Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Οι Αμερικανοί εκνευρίζουν τον Σόιμπλε

Μια δημόσια παρατήρηση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου να τονωθεί η καταναλωτική ζήτηση στην Ευρώπη ήταν αρκετή για να εκνευριστεί ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Θα προτιμούσα να μη δίνονται συμβουλές δημόσια για θέματα που άπτονται της οικονομικής πολιτικής» είπε.

Το σχόλιο του Αμερικανού υπουργού έγινε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της οποίας ο Τζακ Λιου δήλωσε ότι «η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης θα είναι η ζήτηση των καταναλωτών».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν άφησε τις αιχμηρές παρατηρήσεις του Αμερικανού ομολόγου του αναπάντητες και αντέτεινε ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να χειριστούν επαρκώς τα προβλήματά τους, ενώ επισήμανε ότι θα προτιμούσε να «μη δίνονται συμβουλές δημόσια για θέματα που άπτονται της οικονομικής πολιτικής».

«Οι πολιτικές που υποστηρίζουν τη ζήτηση εντός των χωρών οι οποίες έχουν τη δυνατότητα θα είναι επωφελείς», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ανέλαβε τον θώκο αυτό τον Φεβρουάριο και πραγματοποιεί την πρώτη του περιοδεία στην Ευρώπη. Ήδη μετέβη στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη και πρόκειται να μεταβεί στο Παρίσι και κατόπιν στη Ρώμη.

O κ. Σόιμπλε βρήκε πάντως την ευκαιρία για να επαναλάβει πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάποια αντινομία μεταξύ ανάπτυξης και δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει μια λαθεμένη αντίληψη» για το θέμα, είπε. «Ουδείς στην Ευρώπη βλέπει κάποια αντίφαση ανάμεσα στη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάπτυξη».

Αυτό το «ουδείς στην Ευρώπη» καθιστά προφανές πως ο κ. Σόιμπλε αντιλαμβάνεται την Ευρώπη ως το Δ Ράιχ, στην επικράτεια του οποίου δεν υπάρχουν περιθώρια για αντιρρήσεις και διαφορετικές απόψεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων