Γράφει η Αικατερίνη Δαουτάκου*,
Όσο οι μέρες περνούν , τόσο παρατηρούμε τον συνεχόμενο καταιγισμό από νέες ειδήσεις για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και στην Οικουμένη. Γεγονότα που πραγματικά βρίσκονται σε θέση να αλλάξουν τον Ευρωπαϊκό και Διεθνή Πολιτικό Χάρτη και τις σταθερές των τελευταίων 60 ετών . Αυτές οι αλλαγές είναι ιδιαίτερα προφανείς στην δημιουργία νέων κρατών , οικονομικών , κοινωνικών, πολιτικών τακτικών και των πολιτευμάτων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεγάλης αλλαγής υπάρχει στην εκλογική συμπεριφορά των γερμανών ψηφοφόρων με την είσοδο του AfD με ποσοστό 12.6% στο Γερμανικό Κοινοβούλιο , το οποίο κόμμα δεν έχει και τις καλύτερες θέσεις για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και Ολοκλήρωση . Είναι γνωστές οι καταβολές των βουλευτών του και οι πεποιθήσεις τους σχετικά με την Έξοδο της Γερμανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση , την πολιτική μίσους που ακολουθεί κατά των αδύναμων οικονομικά χωρών όπως η Ελλάδα . Αν και δεν αρκείται μόνο στα παραπάνω , υποστηρίζει ότι τα χρήματα που δίνει για λογαριασμό των προγραμμάτων της Ε.Ε , θα τα αξιοποιήσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας.
Με διαφορετικές προϋποθέσεις, όμως με τις ίδιες σκοπιμότητες ,ακολούθησε την ίδια τακτική και το Ηνωμένο Βασίλειο . Σε αυτήν την περίπτωση , το θέμα προέκυψε με τα χρήματα της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) , το ποσό που συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε και την μεταναστευτική εισροή από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε στο Η.Β. Στην υπόθεση του, έχουμε σαφώς την νομική , την πολιτική και οικονομική εξέλιξη του Brexit , μετά την διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος τον Ιούνιο του 2016 . Με ποσοστό υπεροχής του Brexit στο 51.89% , σε αντίθεση με το Bremain που ήταν στο 48.11% . Στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση της Τeresa May διαπραγματεύεται για την πιο ανώδυνη έκβαση του Brexit .
Στην άλλη μεριά των δημοψηφισμάτων, της αλλαγής των συνόρων, την δημιουργία νέου κράτους και των πολιτικών θεσμών τίθεται στην ίδια ήπειρο το Δημοψήφισμα της Καταλονίας που είναι προγραμματισμένο για την 1η Οκτωβρίου . Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού συμφωνεί στην απόσχιση των εδαφών της Καταλονίας από την σημερινή Ισπανία , συγκεκριμένα από την κυβέρνηση της ,που χρησιμοποιεί βίαιες και αθέμιτες μεθόδους για την αποτροπή διεξαγωγής δημοψηφίσματος και την επίσημη αναγνώριση του Καταλονικού Έθνους και Κράτους . Βέβαια, η προσπάθεια διεξαγωγής υποστηρίζεται από τους περισσότερους Ευρωβουλευτές και Κοινοβουλευτικές ομάδες, που τονίζουν ότι η συμπεριφορά της Ισπανικής Εξουσίας καταπατά την Αρχή της Δημοκρατίας και το Χάρτη Δικαιωμάτων της Ε.Ε.
Επίσης , μία άλλη ξεκάθαρη διεξαγωγή δημοψηφίσματος , που θα συμβάλει στις Διεθνείς εξελίξεις στην συνέχεια, είναι αναγνώριση του Κουρδικού Κράτους στο Ιράκ . Η διεξαγωγή του «παράνομου» δημοψηφίσματος μπορεί να προκαλέσει και άλλες τάσεις αυτονόμησης στις υπόλοιπες περιοχές των τριγύρω κρατών . Έτσι , με αυτό τον τρόπο ίσως να έχουμε την δημιουργία νέων κρατών και την οριοθέτηση των υπαρχόντων εδαφών .
Ας μην αναφερθούμε στην εκλογή Trump , στην υπόθεση του Πυρηνικού Προγράμματος της Βόρειας Κορέας και σε άλλα πολλά .
Όμως , πως μπορούν όλα τα παραπάνω να επηρεάσουν την Παγκόσμια και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα ; Μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην Ελλάδα ;
Σε Παγκόσμια κλίμακα και σε γενικό επίπεδο ,όπως βλέπουμε υπάρχει το φαινόμενο της προσπάθεια για την Ανεξαρτητοποίηση των Εθνών που έχουν προσαρμοστεί με ανομοιογενείς πληθυσμούς άλλων κρατών . Η διεκδίκηση των κοινωνικών και εθνικών δικαιωμάτων μαζί με τα σημεία αναγνωρίσεως θα έχουν από εδώ και πέρα καταλυτικό ρόλο στα δρώμενα . Ωστόσο , σημαντική είναι και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, έστω και παράνομη ,διότι αποδεικνύει ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού επιθυμεί μία πιο άμεση δημοκρατία . Αυτού του είδους πολιτεύματος ,δεν θα περιορίζεται μόνο στην εκλογή των αντιπροσώπων , αλλά και στην διεξαγωγή δημοψηφισμάτων που θα αναφέρονται σε καίρια ζητήματα , τα οποία απασχολούν τους πολίτες , δηλαδή ένα είδους μεικτής Δημοκρατίας .
Σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο , η Γηραιά Ήπειρος καλείται να αντιμετωπίσει τους εφιάλτες του παρελθόντος , δηλαδή τις τάσεις των ολοκληρωτικών καθεστώτων . Σαφώς ,για να επιβιώσει θα πρέπει να δημιουργήσει σταθερούς και ουσιαστικούς δεσμούς Ανεκτικότητας, Δημοκρατίας, Ειρήνης και Ασφάλειας . Αυτό βέβαια θα γίνει , όταν θα έχει αντιμετωπίσει τα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα της και αφού τα κράτη- μέλη της επωμιστούν τις ευθύνες οι οποίες τους αναλογούν. Μέχρι να εξασφαλιστούν τα παραπάνω , δεν είναι φύσει αδύνατο να ακουστεί ότι και άλλη χώρα πατάει τα αυστηρά όρια του exit. Είναι πιθανό το 2018 να υπάρξει αναπροσαρμογή της Λευκής Βίβλου και των Συνθηκών για την εξασφάλιση της βιώσιμης Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης .
Φυσικά , η Ελλάδα δεν μπορεί να μην μείνει ανεπηρέαστη από όλα αυτά . Η εκλογή του AfD , θα επηρεάσει την συμπεριφορά των εταίρων προς την χώρα μας στο οικονομικό επίπεδο , αλλά και στο πεδίο του μεταναστευτικού και του προσφυγικού , όπου θα ασκηθούν και πιέσεις . Από την μεριά του Κουρδικού Ζητήματος , ίσως να υπάρξει προκλητική συμπεριφορά από την Τουρκία στο χώρο του Ανατολικού Αιγαίου . Ο Ερντογάν είναι συνηθισμένος στο να κάνει επίδειξη ισχύος στους ψηφοφόρους του και στους πολίτες της γείτονας χώρας για να δείξει την πολιτική πυγμή του , παρά να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματα του κράτους .
Σε γενικό πλαίσιο , το μόνο σίγουρο είναι ότι εάν δεν γίνουν μεγάλες αλλαγές ,θα υπάρξει αναδιαμόρφωση και αναπροσαρμογή με τα σύγχρονα δεδομένα είτε στο επίπεδο της παγκόσμιας κλίμακας , είτε στο επίπεδο των κρατών . Η ιστορική συνέχεια θα μας δείξει εάν αυτά τα γεγονότα αποτελούν σημείο καμπής ή ευκαιρία επαναπροσδιορισμού και βολιδοσκόπησης .
Το άρθρο αναφέρεται στην Διεθνή και Ευρωπαϊκή Συγκυρία , στην αλλαγή των σταθερών δεδομένων των Πολιτικών Χαρτών , και στο σχολιασμό των εξελίξεων .
*Υπεύθυνη της Γραμματείας των Διεθνών Σχέσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Διεύθυνσης Αθηνών, προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.