Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Οι αντιισλαμιστές κερδίζουν έδαφος μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo

 Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός,

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι που ευρέως εκφράζονταν ότι η επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo στη Γαλλία θα πυροδοτήσει τα συντηρητικά αντανακλαστικά πολιτών ειδικά σε μια περίοδο που η ισλαμοφοβία είχε μεγεθυνθεί σημαντικά με μεγάλες πορείες ενάντια στην «ισλαμοποίηση» της Ευρώπης όπως αναφέρουν.

Η χαρακτηριστική περίπτωση του κινήματος PEGIDA (Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) στη Γερμανία για το οποίο έχω ξαναγράψει, αφορά ένα καθαρά αντιισλαμικό κίνημα. Οι PEGIDA είδαν την προσέλευσή τους σε διαδηλώσεις να μεγαλώνει σημαντικά, αμέσως μετά το χτύπημα στο Παρίσι, όπως δημοσιεύει το ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό πρακτορείο euronews. Σύμφωνα με το δημοσίευμα 25.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση του PEGIDA στη Δρέσδη, με μια παράλληλα αντιδιαδήλωση κατά της ισλαμοφοβίας που δεν ξεπερνούσε τις 7.000 σε κόσμο.

Την ίδια ώρα έχει κανονιστεί η παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ, σε διαδήλωση μουσουλμανικών οργανώσεων στην Πύλη του Βρανδεμβούργου για την καταδίκη της επίθεσης στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά χωρών με μεγάλο πληθυσμό μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες προσπαθούν να κρατήσουν τις ισορροπίες, τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού στην ελευθερία του λόγου, αλλά και την αξία της ειρήνης των πολυπολιτισμικών κοινωνιών. Συντάσσονται έτσι με τα μετριοπαθή στοιχεία σε τοπικές μουσουλμανικές κοινότητες.

Όμως οι πληγές του συνεχούς πολέμου στη Μέση Ανατολή, φαίνονται πλέον και στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών με τις ακραίες φωνές διαρκώς να κερδίζουν έδαφος ρίχνοντας νερό στο μύλο της ισλαμοφοβίας που με τη σειρά της ενισχύει τη «χριστιανοφοβία» ανάμεσα σε μουσουλμάνους. Την ημέρα της επίθεσης στο Charlie Hebdo, το γερμανικό αντιισλαμικό κίνημα έγραψε στη σελίδα του στο facebook: «Οι ισλαμιστές, εναντίον των οποίων προειδοποιεί το PEGIDA εδώ και περισσότερες από 12 εβδομάδες, έδειξαν στη Γαλλία ότι απλώς δεν ταιριάζουν με τη δημοκρατία.»

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων