. Βάσει της νομοθεσίας σε περίπτωση που συντελέστηκε απαγορευμένη διαφημιστική πράξη είτε από την αλλοδαπή εταιρία είτε από τον αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα που εκτέλεσε την εντολή της ιδιωτικής κλινικής, προβλέπεται χρηματική ποινή. Το πρόστιμο επιβάλλεται από τον υπουργό Υγείας με αιτιολογημένη απόφασή του.

Το θέμα βέβαια δεν λύνεται με πρόστιμα. Το ζήτημα είναι κατά πόσο αυτό το διαλυμένο κράτος μπορεί πλέον να εγγυάται στους πολίτες του την παροχή προσιτών ιατρικών υπηρεσιών. Και εν πάση περιπτώσει δεν μπορούν σήμερα κάποιοι να επικαλούνται τον πατριωτισμό των Ελλήνων, όταν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μη μείνει τίποτα όρθιο. Τα όρια αντοχής και ανοχής των ακριτών μας έχουν εξαντληθεί προ πολλού προκειμένου να «ευημερούν οι αριθμοί» που λέει κι ο Στουρνάρας. Ό,τι έσπειραν, θερίζουν…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων