Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Οι… αντικειμενικές παγίδες για τα ακίνητα

Με εναλλακτικά σχέδια, σχετικής υποχώρησης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα αντιμετωπίσει σήμερα στη διακομματική επιτροπή των τριών κυβερνητικών κομμάτων το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο που θα εφαρμοστεί από το 2014 στα ακίνητα για να αποφέρει έσοδα 3,1 δισεκ. ευρώ το χρόνο. Είναι δεδομένο ότι δεν θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια που ανήκουν σε επαγγελματίες αγρότες, κάτι που ικανοποιεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά ακούγεται πως η ΔΗΜΑΡ έχει άλλη προσέγγιση.

Το πρόβλημα για τον κ. Στουρνάρα θα είναι μάλλον η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας , όπου πολλοί βουλευτές θέτουν θέμα αξιολόγησης του νόμου και των συντελεστών φορολογίας με βάση τις αντικειμενικές τιμές. Φοβούνται δηλαδή ότι αν ψηφίσουν το νόμο και μετά ο υπουργός αυξήσει κατά το δοκούν τις αντικειμενικές τιμές με μια υπουργική απόφαση, θα βρεθούν εκτεθειμένοι έναντι των εκλογέων.

Το σχέδιο για την επιβολή του ενιαίου φόρου σε όλα τα ακίνητα από το 2014, ο οποίος θα πρέπει να αποφέρει έσοδα ύψους 3,1 δις. ευρώ ετησίως αναμένεται να στείλει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, προβλέπει ενιαίο φόρο για τα κτίσματα και εντός σχεδίου ακίνητα χωρίς αφορολόγητο όριο, με κλιμάκωση συντελεστών από 0,1% – 1%. Για ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 2 ή 3 εκατ. ευρώ, οι συντελεστές θα φθάνουν μέχρι και το 1,5% ή ακόμη και το 2%. Για τα εκτός σχεδίου ο φόρος το 2014 θα επιβληθεί με βάση το στρέμμα, ενώ από το 2015 βάση επιβολής του φόρου θα είναι η αντικειμενική αξία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων