Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Οι απολύσεις και η “συλλογική ευθύνη” των δημοσίων υπαλλήλων

Γράφει ο Αυγερινός Κ.Χατζηχρυσός

Πρώτα μια διευκρίνηση. Συμφωνώ με την κατάργηση της μονιμότητας. Να απολύονται οι ανίκανοι κι οι επίορκοι είτε είναι ένας, είτε 200.000. Άλλο αυτό όμως κι άλλο να βγαίνει ένας “αριθμός” και να σφάζονται άνθρωποι, σε μηχανή του κιμά κι όποιον πάρει ο Χάρος.

Και ποιος θα κρίνει ποιος θα φύγει από ένα γραφείο, ο Χ ή Ψ; Ο κομματάρχης; Ο Υπουργός; Ο συνδικαλιστής; Ο Φούχτελ;

Παλαιά έδειχναν με κουκούλες, τώρα βγαίνουν στα Μεγάλα Κανάλια. Είμαι από την Κοκκινιά…ξέρω! Αλλο λοιπόν Δημόσια Διοίκηση κι άλλο Πογκρόμ.

Είναι η απόλυση ”Δημοσιονομικό Μέτρο” ή θα μειώσει την ανεργία (sic); O φασισμός δεν είναι Ιδεολογία, είναι νοοτροπία. Το πρόβλημα τους είναι ότι έχουν υπογράψει το μνημόνιο κι η τριμερής, απαιτεί με το δικαίωμα που εμείς τους δώσαμε, κάτι που κινείται στα όρια του Συντάγματος με αντάλλαγμα τις επόμενες δόσεις. Αυτό τους έχει στριμώξει κι εξηγεί τον πανικό τους.

Η συγκυβέρνηση ό,τι και να δηλώνει, στον πανικό της, χρησιμοποιεί φασιστικές ισοπεδωτικές πρακτικές, τι ποιο φασιστικό από την Συλλογική Ευθύνη; Τι διαφορετικό έκανε ο Χίτλερ με τους Εβραίους; Γιατί μειώνουν το προσωπικό πχ της ΕΑΒ, όταν είναι κερδοφόρα; Δεν θέλουμε ανάπτυξη? Θέλουν…αλλά μόνο της Siemens.

Τι είναι όμως Δημοκρατία; Δημοκρατία είναι ο συγηκεκριμένος εφοριακός, ο Χ , που έκλεψε να τιμωρηθεί αλλά κι εκεί ανάλογα του παραπτώματος. Πρώτα πειθαρχική τιμωρία κι εσχάτως η απόλυση. Δημοκρατία είναι ο συγκεκριμένος ιατρός, ο Χ, στο Κολωνάκι που έπαιρνε φακελάκια να τιμωρηθεί και να κρεμαστεί στα μανταλάκια, αντί να σπιλώνεται ολόκληρος ο κλάδος. Το ίδιο για τον εστιάτορα ή τον ταξιτζή ή….ή…Δημοκρατία είναι η δικαιοσύνη, η αξιοκρατία κι η ισονομία. Η ισοπέδωση κι η ανομία, όχι.

Άλλο η υπάλληλος στο γκισέ με τα 800 € ή ο εναερίτης ή ο πιλότος του F-16 ή η κοπέλα στην αρχειοθέτηση κι άλλο ο κομματικός “μάνατζερ” με τα 100.000 € ή ο κρατικός υπάλληλος που ενέκρινε “μαϊμού” σύνταξη.

Να μην πούμε για τους “μη παραγωγικούς” που κάθε δυο-τρία χρόνια έχουν μετάθεση.

Αλλά ποιον συμφέρει η ισοπέδωση, αν όχι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ; Η ατιμωρησία κατέστρεψε την Ελλάδα κι αυτή ήταν Πολιτική Επιλογή του ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά.

Για να είμαστε ακριβείς ήταν η μόνη πολιτική του ΠΑΣΟΚ! Το πρώτο που έκανε το ΠΑΣΟΚ ήταν να καταργήσει την ιεραρχία στο Δημόσιο, ακόμη και τους βαθμούς στο Δημοτικό! Γέννησε μια ολόκληρη γενιά που έμαθε στην αναξιοκρατία και στην οκνηρία. Ο ράθυμος με τον εργατικό, έπαψαν να έχουν διαφορά, κι από ίσοι έγιναν κι ισάξιοι.

Κυριακή 18 Οκτώβριου 1981, το ΠαΣοΚ κερδίζει τις εκλογές κι ο Ανδρέας Παπανδρέου δηλώνει πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων (sic)! Δυστυχώς όμως αυτή η δήλωση γρήγορα λησμονήθηκε. Με τις πρώτες αλλαγές στους Οργανισμούς, στις Τράπεζες, στις δημόσιες επιχειρήσεις, έγινε φανερό ότι σκοπός δεν ήταν να παραμείνουν οι ικανοί και να απομακρυνθούν οι αποτυχημένοι, αλλά να φύγουν όσοι δεν ήταν κομματικά στελέχη του ΠαΣοΚ!

Εκτός από αυτές τις διώξεις «αντιφρονούντων», το 1982 ψήφισε το Νόμο 1232 που ρύθμιζε τα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης. Ο νόμος κατήργησε τις θέσεις των γενικών διευθυντών, αλλά και των αναπληρωτών γενικών διευθυντών κι έτσι με αυτό τον τρόπο απολύθηκαν εν μια νυκτί 214 ανώτατοι Υπάλληλοι, απαραίτητοι για την Διοίκηση του Κράτους. Άρχισε τότε το φαγοπότι.

Αμέσως μετά έδωσε τις καταργηθείσες αρμοδιότητες σε περίπου 500 (κομματικούς) «συμβούλους»! Κι έτσι αποφάσεις που αφορούσαν το Δημόσιο τις έπαιρναν άτομα εκτός της ιεραρχίας!

Τον Νόμο 1232 διαδέχθηκε ο Νόμος 1235 που κατάργησε τις θέσεις όλων των Μονίμων Νομαρχών και στην θέση τους διόρισε κομματικά όργανα του ΠαΣοΚ! Να μην πούμε για τις 12.000 υπαλλήλων που μετατέθηκαν χωρίς την αίτηση τους σε λίγους μήνες μέχρι το 1983. Μέσα σε μόλις δυο χρόνια το ΠΑΣΟΚ μετέθεσε ή απέσπασε ή μετακίνησε το 30% (!) των Υπαλλήλων!

Το τί κατέστρεψε την Ελλάδα είναι συγκεκριμένο κι έχει όνομα. Λέγεται ΠΑΣΟΚ. Το ποιος κυβερνά σήμερα είναι επίσης συγκεκριμένο. Τα βδελύγματα του Σημιτικού μεσαίωνα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων