Είναι αλήθεια πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν πηγαίνει όπως θα θέλαμε. Βεβαίως υπάρχουν πηγές αισιοδοξίας. Έχουμε στα χέρια μας την οικονομική ηλιακή ενέργεια, η Κίνα οδηγεί τον κόσμο σε πράσινες επενδύσεις και η εταιρεία Tesla κυκλοφόρησε ένα ωραίο νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ήδη, πάνω από το ένα πέμπτο του παγκόσμιου ηλεκτρισμού προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ προβλέπεται να αυξηθεί σε 29 τοις εκατό μέχρι το 2040, σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις. Φαίνεται, λοιποόν, να αρχίζουμε να κατευθυνόμαστε προς μια καλή κατεύθυνση. Ή μήπως όχι πλήρως;
Λοιπόν, δυστυχώς αυτά τα στατιστικά στοιχεία της αύξησης της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται. Στην πραγματικότητα, ο συνδυασμός αιολικής και ηλιακής ενέργειας μετρούν για λιγότερο από το ένα πέμπτο ηλεκτρικής παραγωγής που καθορίζεται ως ανανεώσιμη. Περισσότερο από το 70% αυτού προέρχεται από υδροηλεκτρική ενέργεια.
Αυτά είναι σύμφωνα με τους διεθνείς αριθμούς ενεργειακών οργανισμών για το 2015 τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Η υδροηλεκτρική δεν είναι η μόνη πηγή ενέργειας που σκιάζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την ΕΕ και την Κίνα και στην παγκόσμια ενέργεια η περισσότερη ενέργεια παράγεται από βιοκαύσιμα παρά από ηλαικούς συλλέκτες.
Άρα όταν φτάνουν να μιλάνε για ανανεώσιμη ενέργεια, τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να σταματήσουν να μας δείχνουν φωτογραφίες φωτοβολτα’ι’κών και να αρχίσουν να ενημερώνουν την υδροηλεκτρική ενέργεια και τα στοιχεία καύσης.
Αυτά τα εμπορικά σήματα μπορεί να είναι βελτιώσεις σχετικά με την καύση του άνθρακα, αλλά οι επενδύσεις σε υδρογόνο ή βιομάζα μπορεί να οφείλονται στις δαπάνες της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας.
Λοιπόν, ίσως όχι. Τόσο στην περίπτωση της υδροηλεκτρικής ενέργειας όσο και της βιοηλεκτρικής ενέργειας, η επιστημονική κοινότητα απέχει πολύ από το γεγονός ότι αυτές οι πηγές ενέργειας είναι πάντα εντελώς καθαρές. Χάρη στην αναερόβια αποσύνθεση των φυκιών και άλλων φυτικών υλικών σε δεξαμενές, τα υδροηλεκτρικά φράγματα μπορεί να είναι μείζονες εκπομπές μεθανίου, ένα αέριο θερμοκηπίου αρκετές φορές πιο ισχυρό από το CO2, σύμφωνα με την Amy Townsend-Small, διευθύντρια του προγράμματος περιβαλλοντικών σπουδών στο McMicken College of Arts Και Sciences, οι οποίοι μελετούν τις εκπομπές μεθανίου από τις λίμνες. Υπάρχει μια εκπληκτική έλλειψη γνώσης σχετικά με το πόσα αποθέματα αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσαν να εκπέμπουν: “Δεν έχουμε μακροπρόθεσμη παρακολούθηση”, λέει ο Townsend-Small και οι επιστήμονες αντλούν αντίγραφα παγκόσμιων προτύπων από ένα μικρό αριθμό δεξαμενών. Ακόμα, τα υδροηλεκτρικά φράγματα «είναι καλύτερα σε επίπεδο αερίων θερμοκηπίου από ότι χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα», λέει, αν και ο περιβαλλοντικός αγωνιστής Gary Wockner, που περιγράφει την υδροηλεκτρική ενέργεια ως «βρώμικη ενέργεια», ισχυρίζεται ότι ορισμένα φράγματα, συμπεριλαμβανομένου του φράγματος Hoover, Αέρια από τα εργοστάσια με άνθρακα.
Και στην περίπτωση της καύσης της βιομάζας, με την τεράστια ποικιλία μεταξύ των τύπων καυσίμων και του τρόπου με τον οποίο προέρχονται, είναι αδύνατο να γίνουν ξεκάθαρες δηλώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητά της, λέει ο Kevin Fingerman, καθηγητής ενέργειας και κλίματος στο κρατικό πανεπιστήμιο του Humboldt, Των βιοκαυσίμων. Η καύση αερίου από τα γεωργικά απόβλητα θα μπορούσε να παράγει ενέργεια, αλλά και να μετατρέψει το μεθάνιο σε λιγότερο ισχυρό CO2, δημιουργώντας ένα καθαρό αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα (ακόμη καλύτερο από τον άνεμο ή τον ήλιο). Ωστόσο, η κοπή ενός δάσους χωρίς να το ξαναχτίσουν για την τροφοδοσία ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ρυπογόνος από τον καύση του άνθρακα.
Ουσιαστικά, οι συναλλαγές αυτές εξαρτώνται από αυτό που πραγματικά ανταλλάσσουμε – μπορεί να είναι βελτιώσεις σε σχέση με την καύση άνθρακα, αλλά σε τοποθεσίες με αυστηρές ποσοστώσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι επενδύσεις σε υδροηλεκτρική ή βιομάζα μπορεί να συμβούν σε βάρος πηγών όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια , τα οποία να είναι ασφαλώς όσο πιο κοντά στον άνθρακα γίνεται. Αντίθετα από άλλες ανανεώσιμες πηγές, μπορούμε να ελέγξουμε πότε η υδροηλεκτρική και η βιομάζα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, οπότε ίσως η καλύτερη σύγκριση είναι εναντίον μιας πηγής βασικού φορτίου, όπως το φυσικό αέριο ή η πυρηνική ενέργεια. Αυτές οι διαφορετικές συγκρίσεις σημαίνουν ότι “οποιοσδήποτε έχει να κερδίσει κάτι σε κάθε πλευρά αυτής της [συζήτησης] μπορεί να πει οποιαδήποτε ιστορία χρειάζεται να πει, ενώ εξακολουθεί να χρησιμοποιεί έγκυρη επιστημονική ανάλυση”, λέει ο Fingerman.
Η λέξη- κλειδί “ανανεώσιμο” δεν είναι αναγκαστικά συνώνυμο με το “ουδέτερο από άνθρακα”. Ας δούμε λοιπόν λεπτομερώς τα γεγονότα προτού γιορτάσουμε την επικείμενη επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.