Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Οι «Άθλιοι» της Λέρου – Σκηνές που σοκάρουν (ΒΙΝΤΕΟ)

Με την αφοπλιστική μαρτυρία λιμενικού που εργάζεται στη Λέρο ότι «μερικές φορές τα σκάφη είναι πάρα πολλά και δεν μπορείς να τους σώσεις όλους» ξεκινά το 15λεπτο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian για τη Λέρο που καθημερινά δέχεται εκατοντάδες μετανάστες από τα παράλια της Τουρκίας.

Η δημοσιογράφος χαρακτηρίζει το νησί ως «την εγκαταλελειμμένη πρώτη γραμμή στη μεγαλύτερη κρίση της Ευρώπης μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Όπως παρατηρεί η δημοσιογράφος, το νησί δεν έχει καμία υποδομή σε σχέση με την Κω ή τη Μυτιλήνη αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι τεράστια.

Η μαρτυρία μιας κοπέλας από τη Συρία φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος: «Τώρα που σας μιλάω περιμένουν 1.000 Σύροι να περάσουν στην Ελλάδα. Καθένας, κάθε μέρα, κάθε ώρα προσπαθεί να έρθει εδώ».

HTML tutorial

Αν και ο δήμαρχος Λέρου εξετάζει τη λύση της μετατροπής του παλαιού ψυχιατρείου ως χώρου φιλοξενίας για τους μετανάστες την ίδια στιγμή ομολογεί ότι «ο δήμος δεν έχει χρήματα. Δεν έχει χρήματα ούτε για μισθούς. Η Ευρώπη πρέπει να μας δώσει χρήματα».

Οι εικόνες που καταγράφει το ρεπορτάζ από το λιμενικό σταθμό της Λέρου σοκάρουν: οικογένειες, άντρες, γυναίκες κάθονται στις σκάλες γιατί όπως λένε η μυρωδιά μέσα στο κτήριο είναι ανυπόφορη. Και την ίδια ώρα όταν το βράδυ φτάνουν πάνω από 100 μετανάστες σοκαρισμένη η δημοσιογράφος αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μόνο ένας λιμενικός για να τους κατευθύνει και να τους ελέγξει.

«Μας χρησιμοποιούν ως ασπίδα εμάς τους εθελοντές και κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί» καταγγέλλει από την πλευρά του ένας από τους λιγοστούς εθελοντές που προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις αρμόδιες επίσημες αρχές.

Στο ρεπορτάζ αποκαλύπτεται και η τακτική που χρησιμοποιούν πολλοί από τους μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά παράλια και όταν συλλαμβάνονται από τους λιμενικούς δηλώνουν Σύροι προκειμένου να χαρακτηριστούν ως πρόσφυγες. «Εμείς στο σκάφος ήμασταν 29, τέσσερις από τη Συρία και οι υπόλοιποι από το Ιράκ. Μας έλεγαν ότι δεν έχουν διαβατήριο και έτσι δεν μπορεί κανείς να πει ποιοι είναι. Η κυβέρνηση της Γερμανίας δίνει λεφτά, σπίτι, φαγητό σε όσους δηλώνουν Σύροι» αποκαλύπτει μια νεαρή κοπέλα από τη Συρία.

Και όπως καταλήγει το ρεπορτάζ του Guardian «η μετανστευτική κρίση βρίσκεται στα χέρια της πιο εύθραυστης χώρας».

Δείτε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Guardian:

Κινητές μονάδες υποδοχής προσφύγων σε Κω και Λέρο στέλνει η κυβέρνηση

Μετά τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει προσωρινά την έκτακτη κατάσταση με την αποστολή κινητών μονάδων υποδοχής προσφύγων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Εσωτερικών Παναγιώτη Νίκα μακροπρόθεσμα θα εγκατασταθεί Κινητή Μονάδα και στη Χίο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί μόνιμο Κέντρο Υποδοχής στην Κω καθώς τώρα δεν υπάρχει τέτοια υπηρεσία στο νησία, αλλά μέχρι τότε, εξηγεί ο κ. Νίκας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κινητή μονάδα, που είναι ελαφριά και ευέλικτη κατασκευή, θα παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες.

Στις Κινητές Μονάδες θα διεκπεραιώνονται όλες οι διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης, ενημέρωσης δικαιωμάτων, εντοπισμού ευάλωτων πληθυσμών, παραπομπής σε δομές φιλοξενίας και παροχής ειδών υγιεινής, ρουχισμού κ.λπ.

Πάντως, ο κ. Νίκας παραδέχεται ότι για την χρηματοδότηση των κινητών μονάδων η υπηρεσία βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδρύματα ενώ για τα μόνιμα κέντρα υποδοχής η χρηματοδότηση θα γίνει από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων