H επιτυχημένη έκδοση του Ευρωομόλογου των 500 εκατομμυρίων από τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, δημιουργεί το κατάλληλο momentum για την πώληση εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου του 35% των μετοχών που κατέχει.
Πηγές της αγοράς συνδέουν χρονικά την έναρξη της διαδικασίας για τα ΕΛ.ΠΕ., με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Εδώ πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρονοδιαγράμματα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, ιδίως σε ότι αφορά στις ενεργειακές εταιρείες, έχουν πέσει έξω.
Και είναι φυσικό, αφού η πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ δεν είναι τόσο απλή υπόθεση, όπως αρχικά και βλακωδώς, νόμισαν κυβερνητικοί παράγοντες. Εφ΄όσον δε επικρατήσει τελικά το «φιλορωσικό λόμπυ» της κυβέρνησης, που μέχρι στιγμής έχει και την πρωτοβουλία της επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα για την Κυβέρνηση Σαμαρά.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αναβάλλεται επ΄αόριστον, αφού για τη σχεδιαζόμενη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, μετά το ταξίδι στο Πεκίνο, δεν κατέστη δυνατό να κλειστεί ραντεβού με τον πρόεδρο Ομπάμα. Ας μη μας διαφεύγει ότι ο αμερικανός Πρόεδρος – στο διάστημα που Πρωθυπουργός στην Ελλάδα είναι ο Αντώνης Σαμαράς – συναντήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως επίσης και την τεράστια σημασία που δίνει η κυβέρνηση και κυρίως η διπλωματία των ΗΠΑ, στην αποτροπή του ελέγχου της ΔΕΠΑ από τη ρωσική Gazprom.
Και επειδή η πώληση της ΔΕΠΑ, ακόμη και αν το ΤΑΙΠΕΔ προκρίνει τη ρωσική εταιρεία, θα κριθεί από την ΕΕ, τότε απλώς θα «τα έχουμε κάνει θάλασσα» ακόμη μια φορά. Και θα τα έχουμε σπάσει με την υπερατλαντική δύναμη και δεν θα είναι σίγουρο ότι θα εισπράξουμε το τίμημα, αφού οι Ρώσοι είναι πολύ πιθανόν ότι θα υπαναχωρήσουν στους όρους που θα θέσει η ΕΕ για την εξαγορά της ΔΕΠΑ.
Έτσι όλα δείχνουν ότι θα μπει βιαστικά στο ταμπλό η ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ. Ωστόσο εδώ για την επιτυχημένη πώληση του 35%, καταλυτικό ρόλο θα έχει ο μέτοχος του 42%, δηλαδή η οικογένεια Λάτση. Ο λόγος είναι ότι ο αγοραστής του 35%, για να έχει τον έλεγχο του ομίλου, θα πρέπει να συμφωνήσει με την οικογένεια Λάτση, για τους όρους εξαγοράς ενός ποσοστού γύρω στα 15% , ώστε να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη γενική συνέλευση, είτε να συμφωνήσει μικρότερο ποσοστό αλλά με όρους για έλεγχο της εταιρείας.
Δύσκολα πράγματα θα πείτε. Έτσι είναι και κυρίως το τελευταίο που απαιτείται, είναι η επικοινωνιακή διαχείριση στην οποία επιδίδονται μετά μανίας κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση.